Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να υπό-ασφαλίζουν τα ψηφιακά περιουσιακά τους στοιχεία
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσίευσε ο διεθνής κολοσσός Aon Plc σε συνεργασία με το ερευνητικό ινστιτούτο Ponemon, διαπιστώνεται ότι οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να υποτιμούν και να υπό-ασφαλίζουν τα άυλα περιουσιακά τους στοιχεία σε σχέση με την υλική τους περιουσία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, από το 2009 η αγοραστική αξία των άυλων περιουσιακών στοιχείων στις εταιρείες του S&P500 αυξήθηκε κατά 255%, ενώ των υλικών περιουσιακών στοιχείων μόνο κατά 97% για την ίδια περίοδο, συνεχίζοντας την τάση που εντοπίστηκε και σε προηγούμενα αποτελέσματα της ίδιας μελέτης.
Αναφέρεται επίσης ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις (86%) αναγνωρίζουν ότι οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο και πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 κορυφαίων επιχειρηματικών κινδύνων, ωστόσο το 70% εξακολουθεί να μην αγοράζει ασφαλιστική κάλυψη.
Παρά τη σχετικά χαμηλότερη τους αξία, η ασφαλιστική κάλυψη των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού φτάνει το 58% έναντι μόλις 17% για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Αυτή η διαφορά γίνεται ακόμη πιο σημαντική αν συγκρίνουμε τη μέση δυνητική ζημιά που μπορούν να υποστούν τα περιουσιακά στοιχεία, όπου για τα ψηφιακά φτάνει το ύψος των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με τη μέση δυνητική απώλεια 839 εκατομμυρίων δολαρίων για ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.
Η συγκεκριμένη απόκλιση επιδεινώνετε αν λάβουμε υπόψη ότι η διακοπή εργασιών λόγω επιθέσεων ransomware έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που φτάνει το ύψος των 321 εκατομμύριων δολαρίων σε σχέση με τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό όπου φτάνει τα 143 εκατομμύρια δολάρια.
Στην δήλωση της η Aon αναφέρει ότι ενώ η πιθανότητα ζημίας είναι υψηλότερη για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία σε σχέση με τα υλικά, κατά μέσο όρο μόνο το 17% των ψηφιακών στοιχείων καλύπτονται από ασφάλιση, ενώ η αυτοασφάλιση είναι υψηλότερη και φτάνει το 60%.
Τα τελευταία δύο χρόνια, το 35% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι η εταιρεία τους βίωσε ένα σημαντικό γεγονός πνευματικής ιδιοκτησίας. Η πλειοψηφία αυτών των περιστατικών αφορούσαν είτε εμπορικά δικαιώματα (41%) ή δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (26%)
Ο Kevin Kalinich, υπεύθυνος στην Aon για τα άυλα περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε ότι «Η πανδημία COVID-19 επιτάχυνε την άνοδο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, παρέχοντας νέες ευκαιρίες στον κυβερνοχώρο και την πνευματική ιδιοκτησία για τους οργανισμούς. Οι οικονομίες κλίμακας που προέρχονται από άυλα περιουσιακά στοιχεία συχνά επισκιάζουν αυτό που μπορεί να επιτευχθεί μέσω υλικών περιουσιακών στοιχείων».
Η Christine Williams, επικεφαλής ειδικών προϊόντων, Commercial Risk Solutions στην Aon, δήλωσε: «Καθώς συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας για να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις και να διαμορφώσουμε καλύτερες αποφάσεις, δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε στη δημιουργία λύσεων μεταφοράς κινδύνου.
“Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε όχι μόνο πιο ολιστικές λύσεις στον κυβερνοχώρο, αλλά και μια αγορά με νέες πηγές κεφαλαίου για να βοηθήσουμε στην αξία και την προστασία των άυλων περιουσιακών στοιχείων και της πνευματικής ιδιοκτησίας”.