1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αυτοκινηση
  6. »
  7. Οδήγηση με κλιματισμό: Πόσο καίει;

Οδήγηση με κλιματισμό: Πόσο καίει;

Οδήγηση με κλιματισμό: Πόσο καίει;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η οδήγηση με κλιματισμό είναι σχεδόν αναπόφευκτη, ειδικά το μεσημέρι. Πόσο αυξάνεται όμως η κατανάλωση καυσίμου όσο λειτουργεί το A/C του αυτοκινήτου μας;

Με τις θερμοκρασίες να κινούνται ολοένα και υψηλότερα, το κλιματιστικό γίνεται πλέον απαραίτητο για όλους τους οδηγούς. Πολλοί υπό τον φόβο πως το κλιματιστικό θα αυξήσει δραματικά την κατανάλωση καυσίμου, φοβούνται να το ανάψουν και κάνουν ιδιαίτερα περιορισμένη χρήση.

Τελικά το A/C αυξάνει την κατανάλωση ή είναι μύθος;

Αν και σε γενικές γραμμές, όντως, ο κλιματισμός επιβαρύνει την κατανάλωση καυσίμου, αυτό θα πρέπει να εξεταστεί με το που κινούμαστε. Ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σταματημένο ή κινείται στην πόλη δεν αντιμετωπίζει τις ίδιες αντιστάσεις ανέμου με ένα όχημα που βρίσκεται στην εθνική και τρέχει. Στη δεύτερη περίπτωση η μείωση στην αεροδυναμική του οχήματος λόγω των ανοιχτών παραθύρων ενεργειακά μας κοστίζει περισσότερο απ’ όσο θα μας κόστιζε αν είχαμε ενεργοποιημένο τον κλιματισμό.

Γιατί τραβάει περισσότερο καύσιμο;

Όσα οχήματα έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης βασίζονται στην ίδια τεχνολογία. Ο συμπιεστής του συστήματος αντλεί κίνηση από τον κινητήρα, καθώς συνδέεται με ιμάντα. Όταν ενεργοποιείται λοιπόν το κλιματιστικό, ο κινητήρας μας μεταδίδει ενέργεια σε ένα επιπλέον σύστημα, όποτε το ενεργειακό κόστος του για να διατηρήσει την ίδια ταχύτητα αυξάνεται και λειτουργεί πιο έντονα, άρα καίει περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι αβεβαιότητες που δημιουργούν για την ασφάλιση τα αυτοκινούμενα οχήματα

Τι ισχύει για τις άλλες κατηγορίες οχημάτων;

Τα full hybridplug-in hybrid και τα αμιγώς ηλεκτρικά χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς συμπιεστές. Αυτό σημαίνει πως αντλούν ρεύμα υψηλής τάσης και όχι ισχύ από τον κινητήρα. Με αυτό τον τρόπο, αλλά και τις τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν τα σύγχρονα οχήματα, το κόστος του κλιματισμού είναι σαφώς μικρότερο, όμως και πάλι υπάρχει καθώς το σύστημα απαιτεί ρεύμα για να λειτουργήσει.

Πόσο επιβαρύνει το κλιματιστικό ένα όχημα λοιπόν;

Η απάντηση είναι δύσκολη λόγω των πολλαπλών παραγόντων που εμπλέκονται. Αυτό εξαρτάται από το όχημα, την τεχνολογία του, το πόσο καλά είναι συντηρημένο, τον όγκο της καμπίνας, τις εξωτερικές συνθήκες και πολλά άλλα. Στο περίπου ο οδηγός θα πρέπει να έχει στο μυαλό του πως η αύξηση κυμαίνεται περίπου στο 5-10%, ενώ για τα παλιότερα αυτοκίνητα αυτό μπορεί να είναι μεγαλύτερο.

Πηγή: Anytime Blog

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!