Οι Ευρωπαϊκές εξελίξεις στη διαμεσολάβηση, ο BIPAR και ο ρόλος του ΠΣΕΑΔ!
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ασφαλιστική βιομηχανία της χώρας μας είναι άμεσα εξαρτώμενη από τις αποφάσεις που παίρνονται στα διάφορα Ευρωπαϊκά όργανα. Έτσι και αυτή την περίοδο υπάρχουν αρκετά και ποικίλα ζητήματα που βρίσκονται στο προσκήνιο και συζητιόνται στα διάφορα σώματα της βιομηχανίας αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για να ενημερωθούμε για όλα όσα απασχολούν τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο μιλήσαμε με την Μαρία Καπαρή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΣΕΑΔ και υπεύθυνη για τα Ευρωπαϊκά θέματα. Η συζήτηση έγινε στα πλαίσια της εκπομπής Insurance Talks Live του Cyprus Insurance WEBTV.
Ο BIPAR και ο ρόλος του ΠΣΕΑΔ
Ξεκινώντας τη συζήτηση μας με την κα. Καπαρή, της ζητήσαμε να μας πει δυο λόγια για τον BIPAR, το επίσημο σώμα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στην Ευρώπη αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζει ο ΠΣΕΑΔ σε αυτόν.
Όπως μας είπε, ο BIPAR είναι η Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία συνδέσμων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στην Ευρώπη ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι επεκτείνετε και σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το Ισραήλ και η Βρετανία.
Ο BIPAR γνωμοδοτεί σε θέματα που άπτονται της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην EIOPA που είναι η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή Ασφαλίσεων αλλά και απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο ενώ αποτελείτε από δύο κύριες επιτροπές αυτές των Ασφαλιστικών Πρακτόρων και των Μεσιτών Ασφάλισης οι οποίες συνεδριάζουν δύο φορές τον χρόνο.
Εκπρόσωπος της χώρας μας στον BIPAR είναι φυσικά ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΣΕΑΔ) που συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στις δραστηριότητες του, είτε με φυσική παρουσία μελών του διοικητικού συμβουλίου στις εκάστοτε συνεδρίες είτε διαδικτυακά. Ο ΠΣΕΑΔ συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία της πολιτικής του BIPAR βοηθώντας στο έργο που επιτελείτε είτε μέσα από την ανταπόκριση σε διάφορα ερωτηματολόγια που στέλνονται κατά καιρούς και ζητούν την άποψη και την εμπειρία του τοπικού συνδέσμου είτε με προτάσεις που γίνονται.
Τα εύσημα για την ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης
Ένα γεγονός που μας ανάφερε η κα. Καπαρή και αξίζει αναφοράς είναι τα εύσημα που απέσπασε ο ΠΣΕΑΔ από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία ως ο πρώτος σύνδεσμος που κατά την πανδημία υιοθέτησε τη διαδικτυακή εκπαίδευση ακριβώς μετά το πρώτο lockdown έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους διαμεσολαβητές να καλύπτουν τις ώρες που χρειάζονταν με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία.
Η συγκεκριμένη ενέργεια του ΠΣΕΑΔ χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον BIPAR και πέραν των συγχαρητηρίων που δέχτηκε ο σύνδεσμος πολλές χώρες το χρησιμοποίησαν ως καλή πρακτική.
Τα επενδυτικά προϊόντα και οι προμήθειες
Πηγαίνοντας στα επιμέρους θέματα που απασχολούν τη διαμεσολάβηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η κα. Καπαρή μας ενημέρωσε για την έντονη συζήτηση που γίνεται αυτό το διάστημα στην ΕΕ αναφορικά με την απαγόρευση των προμηθειών σε περίπλοκα επενδυτικά προϊόντα που συνδέονται με ασφάλιση.
Όπως μας είπε, αυτό είναι κάτι που ξεκίνησε από την Ολλανδία και αυτή τη στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος διεύρυνσης αυτής της πρακτικής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαμεσολαβητές διαφωνούν έντονα με την πρόθεση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφού θεωρούν ότι θα δημιουργηθεί προηγούμενο ενώ το αποτέλεσμα θα είναι οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι να χρεώνουν πλέον τις υπηρεσίες τους για παροχή συμβουλών. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος οι καταναλωτές να σταματήσουν να πληρώνουν για την υπηρεσία αυτή με αποτέλεσμα την αγορά προϊόντων που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες τους, αφού δεν θα λαμβάνουν επαρκή ενημέρωση από τον ασφαλιστικό τους σύμβουλο.
Συνεχίζοντας η κα. Καπαρή, λέει ότι εάν με την εφαρμογή της οδηγίας IDD ο στόχος ήταν η διασφάλιση της προστασίας του καταναλωτή, με τον τερματισμό της παροχής προμήθειας στους ασφαλιστικούς συμβούλους θα επιτευχθεί ακριβώς το αντίθετο δηλαδή η μη προστασία του καταναλωτή. Ο ρόλος του επαγγελματία διαμεσολαβητή, υπογράμμισε, είναι πολύ σημαντικός στην εφοδιαστική αλυσίδα της ασφάλισης γιατί ο κάθε επαγγελματίας δεν είναι απλά ένας «messenger» που παραδίδει απλά ένα ασφαλιστικό προϊόν.
Θέλοντας να τονίσει τη σημασία του ρόλου του διαμεσολαβητή, αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνεδρία στο Ευρωκοινοβούλιο όπου συγκεκριμένη Γαλλίδα βουλευτής είχε επαινέσει τους διαμεσολαβητές για το έργο τους στις πρόσφατες πλημμύρες της Γερμανίας στις οποίες οι πρώτοι που βρέθηκαν στην σκηνή των περιοχών που πλήγηκαν ήταν 10 ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που πήγαν να δουν τους πελάτες τους.
Με σκοπό να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο, ο BIPAR ήδη είναι σε διαπραγματεύσεις τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με το Ευρωκοινοβούλιο και ταυτόχρονα ως μέλη του BIPAR όλοι οι σύνδεσμοι προσπαθούν αρχικά να ενημερώσουν τα δικά τους κοινοβούλια και αξιωματούχους και να τους εξηγηθούν οι λόγοι που δεν πρέπει να απαγορευτούν οι προμήθειες.
Η πρωτοβουλία του ΠΣΕΑΔ
Κλείνοντας τη συζήτηση μας με την κα. Καπαρή, μας ενημέρωσε και για μία πρωτοβουλία του συνδέσμου για την κατάρτιση ενός εγγράφου που θα καθορίζει τον ορισμό του ασφαλιστικού πράκτορα σε όλες τις χώρες.
Αυτό προέκυψε ως ανάγκη μετά τη συνειδητοποίηση σε μία πρόσφατη συνεδρία της επιτροπής πρακτόρων του BIPAR ότι το τι ορίζεται ως «Ασφαλιστικός Πράκτορας» είναι διαφορετικό από χώρα σε χώρα. Έτσι μετά από πρωτοβουλία του ΠΣΕΑΔ δημιουργείται ένα κοινό έγγραφο από όλα τα μέλη του BIPAR έτσι ώστε να καθορίζεται ξεκάθαρα ο ορισμός του «Ασφαλιστικού Πράκτορα» και οι προϋποθέσεις που ένα φυσικό πρόσωπο ή μία εταιρεία πρέπει να καλύπτει.
Κλείνοντας η κα. Καπαρή ανάφερε ότι «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που μια τέτοια πρωτοβουλία του συνδέσμου μας έχει αγκαλιαστεί με τόσο μεγάλη θέρμη από όλα τα μέλη του BIPAR».