1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού: Προκλήσεις και προοπτικές για ταμεία προνοίας και ιδιωτική ασφάλιση...

Μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού: Προκλήσεις και προοπτικές για ταμεία προνοίας και ιδιωτική ασφάλιση έως το 2025

Μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού: Προκλήσεις και προοπτικές για ταμεία προνοίας και ιδιωτική ασφάλιση έως το 2025
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον των εργαζομένων και συνταξιούχων, βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο. Μέσω του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ), το Υπουργείο Εργασίας προχωρά με συγκεκριμένες κινήσεις και διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του συστήματος. Ένα από τα κεντρικά ζητήματα που τέθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση είναι η υποχρεωτική εισφορά των εργοδοτών σε ταμεία προνοίας για όλους τους εργαζομένους, ένα πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο στοχεύει στην καλύτερη κάλυψη των συνταξιοδοτικών αναγκών.

Η αναγκαία επέκταση των ταμείων προνοίας

Η εισφορά των εργοδοτών σε ταμεία προνοίας, που αποτελεί τον δεύτερο συνταξιοδοτικό πυλώνα, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης. Οι συντεχνίες επέμειναν στη δημιουργία μιας νομοθεσίας που θα επιβάλλει υποχρεωτικά τα ταμεία αυτά σε όλους τους χώρους εργασίας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη συνεισφορά των εργοδοτών. Αυτός ο στόχος φαίνεται να συνδέεται με τη γενικότερη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) και την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης, που συνιστά τον τρίτο πυλώνα.

Ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης

Η προαιρετική ασφάλιση των εργαζομένων μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών μπήκε επίσης στο τραπέζι της συζήτησης, με τους εργοδότες να τάσσονται υπέρ της παροχής φορολογικών κινήτρων για να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους να επιλέγουν ιδιωτικά σχέδια ασφάλισης. Ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο σύστημα αυτό, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέχει συγκεκριμένα κίνητρα ώστε η επιλογή αυτή να είναι πιο ελκυστική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  ΠΣΕΑΔ: Με εθελοντική αιμοδοσία τιμά φέτος την Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης

Οι επιφυλάξεις των εργοδοτών

Παρά τη γενική συναίνεση για την ανάγκη μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, οι εργοδότες εξέφρασαν επιφυλάξεις όσον αφορά την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων. Το ζήτημα αυτό αναδείχθηκε από την εργατική πλευρά, με αναφορά στην οδηγία της ΕΕ που προβλέπει την κάλυψη του 80% των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργοδότες ζήτησαν να μην συνδεθεί το θέμα αυτό με την εν εξελίξει μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τονίζοντας πως η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει ξεχωριστά και σε κατάλληλο χρόνο.

Η ανάγκη για επάρκεια συντάξεων

Η γενική εικόνα που αναδύθηκε από τις συζητήσεις δείχνει ότι οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν στη βελτίωση των συντάξεων, ειδικά για όσους βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας. Οι συνδικαλιστές παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν ότι ένας στους τέσσερις συνταξιούχους στην Κύπρο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με τις συντάξεις σε πολλές περιπτώσεις να είναι πολύ χαμηλότερες από το όριο φτώχειας. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων πρότειναν την καθιέρωση μιας μίνιμουμ σύνταξης που θα διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Επόμενα βήματα

Το Υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη μέχρι το τέλος του μήνα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του 2025. Η μεταρρύθμιση θα καλύψει και τους τρεις πυλώνες, με έμφαση στην ενίσχυση των συντάξεων, τη βελτίωση της εποπτείας του ΤΚΑ και την επενδυτική πολιτική. Η επιτυχία του σχεδίου εξαρτάται από τη συνεργασία όλων των κοινωνικών εταίρων, με στόχο την εξασφάλιση μιας βιώσιμης συνταξιοδοτικής λύσης για τις μελλοντικές γενιές.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.