Moody’s: Εκτεθειμένες σε μια επανάληψη του 2023 οι αντασφαλιστικές
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Σύμφωνα με νέα έκθεση του οίκου Moody’s, ο πληθωρισμός των αποζημιώσεων και η αυξημένη έκθεση σε καιρικά φαινόμενα είναι οι «κύριοι πιστωτικοί κίνδυνοι» για τους Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες ακινήτων και ατυχημάτων (P&C) το 2024.
Σύμφωνα με τους αναλυτές των Moody’s, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή υποχωρεί, αλλά οι αυξήσεις των μισθών «θα τροφοδοτήσουν μια συνεχή άνοδο» στα έξοδα αποζημιώσεων. Με τη σειρά τους, οι ασφαλιστικές εταιρείες P&C θα πρέπει να «προωθήσουν» περαιτέρω αυξήσεις τιμών για να αντισταθμίσουν.
Ο οίκος Moody’s τόνισε ότι αυτό θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις ασφαλιστικές εταιρείες αυτοκινήτων σε κατακερματισμένες και ανταγωνιστικές αγορές, ιδίως στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης σημείωσαν επίσης ότι οι κύριες ασφαλιστικές εταιρείες δεν αγόρασαν πρόσθετη προστασία έναντι κλιματικών φαινομένων κατά τη διάρκεια των ανανεώσεων αντασφαλίσεων του Ιανουαρίου 2024, εν μέσω «αυξανόμενων ζημιών από καταστροφές παγκοσμίως» που κατέστησαν την αντασφαλιστική προστασία σημαντικά πιο ακριβή.
«Αυτό τους αφήνει εκτεθειμένους σε μια επανάληψη του 2023, όταν απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος ενός λογαριασμού απαιτήσεων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες άνω του μέσου όρου σε ορισμένες χώρες», εξηγεί η έκθεση.
Ταυτόχρονα, ο οίκος Moody’s τόνισε ότι οι αντασφαλιστές έχουν γίνει απρόθυμοι να παρέχουν κάλυψη για συχνά μεσαίου μεγέθους γεγονότα, όπως χαλαζοπτώσεις.
«Εκτιμούμε ότι η διατήρηση κινδύνου των Ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών έχει αυξηθεί κατά 10% κατά μέσο όρο για τα περισσότερα καταστροφικά γεγονότα, με τα ποσοστά διατήρησης να αυξάνονται ταχύτερα για συμβάντα χαμηλής συχνότητας», πρόσθεσαν οι Moody’s.
Επίσης, στην έκθεση, η εταιρεία συζήτησε τον αυξανόμενο κίνδυνο των ασφαλιστικών εταιρειών σε ορισμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, δηλώνοντας: «Το υψηλότερο κόστος δανεισμού ασκεί πίεση στην πιστωτική ποιότητα και τη ρευστότητα των εταιρειών και τα υψηλότερα επιτόκια δεν έχουν ακόμη αντικατοπτριστεί σε ορισμένες τιμές ακινήτων.
«Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε από τις ασφαλιστικές εταιρείες να διατηρήσουν συντηρητικές κατανομές περιουσιακών στοιχείων και να ευνοήσουν τις επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα, αν και η ζήτηση για μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία παραμένει υψηλή στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η αγορά μαζικών προσόδων παραμένει ισχυρή.
«Βλέπουμε επίσης τιςς ασφαλιστικές εταιρείες καλά προετοιμασμένες να χειριστούν έναν αυξημένο κίνδυνο επίθεσης στον κυβερνοχώρο, που οδηγείται από την ψηφιοποίηση και την εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης».