Οι κίνδυνοι από την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ σε σπίτια
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Η Swiss Re έχει εντοπίσει τις αναδυόμενες ανάγκες ελέγχου κινδύνων για ακίνητα με ηλιακές εγκαταστάσεις σε στέγες, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για καθαρή ενέργεια αυξάνεται ραγδαία.
Αν και τα κτίρια καταναλώνουν το 40% της παγκόσμιας ενέργειας, λιγότερο από το 1% των αμερικανικών κτιρίων διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές προωθούν την υιοθέτηση εμπορικών και βιομηχανικών (C&I) ηλιακών εγκαταστάσεων στις στέγες, ως μέρος των πρωτοβουλιών βιωσιμότητας. Η αυξανόμενη διαθεσιμότητα στέγης και οι συνεχώς εξελισσόμενοι κανονισμοί αποτελούν βασικούς παράγοντες που επιταχύνουν αυτή τη στροφή.
Η Swiss Re υπογραμμίζει ότι τα σωστά σχεδιασμένα, εγκατεστημένα και συντηρημένα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο. Ωστόσο, η αύξηση των εγκαταστάσεων C&I συνεπάγεται και νέους κινδύνους. Οι πυρκαγιές, για παράδειγμα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές τόσο στα φωτοβολταϊκά συστήματα όσο και στα κτίρια, ενώ οι επιχειρήσεις μπορεί να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω ζημιών.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να παίξουν καίριο ρόλο στον μετριασμό αυτών των κινδύνων, υποστηρίζοντας πρότυπα για ασφαλή εγκατάσταση και συντήρηση των συστημάτων.
Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους που συνδέονται με τα ηλιακά συστήματα είναι η πυρκαγιά. Αν και οι πυρκαγιές είναι σπάνιες, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές εάν εξαπλωθούν στο κτίριο. Επίσης, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως το χαλάζι και οι ανεμοθύελλες, μπορούν να βλάψουν τα πάνελ, ενώ οι σεισμοί απειλούν τόσο τα συστήματα όσο και τη δομική ακεραιότητα των κτιρίων.
Η Swiss Re επισημαίνει ότι συγκεκριμένα μέτρα, όπως η «ηλιακή ετοιμότητα» των κτιρίων και η χρήση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από αισθητήρες και μετεωρολογικούς σταθμούς, μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους από ακραίες καιρικές συνθήκες και πυρκαγιές. Οι παραδοσιακοί δείκτες από τα μητρώα κινδύνων έργων και τα εγχειρίδια κατασκευαστών ενισχύουν περαιτέρω το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων.
Η διαχείριση κινδύνων στον τομέα της ηλιακής ενέργειας απαιτεί τη συνεργασία μεταξύ εξειδικευμένου προσωπικού, μηχανικών κινδύνου, ομάδων έκτακτης ανάγκης και ρυθμιστικών αρχών. Η εμπλοκή των μηχανικών κινδύνου από τη φάση σχεδιασμού βοηθά στον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών κινδύνων.
Ο ασφαλιστικός τομέας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των κινδύνων για τις ηλιακές εγκαταστάσεις, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη κανονισμών που καλύπτουν τον κύκλο ζωής τους. Με την εμπειρία τους στον έλεγχο και την ποσοτικοποίηση των κινδύνων, οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για την ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης, που θα αντιμετωπίζουν τόσο τους υπάρχοντες όσο και τους αναδυόμενους κινδύνους.