Οδηγείς ανασφάλιστο αυτοκίνητο; Δες ποιες ποινές σε περιμένουν!
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Με βάση τον περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων (Ασφάλιση Ευθύνης έναντι Τρίτου) Νόμο του 2000 (96(I)/2000), η ασφάλιση των μηχανοκινήτων οχημάτων με έναντι τρίτων κάλυψη είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση οδήγησης ανασφάλιστου οχήματος προβλέπονται ποινές που περιλαμβάνουν ποινή φυλάκισης και/ή πρόστιμο.
Η νομοθεσία
Με βάση τον πιο πάνω νόμο, απαγορεύεται σε οποιοδήποτε πρόσωπο να χρησιμοποιεί μηχανοκίνητο όχημα σε οδό εάν δεν βρίσκεται σε ισχύ ασφαλιστήριο που αφορά ευθύνη έναντι τρίτου. Σύμφωνα με δεύτερη πρόνοια του νόμου, απαγορεύεται ακόμα σε οποιοδήποτε πρόσωπο να προκαλεί ή να επιτρέπει σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο να χρησιμοποιεί μηχανοκίνητο όχημα σε οδό χωρίς ασφαλιστική κάλυψη έναντι τρίτων.
Εξαιρέσεις
Ο νόμος ορίζει μόνο συγκεκριμένες εξαιρέσεις που η πιο πάνω πρόνοια δεν εφαρμόζεται. Αυτές είναι:
- Το μηχανοκίνητο όχημα ανήκει στη Κυπριακή Δημοκρατία, εφόσον το μηχανοκίνητο αυτό όχημα χρησιμοποιείται για υπηρεσιακούς σκοπούς
- Οποιοδήποτε πρόσωπο ή κατηγορία προσώπων που κηρύσσονται από το Υπουργικό Συμβούλιο ότι εξαιρούνται από τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου
- Οποιοδήποτε μηχανοκίνητο όχημα ή τύπο μηχανοκίνητου οχήματος που κηρύσσεται από το Υπουργικό Συμβούλιο ότι εξαιρείται από τις διατάξεις του Νόμου αυτού.
- Οποιοδήποτε μηχανοκίνητο όχημα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μηχάνημα ή εργαλείο (tool of trade) και το οποίο, κατά τη στιγμή που δημιουργήθηκε η ευθύνη, βρισκόταν σταθερά ακινητοποιημένο στο έδαφος και χρησιμοποιείτο ως μηχάνημα ή εργαλείο και όχι ως μηχανοκίνητο όχημα.
- Σε περιοχές στις οποίες ο Έφορος Ασφαλίσεων, με γνωστοποίηση του που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας δύναται να καθορίσει.
Όσον αφορά τις πρώτες δύο εξαιρέσεις, υπεύθυνη αρχή για την καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος ορίζεται το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας.
Επαρκή Υπεράσπιση
Οποιοδήποτε πρόσωπο λοιπόν οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα χωρίς να βρίσκεται σε ισχύ ασφαλιστήριο που αφορά ευθύνη έναντι τρίτου διαπράττει αδίκημα. Σύμφωνά με την νομοθεσία αποτελεί επαρκή υπεράσπιση στην πιο πάνω κατηγορία εάν αποδειχθεί στο Δικαστήριο ότι το μηχανοκίνητο όχημα δεν ανήκε στον κατηγορούμενο και δε βρισκόταν στην κατοχή του δυνάμει ενοικίασης ή δανεισμού ή ότι οδηγούσε το μηχανοκίνητο όχημα κατά τη διάρκεια της εργοδότησης του ή δεν γνώριζε ούτε είχε λόγο να πιστεύει ότι δεν υπήρχε σε ισχύ ασφαλιστική κάλυψη.
Ποινές
Σε περίπτωση καταδίκης για τα πιο πάνω αδικήματα προβλέπονται ποινές που περιλαμβάνουν φυλάκιση ή/και χρηματικό πρόστιμο.
Συγκεκριμένα σε περίπτωση πρώτης καταδίκης, η νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες ευρώ (€3.000) ή και στις δύο αυτές ποινές. Επίσης πρόσωπο που καταδικάζεται για το συγκεκριμένο αδίκημα θα στερείται του δικαιώματος να κατέχει ή να αποκτά άδεια οδήγησης για περίοδο που θα αποφασίσει το δικαστήριο, με το ελάχιστο να είναι για περίοδο 6 μηνών.
Σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης, οι ποινές αυξάνονται σε φυλάκιση μέχρι 2 έτη και χρηματικό πρόστιμο μέχρι έξι χιλιάδες ευρώ (€6.000) ενώ η ελάχιστη περίοδος στέρησης του δικαιώματος να κατέχει ή να αποκτά άδεια οδήγησης, αυξάνεται στους 12 μήνες.
Ειδοποίηση ανανέωσης ασφαλιστηρίου Είναι κοινή πρακτική οι ασφαλιστικές εταιρείες ή οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να ενημερώνουν τους πελάτες τους μερικές βδομάδες πριν την λήξη του συμβολαίου. Παρόλα αυτά, η ευθύνη για ανανέωση του συμβολαίου είναι στον ίδιο τον ασφαλισμένο και όχι στην εκάστοτε εταιρεία ή διαμεσολαβητή. Για τον λόγο καλό θα ήταν χρήσιμο ο κάθε ασφαλισμένος να έχει κάποιες προσωπικές υπενθυμίσεις έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα μείνει ανασφάλιστο το όχημα του.