1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Υγεία
  6. »
  7. «Όχι» Υπουργείου Υγείας και κομμάτων στην πρόταση για γιατρούς εκτός ΓεΣΥ

«Όχι» Υπουργείου Υγείας και κομμάτων στην πρόταση για γιατρούς εκτός ΓεΣΥ

«Όχι» Υπουργείου Υγείας και κομμάτων στην πρόταση για γιατρούς εκτός ΓεΣΥ
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Την αντίθεση του εξέφρασε ενώπιον της Βουλής την Πέμπτη το Υπουργείο Υγείας στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου αναφορικά με τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΓεΣΥ έτσι ώστε να ισχύσει μεταβατική περίοδος σε ό,τι αφορά τους γιατρούς που συνεργάζονται με νοσηλευτήρια τα οποία εντάσσονται στο ΓεΣΥ και οι ίδιοι επιθυμούν να παραμείνουν εκτός ΓεΣΥ.

Αντίθεση φαίνεται να υπάρχει και από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ενώ σε ό,τι αφορά τη συνταγματικότητα της πρότασης νόμου η Νομική Υπηρεσία αρνήθηκε να τοποθετηθεί επικαλούμενη την εκ προοιμίου αντίθεση του Υπουργείου Υγείας, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση μερίδας βουλευτών.

Η πρόταση νόμου, η οποία προβλέπει μεταβατική περίοδο προσαρμογής χρονικής διάρκειας δύο ετών για γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με νοσηλευτήρια τα οποία εντάσσονται στο ΓεΣΥ και οι οποίοι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Ο εισηγητής της πρότασης νόμου βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου υπεραμύνθηκε της πρότασης λέγοντας ότι αποτελεί στην ουσία συνέχεια προηγούμενης προσπάθειας για επικύρωση της συμφωνίας που είχε γίνει μεταξύ του προηγούμενου Υπουργού Υγείας, του ΟΑΥ και των γιατρών για μεταβατική περίοδο για τους γιατρούς που δεν επιθυμούσαν ή δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ τη χρονική στιγμή που το νοσηλευτήριο στο οποίο υπάγονταν εντασσόταν στο ΓεΣΥ. Κάτι που όπως πρόσθεσε ήρθε εκ των υστέρων ο Γενικός Εισαγγελέας και έκρινε ότι δεν ήταν νόμιμο.

«Επί της ουσίας όμως είτε παρανόμως είτε όχι, δόθηκε μια παράταση, και αυτό που επιδιώκουμε σήμερα είναι αυτό που δόθηκε τότε έκνομα να δοθεί τώρα νόμιμα» πρόσθεσε, υποδεικνύοντάς ότι η πρόταση δεν αλλάζει ούτε τη φιλοσοφία ούτε την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ αλλά κατοχυρώνει προσωρινά ένα συνταγματικό δικαίωμα κάποιων γιατρών οι οποίοι σε δεδομένη χρονική στιγμή αποφασίζουν να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ και ζητούν μια μεταβατική περίοδο για να αποκατασταθούν επαγγελματικά.

Ο Εκπρόσωπος της Ομάδας Συνεργατών Γιατρών που εργάζονται στην Πολυκλινική «Υγεία» εκτός ΓεΣΥ, Χάρης Αρμεύτης είπε ότι η αναμενόμενη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του ΟΑΥ και της Πολυκλινικής «Υγεία» τους αφήνει χωρίς καμία προειδοποίηση επαγγελματικά άστεγους, αναφέροντας παράλληλα πως οι επηρεαζόμενοι γιατροί δεν έχουν ακόμη λάβει καμία ενημέρωση για την τελική απόφαση του νοσηλευτηρίου αναφορικά με την ένταξη του στο ΓεΣΥ.

Ο κ. Αρμεύτης είπε ότι το όλο ζήτημα επηρεάζει τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς. Πρόσθεσε δε πως σύμφωνα με νομική γνωμάτευση που έχουν στην κατοχή τους οι γιατροί, με βάση τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού υπάρχει σχέση οικονομικής εξάρτησης μεταξύ των συνεργατών γιατρών και του νοσηλευτηρίου και πως η αιφνίδια και αδικαιολόγητη διακοπή θα συνιστούσε καταχρηστική εκμετάλλευση σχέσης οικονομικής εξάρτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Έρευνα: Δυσκολεύονται οικονομικά ένας στους 4 Κύπριους - Τι πιστεύουν για τον ασφαλιστικό κλάδο

Ο κ. Αρμεύτης είπε ότι από την πλευρά των επηρεαζόμενων γιατρών δεν υπάρχει πρόθεση για αμφισβήτηση της λειτουργίας του ΓεΣΥ, σημείωσε ωστόσο πως «η συστημικότητα του ΓεΣΥ θα πρέπει να προβληματίσει όλους για τις συνέπειες στην περίπτωση που η ένταξη της Πολυκλινικής ‘Υγεία’ συνδυαστεί με τη διάλυση του ιδιωτικού τομέα της Ιατρικής στη Λεμεσό».

