1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Munich Re: Πώς αντιμετωπίζει τους κινδύνους που ενέχει η AI

Munich Re: Πώς αντιμετωπίζει τους κινδύνους που ενέχει η AI

Munich Re: Πώς αντιμετωπίζει τους κινδύνους που ενέχει η AI
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) να επηρεάζει πρακτικά όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής, ο αριθμός των ασφαλιστικών κενών κατά τη χρήση της AI έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο αντασφαλιστικός γίγαντας Munich Re το επισήμανε αυτό σε ένα πρόσφατο whitepaper που παρουσίασε πώς τα ανοίγματα ΤΝ εντός των παραδοσιακών ασφαλιστηρίων συμβολαίων διαθέτουν τη δυνατότητα να γίνουν ένας σημαντικός απροσδόκητος κίνδυνος για τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών.

Το Reinsurance News μίλησε πρόσφατα με τον Michael Berger, επικεφαλής του Insure AI της Munich Re, για το πώς η αντασφαλιστική εταιρεία αντιμετωπίζει τους κινδύνους που ενέχει η τεχνολογία.

Ο Berger εξήγησε ότι υπάρχουν δύο βασικά κενά που πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι όταν χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη.

“Το ένα παράδειγμα είναι οι καθαρές οικονομικές απώλειες. Για παράδειγμα, εάν μια εταιρεία χρησιμοποιεί μια τεχνητή νοημοσύνη για εσωτερικές λειτουργίες. Ας πούμε ότι μια τράπεζα χρησιμοποιεί την ΤΝ για την εξαγωγή πληροφοριών από έγγραφα, αλλά στη συνέχεια, αν η ΤΝ παράγει ουσιαστικά πάρα πολλά λάθη, τότε αυτό που έχει εξαχθεί είναι πολλές εσφαλμένες πληροφορίες. Αυτό θα σήμαινε ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να ξανακάνουν τη δουλειά, γεγονός που θα προκαλούσε πολλά επιπλέον έξοδα”.

Ο ίδιος συνέχισε: “Ο δεύτερος τομέας των κενών κάλυψης μπορεί να είναι οι διακρίσεις της ΤΝ. Ένα παράδειγμα θα ήταν με τις αιτήσεις για πιστωτικές κάρτες και τα όρια πιστωτικών καρτών. Η ΤΝ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καθορίσει ποιο είναι το κατάλληλο πιστωτικό όριο για τον αιτούντα, και με αυτό θα μπορούσε να προκύψει διάκριση, η οποία δεν θα καλυπτόταν από άλλα ασφαλιστήρια συμβόλαια”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κυριάκος Τυλλής: «Ποια είναι τα αρνητικά που μπορεί να φέρει μαζί της η Τεχνητή Νοημοσύνη στον ασφαλιστικό κλάδο»

Προχωρώντας προς τα εμπρός, ο Berger εξήγησε στη συνέχεια πώς τα ανοίγματα ΤΝ στο πλαίσιο των παραδοσιακών ασφαλιστηρίων συμβολαίων έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ένας σημαντικός και απροσδόκητος κίνδυνος για το χαρτοφυλάκιο μιας ασφαλιστικής.

“Με την ΤΝ έρχεται αυτό το είδος συστηματικής δυνατότητας συσσώρευσης κινδύνου, ειδικά εάν ένα μοντέλο χρησιμοποιείται σε παρόμοιες περιπτώσεις χρήσης σε διαφορετικές εταιρείες. Ένας άλλος τομέας που πρέπει να εξεταστεί είναι ο τομέας των κινδύνων παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων με generative μοντέλα ΤΝ. Οι χρήστες μπορεί να κάνουν χρήση ενός generative μοντέλου ΤΝ (GenAI) για την παραγωγή κειμένων ή εικόνων, αλλά το μοντέλο θα μπορούσε δυνητικά να παράγει κείμενα ή εικόνες που μοιάζουν πολύ με κείμενα ή εικόνες που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Εάν ο χρήστης αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αυτό το περιεχόμενο, τότε μπορεί να αντιμετωπίσει αξιώσεις για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και αγωγές εναντίον του”.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Berger σημείωσε ότι πολλές εταιρείες μπορεί να επιλέξουν να δημιουργήσουν τα δικά τους μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όχι από το μηδέν, αλλά βασιζόμενες σε μεγάλα μοντέλα της GenAI και προχωρώντας τα περαιτέρω.

“Μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτά τα μοντέλα ως θεμελιώδη μοντέλα. Αλλά αν το θεμελιώδες μοντέλο έχει έναν ορισμένο κίνδυνο να παράγει περιουσιακά στοιχεία που παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα, αν χρησιμοποιείται ως θεμελιώδες μοντέλο, τότε ο κίνδυνος θα μεταφερθεί, ακόμη και αν χρησιμοποιείται απλώς ως βάση για την εκπαίδευση της δικής τους εφαρμογής. Αυτού του είδους η χρήση του θεμελιώδους μοντέλου αυξάνει το ενδεχόμενο συστηματικής συσσώρευσης στον τομέα της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Mόνο το 42% της ΕΕ είναι βέβαιο ότι θα έχει αρκετά χρήματα για να ζήσει άνετα στη συνταξιοδότηση

Με την τεχνολογία AI να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε πολλές πτυχές της ζωής, υπάρχει μεγάλη μερική κάλυψη από τα υφιστάμενα ασφαλιστήρια συμβόλαια, γεγονός που καθιστά τελικά δύσκολο τόσο για την ασφαλιστική όσο και για τον ασφαλισμένο να έχουν πλήρη εμπιστοσύνη για την έκταση της κάλυψης.

Η Berger αντιμετωπίζει αυτές τις ανησυχίες: “Υπάρχουν κενά κάλυψης, όπως έχω ήδη περιγράψει με τις αμιγώς οικονομικές απώλειες και τις διακρίσεις λόγω ΤΝ. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει ανάγκη από την άποψη της προστασίας να σχεδιαστεί κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη για τα κενά αυτά. Στη συνέχεια, όμως, υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τη σιωπηρή έκθεση στην ΤΝ. Μπορεί να υπάρχει ενδεχομένως μερική κάλυψη, αλλά η κάλυψη μπορεί επίσης να είναι ενδεχομένως σιωπηλή.

“Ως κλάδος, θα είχε νόημα να δομηθεί ένα ομαδοποιημένο ασφαλιστικό προϊόν που να παρέχει σαφήνεια ότι υπάρχει κάλυψη για ορισμένες υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη χρήση της ΤΝ. Αυτό θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα με έναν πραγματικά προληπτικό τρόπο”.

Στη συνέχεια, ο Berger ρωτήθηκε αν υπάρχουν περιορισμοί στις εγγυήσεις που προσφέρει η Munich Re στο πλαίσιο της ασφάλισης και της αντιμετώπισης των κινδύνων που ενυπάρχουν στην ΤΝ.

“Υπάρχουν τεχνικοί περιορισμοί επειδή υπάρχουν διαφορετικές μορφές κινδύνων ΤΝ. Εξαιτίας αυτού, για ορισμένους κινδύνους ΤΝ μπορούμε να προσφέρουμε κάλυψη μόνο εάν πληρούνται ορισμένες τεχνικές προϋποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Mόνο το 42% της ΕΕ είναι βέβαιο ότι θα έχει αρκετά χρήματα για να ζήσει άνετα στη συνταξιοδότηση

“Για παράδειγμα, η Munich Re μπορεί να καλύψει τον κίνδυνο παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων εάν χρησιμοποιούνται ορισμένες στατιστικές τεχνικές που τροποποιούν το γενεσιουργό μοντέλο ΤΝ έτσι ώστε να μπορούμε να εκτιμήσουμε την πιθανότητα να παράγει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα με υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης. Δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε το γεγονός ότι ένα παραγωγικό μοντέλο ΤΝ θα παράγει εξόδους που ενδέχεται να παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα εργαλεία που τουλάχιστον μετριάζουν την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο.

“Το ίδιο συμβαίνει και στην πλευρά του σφάλματος. Ακόμη και αν μια εταιρεία διαθέτει το πιο καλά κατασκευασμένο μοντέλο ΤΝ, δεν θα είναι ποτέ απαλλαγμένο από λάθη. Οποιοδήποτε μοντέλο ΤΝ θα παράγει σφάλματα με μια ορισμένη πιθανότητα, και όλα αυτά εξαρτώνται από την προοπτική της διαδικασίας δοκιμών. Είναι οι διαδικασίες δοκιμών στατιστικά αρκετά ισχυρές ώστε να μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε αυτή την πιθανότητα; Εάν δεν είναι, τότε δεν θα είναι ασφαλείς.

“Απαιτούμε ορισμένες τεχνικές προϋποθέσεις προκειμένου να εκτιμήσουμε πραγματικά τον κίνδυνο με εμπιστοσύνη και να τον ασφαλίσουμε. Εάν αυτές δεν είναι δεδομένες, τότε δεν θα είμαστε σε θέση να ασφαλίσουμε αυτού του είδους τους κινδύνους”.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.