1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Microsoft: Η διακοπή της έπληξε εταιρείες σε όλο τον κόσμο

Microsoft: Η διακοπή της έπληξε εταιρείες σε όλο τον κόσμο

Microsoft: Η διακοπή της έπληξε εταιρείες σε όλο τον κόσμο
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Μετά τη διακοπή της λειτουργίας του Microsoft Cloud, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι απαιτήσεις διακοπής της λειτουργίας των επιχειρήσεων θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών του ασφαλιστικού κλάδου και διερωτώνται αν αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη δοκιμασία για τις ασφαλιστικές εταιρείες στον κυβερνοχώρο, ιδίως την εξειδικευμένη ασφαλιστική εταιρεία Beazley με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μία από τις μεγαλύτερες διακοπές IT όλων των εποχών έπληξε εταιρείες σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας σημαντικές διαταραχές σε αεροπορικές εταιρείες, νοσοκομεία, ομίλους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και ιστότοπους μέσων ενημέρωσης.

Επιβεβαιώθηκε ότι η διακοπή προκλήθηκε από μια ενημερωμένη έκδοση ασφαλείας από την CrowdStrike, έναν πάροχο τεχνολογίας ασφαλείας, η οποία οδήγησε σε εκτεταμένα προβλήματα με τα Windows της Microsoft.

Φυσικά, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να γίνει κατανοητός ο συνολικός αντίκτυπος και μέχρι να υπάρξουν ρεαλιστικές εκτιμήσεις ζημιών για τον ασφαλιστικό κλάδο, αλλά με τους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο να περιγράφουν ήδη το γεγονός ως πρωτοφανές όσον αφορά το εύρος και την κλίμακα των συστημάτων που επηρεάστηκαν, αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση των δυνατοτήτων για κινδύνους συσσώρευσης στον κυβερνοχώρο και σημαντικές απώλειες λόγω διακοπής της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Σχολιάζοντας τη διακοπή της πληροφορικής, οι αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν ότι είναι πεποίθησή τους ότι «ένας βασικός τομέας εστίασης θα είναι οι πιθανές απαιτήσεις διακοπής της λειτουργίας των επιχειρήσεων, με βασικές εκτιμήσεις που περιλαμβάνουν την αιτία και τη διάρκεια της διακοπής της IT».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 μεγαλύτερες ασφαλιστικές αποζημιώσεις όλων των εποχών

Μια διακοπή λειτουργίας που προκαλείται από επίθεση στον κυβερνοχώρο έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει άλλες αξιώσεις ζημιών, αλλά όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η CrowdStrike το απέκλεισε αυτό και απέδωσε το περιστατικό σε ενημέρωση λογισμικού.

Οι αναλυτές της RBC Capital Markets αναμένουν επίσης ότι «ο κύριος όγκος των ασφαλισμένων ζημιών θα προέρχεται από τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας», προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι μια ενημέρωση λογισμικού ήταν υπεύθυνη, «θα πρέπει να σημαίνει ότι η συνολική διαταραχή, και ως εκ τούτου οι ζημίες, θα είναι λιγότερο σοβαρές από ό,τι αν επρόκειτο για περιστατικό ασφαλείας (δηλαδή κυβερνοεπίθεση)».

Με βάση τα όσα βλέπουν σήμερα οι αναλυτές της RBC, η εταιρεία θεωρεί ότι η διακοπή είναι αρκετά σοβαρή ώστε να χαρακτηριστεί ως κυβερνοκαταστροφή, αλλά τονίζει ότι το συμβάν βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι δεν είναι ειδικοί στον κυβερνοχώρο.

Ενώ η αγορά αντασφάλισης/ασφάλισης στον κυβερνοχώρο έχει επεκταθεί τον τελευταίο καιρό, η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχει γίνει ακόμη ένα σημαντικό stress-test των cyber writers και της αγοράς συνολικά, γεγονός που έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των μεταφορέων να αναλάβουν σωστά τον κίνδυνο, δεδομένης της έλλειψης ιστορικών δεδομένων και της έλλειψης προηγμένης μοντελοποίησης.

Θα μπορούσε όμως αυτό να είναι το τεστ για την ασφαλιστική αγορά του κυβερνοχώρου; Αυτό ακριβώς διερωτάται η RBC στην κάλυψή της για το γεγονός, με έμφαση στη μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία για τον κυβερνοχώρο Beazley (BEZ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 μεγαλύτερες ασφαλιστικές αποζημιώσεις όλων των εποχών

“Αν υποθέσουμε ότι η σημερινή ημέρα είναι το τεστ , τότε θα πιστεύαμε ότι θα πρέπει να καθησυχάσει σχετικά με την αποτελεσματικότητα της BEZ (και του κλάδου) όσον αφορά την ανάληψη κινδύνων στον κυβερνοχώρο, καθώς θα έχουμε περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τον αντίκτυπο αυτής της διακοπής τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Σαφώς η σιωπηρή υπόθεση εδώ είναι ότι η BEZ δεν αναδιπλώνεται από αυτό και θα μπορούσε να επωφεληθεί από την επακόλουθη στροφή της αγοράς του κυβερνοχώρου από σκληρότερη τιμολόγηση και υψηλότερη ζήτηση», λένε οι αναλυτές.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs συζητούν επίσης τον πιθανό αντίκτυπο της σημερινής διακοπής λειτουργίας στη Beazley, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο των εργασιών της για τον μετριασμό του tail risk, η επιλεξιμότητα των απαιτήσεων της περιλαμβάνει πρόβλεψη για βλάβη άνω των 8 ωρών σε ένα
πλειονότητα των συμβολαίων.

«Ως εκ τούτου, αν και είναι ακόμη νωρίς, αν υποθέσουμε ότι η διακοπή της λειτουργίας του ΙΤ δεν προκλήθηκε από επίθεση στον κυβερνοχώρο, όπως αναφέρεται στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, και διήρκεσε λιγότερο από 8 ώρες, πιστεύουμε ότι αυτό θα βοηθήσει στον περιορισμό των πιθανών ζημιών της», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.