Σημείωσε επίσης ότι με την άμεση ένταξη της Πολυκλινικής «Υγεία» ένας σημαντικός αριθμός γιατρών θα βρεθούν χωρίς επαγγελματική στέγη, χωρίς χειρουργικές αίθουσες και χωρίς την οποιαδήποτε εναλλακτική λύση από τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλο νοσηλευτήριο στη Λεμεσό μη συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ.

Αναφέρθηκε ακολούθως τα προβλήματα που θα προκύψουν με την ένταξη της κλινικής στο ΓεΣΥ, εκτιμώντας ότι «θα υπάρξει πρόβλημα βιωσιμότητας στο ΓεΣΥ καθώς ο προϋπολογισμός είναι σφαιρικός και όσο εισέρχονται κλινικές η μονάδα θα μειώνεται και μαζί με αυτή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Συστήματος».

Ανέφερε ακόμη ότι ο κόσμος στερείται του δικαιώματος ελεύθερης επιλογής στα θέματα υγείας και έκανε λόγο για παραβίαση της βασικής αρχής των δικαιωμάτων των ασθενών για ελεύθερη επιλογή γιατρού, ενώ έκανε λόγο και για κίνδυνο διάλυσης της ασφαλιστικής βιομηχανίας με όλα τα συνεπακόλουθα.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Πέτρος Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι οι γιατροί που δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ ανέρχονται στους 400-450 περίπου.

Στην τοποθέτηση της η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη αρκέστηκε στο να αναφέρει ότι το Υπουργείο Υγείας δεν συμφωνεί με την πρόταση νόμου του Πανίκου Λεωνίδου, με την τροποποίηση, δηλαδή του νόμου του ΓεΣΥ και αυτό γιατί «αυτή η τροποποίηση προφανώς επηρεάζει διάφορες πρόνοιες της συγκεκριμένης νομοθεσίας με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας σε οριζόντια βάση».

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι ενόψει του γεγονότος ότι η πρόταση νόμου δεν γίνεται αποδεκτή από την εκτελεστική εξουσία και επειδή ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας είναι ο νομικός σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργείων, η Νομική Υπηρεσία δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί οποιουδήποτε θέματος συνταγματικότητας ή άλλου θέματος επί της πρότασης νόμου καθώς ενδέχεται να υπάρχει θέμα σύγκρουσης συμφέροντος.

Θέση που προκάλεσε την αντίδραση μερίδας βουλευτών με τον βουλευτή και Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο να απαντά ότι η Νομική Υπηρεσία δεν είναι νομικός σύμβουλος της Κυβέρνησης αλλά του κράτους, κάτι που όπως ανέφερε συζητήθηκε και σε πρόσφατη συνάντηση του Γενικού Εισαγγελέα με την Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. «Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η Νομική Υπηρεσία παρεμβαίνει και σε προτάσεις νόμου των βουλευτών και σε θέματα που αφορούν αποκλειστικά το Κοινοβούλιο και όχι την εκτελεστική εξουσία» είπε και πρόσθεσε πως «αυτή την αντίληψη που κάποιοι στο παρελθόν διαμόρφωσαν για τους δικούς τους λόγους είναι καιρός να την εγκαταλείψουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η Βουλή εξετάζει νέα όρια κάλυψης για τα Ασφαλιστήρια Ευθύνης Εργοδοτών

Θέση με την οποία συμφώνησε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, επικαλούμενος και αυτός τη συνάντηση του Γενικού Εισαγγελέα με την Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων λέγοντας πως συμφωνήθηκε ότι οι λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας που θα συμμετέχουν στις συνεδρίες κοινοβουλευτικών επιτροπών για προτάσεις νόμου θα εκφράζουν την άποψη τους περί συνταγματικότητας ή όχι.

Ζήτησε επίσης όπως η Νομική Υπηρεσία τοποθετηθεί επί της συνταγματικότητας ή μη της πρόταση νόμου «για να πάψει αυτός ο ψίθυρος και η λάσπη εις βάρος επαγγελματιών νομικών» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να εκφράζεται ο καθένας από τα ραδιόφωνα και η Νομική Υπηρεσία, το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο του κράτους να λέει δεν θα πω επειδή είπε η Υπουργός τηλεφωνικά», αλλά και όπως στην επόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής κληθεί ο Γενικός Εισαγγελέας για να τοποθετηθεί επί του όλου θέματος.

