Μυρτώ Χαμπάκη: Πληθωρισμός και ιδιωτική ασφάλιση
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Γράφει η Μυρτώ Χαμπάκη, Internal Audit & AML Officer / Group International Projects & Solvency II, ARAG SE
- Ποια ασφαλιστικά προϊόντα είναι πιο «ευάλωτα» στον πληθωρισμό και ποια βγαίνουν «κερδισμένα»;
Κατά την άποψη μου δεν υπάρχουν «ευάλωτα» και «κερδισμένα» προϊόντα σε μια οικονομική συνθήκη όπως αυτή που βιώνουμε με αφορμή τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού. Η αύξηση στον πληθωρισμό, εάν δε διαρκέσει για μεγάλο διάστημα, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αύξηση και των ασφαλίστρων. Και όλοι στον κλάδο γνωρίζουμε τις αντιδράσεις των καταναλωτών σε μια ενδεχόμενη αύξηση ασφαλίστρων. Στους Γενικούς Κλάδους ο υψηλός πληθωρισμός συνήθως αυξάνει το κόστος των αποζημιώσεων. Αντίστοιχα, στον κλάδο Ζωής ο πληθωρισμός μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα εάν συνοδεύεται από αύξηση των επιτοκίων, αλλά η αύξηση αυτή θα είναι τέτοια ώστε να αυξήσει την ζήτηση από τους καταναλωτές οι οποίοι ήδη βλέπουν τα εισοδήματα τους να απαξιώνονται;
Οι ασφαλιστικές εταιρίες, εάν κινηθούν άμεσα, μπορούν να μετριάσουν εν μέρει τον κίνδυνο του αυξημένου πληθωρισμού μέσω του σωστού στρατηγικού σχεδιασμού που θα εξισορροπήσει τις αυξήσεις στις αποζημιώσεις ή στα λειτουργικά τους έξοδα, με την σωστή αντασφάλιση και τις σωστές επενδύσεις. Τα δεδομένα του παρελθόντος όμως έχουν αποδείξει ότι περίοδοι σοβαρών ή παρατεταμένων αυξήσεων του πληθωρισμού δυστυχώς επιφέρουν σοβαρά προβλήματα στον κλάδο, εξ ού και η εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν «κερδισμένα» προϊόντα εάν η πληθωριστική κρίση συνεχιστεί μέσω – μακροπρόθεσμα.
- Εκτιμάτε ότι θα έχουμε τους επόμενους μήνες υψηλότερα ποσοστά ακύρωσης συμβολαίων πριν την λήξη τους για οικονομικούς λόγους;
Προς το παρόν δεν παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση στις ακυρώσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων λόγω πληθωρισμού ή για οικονομικά αίτια. Δυστυχώς στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε επακριβώς πως θα εξελιχθεί η ακυρωσιμότητα στο μέλλον και τι μέλλει γενέσθαι στον κλάδο μας γενικότερα , αφού υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που προκαλούν αβεβαιότητα (volatility). Η εμβάθυνση ή όχι της παρούσας οικονομικής κρίσης όπως διαμορφώνεται, θα εξαρτηθεί α) από την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία β) την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης γ) την εξέλιξη της πληθωριστικής κρίσης που η ενεργειακή κρίση συμπαρασύρει και τέλος, δ) την εξέλιξη του COVID19 στους επόμενους μήνες. Oλοι αυτοί οι παράγοντες θα επηρεάσουν το διαθέσιμο εισόδημα τον καταναλωτών αλλά και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία τον Ιούλιο φαίνεται να έχει μειωθεί αισθητά στον τομέα της παροχής υπηρεσιών.
- Μπαίνουμε σε εποχή ανόδου των επιτοκίων. Τι σημαίνει αυτό για μια ασφαλιστική εταιρεία;
Τα επιτόκια και η Ιδιωτική ασφάλιση είναι βαθιά συνδεδεμένα, και σαφώς, οι τυχόν αλλαγές στα επιτόκια επηρεάζουν την κερδοφορία του ασφαλιστικού κλάδου με διάφορους τρόπους.
Με δεδομένο ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες κατέχουν περιουσιακά στοιχεία που αντισταθμίζουν το Απαιτούμενο Κεφάλαιο Φερεγγυότητας τους , όταν τα επιτόκια αυξάνονται, η αξία των περιουσιακών τους στοιχείων αυξάνεται αναλόγως. Ιστορικά , σε περιόδους αύξησης επιτοκίων , ο ασφαλιστικός κλάδος παρουσιάζει μεγαλύτερη κερδοφορία. Η άνοδος των επιτοκίων σαφώς ευνοεί τις επενδύσεις όπως προαναφέρθηκε – άρα και τους ισολογισμούς των Ασφαλιστικών.
Οι ασφαλιστικές εταιρίες όμως , δεν θα πρέπει να επαναπαύονται αλλά να παραμείνουν σε εγρήγορση και να παρακολουθούν στενά το θέμα του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τα επιτόκια , γιατί ο αποπληθωρισμός που ακολουθεί μια τέτοια περίοδο έντονων διακυμάνσεων, εν τέλει θα διορθώσει τα επιτόκια , επιφέροντας μεγάλες δυσκολίες σε ασφαλίσεις οι οποίες ενέχουν τον παράγοντα των εγγυήσεων.
Αναδημοσίευση από το περιοδικό ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