1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Moody’s: Εκτιμά τις ζημιές από τον τυφώνα Helene μεταξύ 15 με...

Moody’s: Εκτιμά τις ζημιές από τον τυφώνα Helene μεταξύ 15 με 26 δισεκατομμυρίων

Moody’s: Εκτιμά τις ζημιές από τον τυφώνα Helene μεταξύ 15 με 26 δισεκατομμυρίων
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Μετά την έλευση του τυφώνα Helene, κατηγορίας 4, με ανέμους 140 μιλίων ανά ώρα στην περιοχή Big Bend της Φλόριντα το απόγευμα της Πέμπτης, η Moody’s εκτίμησε τις συνολικές ζημιές σε ακίνητα μεταξύ 15 και 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το συνολικό κόστος του τυφώνα αναμένεται να κυμανθεί από 20 έως 34 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Moody’s σημειώνει ότι αυτή η εκτίμηση είναι υψηλότερη από εκείνη του τυφώνα Idalia, αλλά χαμηλότερη σε σύγκριση με τυφώνες όπως ο Ian και η Ida, οι οποίοι έπληξαν πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Φλόριντα και της Λουιζιάνα. Παρόλο που ο τυφώνας Helene προκάλεσε καταστροφές στην περιοχή της προσγείωσής του, η οποία είναι σχετικά αραιοκατοικημένη, οι ζημιές περιορίστηκαν λόγω του χαμηλού αριθμού κατοικιών και της αξίας των ακινήτων. Η Moody’s εκτιμά ότι η μεγαλύτερη ζημιά θα προκύψει από τις ηπιότερες επιπτώσεις που εξαπλώνονται σε τέσσερις πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αστικών κέντρων.

Σύμφωνα με τη Moody’s, το μεγαλύτερο ποσοστό του κόστους θα προέλθει από τη διακοπή λειτουργιών παρά από άμεσες υλικές ζημιές. Αν και είναι νωρίς για να εκτιμηθεί το ακριβές κόστος των ασφαλισμένων ζημιών, η ομάδα RMS της Moody’s θα δημοσιεύσει σύντομα μια εκτίμηση. Αναμένεται ότι οι περιοχές που δέχθηκαν το άμεσο πλήγμα από την Helene θα αντιμετωπίσουν μια περίοδο εβδομάδων με σοβαρές οικονομικές συνέπειες, αν και η πυκνότητα του πληθυσμού στην περιοχή της προσγείωσης είναι χαμηλή, γεγονός που περιορίζει το συνολικό αποτύπωμα των ζημιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κεντρική Ευρώπη: Ξεπερνούν τα 2 δισ. οι ζημιές από πλημμύρες

Η Moody’s προβλέπει επίσης ότι οι διακοπές ρεύματος και οι κλειστές σχολικές και εργασιακές εγκαταστάσεις θα έχουν σημαντικότερη επίπτωση. Ήδη, πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται χωρίς ρεύμα, και αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί καθώς η καταιγίδα συνεχίζει να προχωρά στις νοτιοανατολικές πολιτείες. Η Moody’s εκτιμά ότι η ευρεία διακοπή των λειτουργιών θα επιφέρει μείωση της παραγωγής ύψους 5 έως 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Αν και οι επιπτώσεις της Helene θα μπορούσαν να είναι χειρότερες, το μέγεθος της καταιγίδας προκάλεσε ζημιές από ανέμους και πλημμύρες πολύ μακριά από το σημείο προσγείωσης, κάτι που θα αυξήσει τις συνολικές οικονομικές και ασφαλισμένες ζημίες. Αυτός είναι ο τρίτος συνεχόμενος χρόνος που ένας σοβαρός τυφώνας πλήττει την ακτή του Κόλπου της Φλόριντα, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Adam Kamins, ανώτερο διευθυντή οικονομικών ερευνών της Moody’s Analytics, ενώ τα φυσικά φαινόμενα από μόνα τους δεν αναγκάζουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή, οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές τιμές μπορεί να το κάνουν. Αν και σημαντικές αλλαγές στις ασφαλιστικές τιμές δεν αναμένονται άμεσα, η επιδείνωση της προσιτότητας των κατοικιών στη Φλόριντα φαίνεται να αποτελεί αυξανόμενο κίνδυνο.

Οι Gallagher Re και CoreLogic έχουν ήδη δημοσιεύσει αρχικές εκτιμήσεις για τις ζημίες στον κλάδο των ασφαλίσεων από την Helene. Η CoreLogic εκτιμά τις ζημίες από ανέμους και κύματα θύελλας μεταξύ 3 και 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Gallagher Re αναμένει απώλειες στην ιδιωτική αγορά να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα μονάδων δισεκατομμυρίων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εκτίμηση της CoreLogic για τις ζημίες από τα κύματα θύελλας αφορά μόνο τις ιδιωτικές ασφαλίσεις και δεν περιλαμβάνει τις πλημμύρες στην ενδοχώρα και τις ζημίες που θα καταβληθούν μέσω του Εθνικού Προγράμματος Ασφάλισης Πλημμύρας (NFIP).

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Χρύσα Πράντζαλου

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.