1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Νέα Υόρκη: Πώς η επιλογή δικαστηρίου μπορεί να καθορίσει την έκβαση...

Νέα Υόρκη: Πώς η επιλογή δικαστηρίου μπορεί να καθορίσει την έκβαση ασφαλιστικών διενέξεων

Νέα Υόρκη: Πώς η επιλογή δικαστηρίου μπορεί να καθορίσει την έκβαση ασφαλιστικών διενέξεων
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Όταν προκύπτουν διαφορές που αφορούν ασφαλιστική κάλυψη, το ερώτημα ποιο κράτος διέπει την πολιτική συνήθως καθορίζει τη διαθεσιμότητα και την έκταση της κάλυψης. Όταν μια πολιτική δεν περιλαμβάνει ρήτρα επιλογής νόμου ή επιλογής δικαιοδοσίας, οι ασφαλισμένοι και οι ασφαλιστικές πρέπει στρατηγικά να ζυγίσουν μια σειρά από παράγοντες για να καθορίσουν ποιο δικαστήριο είναι το πιο κατάλληλο για να υποβληθεί η αγωγή.

Η σημασία αυτής της πρώτης απόφασης ενισχύθηκε πρόσφατα με μια απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης τον Αύγουστο του 2024 στην υπόθεση Continental Casualty Co. v. Lockheed Martin Corp.

Υπόθεση Continental Casualty Co. v. Lockheed Martin Corp

Η υπόθεση προέκυψε από τη λειτουργία ενός εργοστασίου κατασκευής όπλων στο Ορλάντο της Φλόριντα, αρχικά από δύο προκατόχους της Lockheed Martin Corp. Από την έδρα της στο Σικάγο, η Continental Casualty Co. εξέδωσε 12 κύριες ασφαλιστικές πολιτικές ευθύνης στους προκατόχους. Οι πρώτες επτά πολιτικές αφορούσαν την περίοδο 1956-1963 και εκδόθηκαν σε μία εταιρεία με έδρα τη Βαλτιμόρη. Οι επόμενες πέντε πολιτικές, που ίσχυαν από το 1963 έως το 1977, εκδόθηκαν σε άλλη εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Το 1957, οι προκατόχοι της Lockheed ξεκίνησαν την παραγωγή όπλων στο εργοστάσιο στο Ορλάντο. Το εργοστάσιο χρησιμοποιούσε διάφορα χημικά στην παραγωγική διαδικασία, τα οποία φέρονται να μόλυναν τον αέρα, το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα των γύρω περιοχών, προκαλώντας βλάβες στους εργαζομένους της εγκατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Θετικές αποδόσεις για το 97% των Επενδυτικών Ταμείων τον Ιούλιο

Αντιπαραθέσεις για την κάλυψη

Η Continental κατέθεσε μήνυση εναντίον της Lockheed στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, ζητώντας από το δικαστήριο να διευκρινίσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών στο πλαίσιο των ασφαλιστικών πολιτικών της Lockheed.

Μετά την κατάθεση της Continental, η Lockheed κατέθεσε μήνυση εναντίον της Continental στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Περιφέρειας του Μέριλαντ. Η Lockheed ζήτησε να απορριφθεί ή να μεταφερθεί η υπόθεση της Continental στο Μέριλαντ, ενώ η Continental υπέβαλε αίτηση για προκαταρκτική απαγόρευση ώστε να αποτραπεί η δεύτερη μήνυση της Lockheed.

Για να επιλύσει τη διαφωνία περί δικαιοδοσίας, το Δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης εφάρμοσε μια διαδικασία δύο βημάτων. Αρχικά εξέτασε αν η αγωγή θα μπορούσε να είχε κατατεθεί στην περιφέρεια του Μέριλαντ. Εάν ναι, τότε το δικαστήριο θα προχωρούσε στην ανάλυση αν η μεταφορά θα ήταν κατάλληλη, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες.

Οι παράγοντες αυτοί περιλάμβαναν τη διευκόλυνση των μαρτύρων, των μερών, την τοποθεσία των εγγράφων, το σημείο που συνέβησαν τα σχετικά γεγονότα, τη διαθεσιμότητα εξαναγκασμού μαρτύρων, τα οικονομικά των μερών, την εξοικείωση του δικαστηρίου με τον νόμο, την επιλογή του φόρουμ από τον ενάγοντα και την αποδοτικότητα της δίκης.

Απόφαση του δικαστηρίου

Το δικαστήριο έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Lockheed, ως η πλευρά που ζήτησε τη μεταφορά, έφερε το βάρος απόδειξης ότι η μεταφορά ήταν κατάλληλη. Παράλληλα, η Lockheed έπρεπε να υπερνικήσει τον κανόνα της «πρώτης κατατεθείσας υπόθεσης», σύμφωνα με τον οποίο η πρώτη αγωγή είχε προτεραιότητα. Το δικαστήριο έκρινε ότι τα περισσότερα στοιχεία υποστήριζαν τη μεταφορά της υπόθεσης στο Μέριλαντ, κυρίως λόγω της σύνδεσης των μαρτύρων και των γεγονότων με την περιοχή εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Γενικός Κλάδος: Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του 1ου Εξαμήνου του 2024

Η απόφαση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη οι ασφαλιστικές και οι ασφαλισμένοι να εξετάζουν προσεκτικά τον τόπο δικαστικής αγωγής στις τυχόν διαφορές για την ασφαλιστική κάλυψη. Η επιλογή δικαιοδοσίας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πορεία μιας υπόθεσης και οι συμβαλλόμενοι πρέπει να διασφαλίζουν ότι υπάρχει επαρκής σύνδεση μεταξύ των πραγματικών γεγονότων και του τόπου κατάθεσης της αγωγής.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.