Ο βουλευτής και Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πρόταση νόμου και να δοθεί στους επηρεαζόμενους γιατρούς το χρονικό πλαίσιο το οποίο απαιτείται για να βρουν άλλη επαγγελματική στέγη. Είπε ακόμη πως όταν η Πολιτεία παρέχει το δικαίωμα σε έναν γιατρό, αυτό σημαίνει ότι του δίνει δύο επιλογές και όχι ότι του δίνει μια επιλογή και εμποδίζει τη δεύτερη.

Επί της πρότασης νόμου ο Μαρίνος Σιζόπουλος διερωτήθηκε πως η Πολιτεία κατοχυρώνει το δικαίωμα των επηρεαζόμενων γιατρών να ασκούν ελεύθερα το επάγγελμα τους αλλά και πως κατοχυρώνεται το δικαίωμα των ασθενών να επιλέγουν ελεύθερα τον γιατρό τους από τη στιγμή που ο γιατρός τον οποίο επιλέγουν τίθεται εκτός επαγγέλματος με δεδομένο ότι δεν θα έχει χώρο για να ασκήσει το επάγγελμα του.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι αυτό που θα πρέπει να υπερισχύσει είναι το καλό των ασθενών και ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας να προτείνει λύση στο πρόβλημα. «Να μην είμαστε δογματικοί, να ανοίξουμε το μυαλό μας και βρούμε μια λύση» είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τα Νομοσχέδια και οι συζητήσεις στη βουλή που αφορούν τον Ασφαλιστικό Κλάδο

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος είπε πως πρόκειται για ένα θέμα το οποίο είχε συζητηθεί στην Επιτροπή Υγείας και στο παρελθόν αλλά και ότι ο ΔΗΣΥ τάσσεται ενάντια στην πρόταση νόμου καθώς θεωρεί πως υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης ενδεχομένως να οδηγήσει σε περιπέτειες.

Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ ανέμενε ότι το Υπουργείο Υγείας θα ερχόταν με συγκεκριμένο νομοσχέδιο για να καλύψει το όλο ζήτημα, επανέλαβε ωστόσο πως από την ώρα που το Υπουργείο Υγείας είναι αρνητικό «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».

Σε ερώτηση για τη στάση της Νομικής Υπηρεσίας ο κ. Δίπλαρος είπε ότι από την ώρα που η πρόταση νόμου είχε κατατεθεί και η Νομική Υπηρεσία γνώριζε την εν λόγω πρόταση νόμου, θα ήταν πολύ βοηθητικό και για τα μέλη της Επιτροπής, από τη στιγμή που ήρθε (η Νομική Υπηρεσία) στη συνεδρία να κατέθετε έστω και άτυπα τη θέση της επί τη συγκεκριμένη πρότασης νόμου και όχι απλά να καλύπτεται πίσω από τη θέση του Υπουργείου Υγείας.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία του με την πρόταση νόμου και διατύπωσε τη θέση του κόμματος πως «οποιαδήποτε αλλαγή που αφορά το νομοθετικό πλαίσιο του διέπει το ΓεΣΥ πρέπει να στοχεύει στη βελτίωση του διασφαλίζοντας παράλληλα τη φιλοσοφία του».

Σημείωσε επίσης ότι από τη σημερινή συζήτηση προκύπτει διάσταση μεταξύ της θέσης του Υπουργείου Υγείας και των συγκυβερνώντων κομμάτων σε ό,τι αφορά την εν λόγω πρόταση νόμου και κάλεσε την Κυβέρνηση να διαβουλευτεί με τα συγκυβερνώντα κόμματα και να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου δήλωσε ότι η πρόταση νόμου είναι καθόλα συνταγματική και επιδιώκει να ισορροπήσει και να παραχωρήσει και σήμερα στους ενδιαφερόμενους γιατρούς το ίδιο δικαίωμα που είχε και στο παρελθόν παραχωρηθεί από τον Υπουργό Υγείας σε ανάλογες περιπτώσεις νοσηλευτηρίων στη Λευκωσία.

Είπε ακόμη ότι η πρόταση νόμου ουδόλως αλλοιώνει τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ και πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ με προτάσεις και εισηγήσεις που θα καταθέσει σύντομα επιδιώκει την ενίσχυση του ρόλου των θεσμικών οργάνων του ΓΕΣΥ, δηλαδή του ΟΚΥπΥ και του ΟΑΥ, με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.