Μπορούν τα αυτόνοτα οχήματα να μειώσουν τον αριθμό των αποζημιώσεων;
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων μείωσε τη συχνότητα ασφαλιστικών αξιώσεων για σωματικές βλάβες κατά 100% και τη συχνότητα αξιώσεων για υλικές ζημιές κατά 76%.
Η παγκόσμια αντασφαλιστική εταιρεία Swiss Re και η εταιρεία αυτοματοποιημένης οδήγησης Waymo συνεργάστηκαν σε αυτήν τη μελέτη. Οι δύο συγκρίνανε τα δεδομένα αξιώσεων ευθύνης έναντι τρίτων της Waymo με τις βασικές γραμμές χιλιομέτρων και βαθμονομημένων με ταχυδρομικό κώδικα ιδιωτικών επιβατικών οχημάτων που οδηγούνται από τον άνθρωπο που καθορίστηκαν από ασφαλιστική εταιρεία για την περίοδο 2016-2021, σε περισσότερες από 600.000 αξιώσεις και πάνω από 125 δισεκατομμύρια μίλια έκθεσης.
Ο σκοπός της κοινής μελέτης ήταν να κατασκευάσει βάσεις απόδοσης για την αξιολόγηση της ασφάλειας των αυτόνομων οχημάτων.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το Waymo Driver βελτίωσε σημαντικά την οδική ασφάλεια κατά τη διάρκεια 3,8 εκατομμυρίων πλήρως αυτόνομων μιλίων στο Σαν Φρανσίσκο και το Metro Phoenix.
Κατά την οδήγηση 35.228.320 μιλίων σε κατάσταση “ΤΟ” (λειτουργία της Waymo όπου το ADS ενεργοποιείτε υπό παρακολούθηση ειδικών), το Waymo Driver, μαζί με αυτόνομους ειδικούς, μείωσε σημαντικά τη συχνότητα αξιώσεων για σωματικές βλάβες κατά 92%.
Κατά την οδήγηση χωρίς ανθρώπινο οδηγό πίσω από το τιμόνι σε κατάσταση “riders only” (RO) για 3.868.506 μίλια, ο οδηγός Waymo μείωσε τη συχνότητα αξιώσεων για σωματικές βλάβες κατά 100%, ενώ η συχνότητα αξιώσεων για υλικές ζημιές μειώθηκε σημαντικά κατά 76%.
Όταν συνδυάστηκαν τα σύνολα δεδομένων “ΤΟ” και “RO”, συνολικά 39.096.826 μίλια, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση και στη συχνότητα αξιώσεων για σωματικές βλαβες και για ζημιές υλικού, κατά 93%.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις σχετικά με την ικανότητα του ADS να μειώνει τους τραυματισμούς στους δημόσιους δρόμους.
Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ξεπερνά τις υφιστάμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συγκρίσεις ρυθμών ατυχημάτων μεταξύ αυτόνομων και ανθρώπινων οδηγών και μπορεί να εφαρμοστεί στη βιομηχανία για την αξιολόγηση της απόδοσης ασφάλειας των μελλοντικών αυτόνομων αυτοκινήτων.