1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία σύμφωνα με την...

Οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία σύμφωνα με την EIOPA

Οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία σύμφωνα με την EIOPA
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε τον πίνακα κινδύνων για τους φορείς επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών (IORPs), ο οποίος δείχνει ότι η έκθεσή τους σε κινδύνους αγοράς και αποδόσεων περιουσιακών στοιχείων παραμένει υψηλή λόγω της συνεχόμενης μεταβλητότητας των αγορών και των ευπαθειών στην αγορά ακινήτων.

Οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι βρίσκονται σε μέσο επίπεδο, με τις προβλεπόμενες αυξήσεις του ΑΕΠ για τις κύριες γεωγραφικές περιοχές να δείχνουν θετικές εξελίξεις, αλλά να παραμένουν χαμηλές σε σύγκριση με τα ιστορικά δεδομένα.

Οι πιστωτικοί κίνδυνοι παραμένουν σταθεροί σε μέσο επίπεδο, με τα περιθώρια ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (CDS) για εταιρικά ομόλογα να αυξάνονται στα τέλη Ιουνίου 2024, ενώ παραμένουν γενικά σταθερά για κρατικά ομόλογα.

Οι κίνδυνοι αγοράς και αποδόσεων περιουσιακών στοιχείων είναι σταθεροί σε υψηλό επίπεδο, με την μεταβλητότητα να αυξάνεται στις αγορές σταθερού εισοδήματος και μετοχών στα τέλη Ιουνίου, και τα τελευταία δεδομένα να δείχνουν συνεχή πτώση στις τιμές ακινήτων σε όλη την Ευρωζώνη, κυρίως λόγω της εμπορικής αγοράς ακινήτων. Τα πρόσφατα διαθέσιμα ετήσια δεδομένα δείχνουν ανάκαμψη στην απόδοση του χαρτοφυλακίου των IORPs το 2023, λόγω θετικών αποδόσεων από την αγορά.

Οι κίνδυνοι αποθεματικών και χρηματοδότησης παραμένουν αμετάβλητοι σε μέσο επίπεδο, με τη χρηματοοικονομική θέση των IORPs με καθορισμένες παροχές (DB) να παραμένει ισχυρή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, υποστηριζόμενη από υψηλότερα επιτόκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι προτείνει η EIOPA για την αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού κενού της Ευρώπης

Οι κίνδυνοι συγκέντρωσης βρίσκονται επίσης σε μέσο επίπεδο, με πτωτική τάση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της χαμηλότερης τομεακής και γεωγραφικής συγκέντρωσης στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων των IORPs. Η μεσαία έκθεση των IORPs σε τράπεζες και χρηματοοικονομικές δραστηριότητες εκτός τραπεζών αυξήθηκε ελαφρώς.

Όλες οι άλλες κατηγορίες κινδύνου αξιολογούνται επί του παρόντος σε μέσο επίπεδο, με αυξημένη προοπτική κινδύνου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τους κυβερνοκινδύνους κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Χρύσα Πράντζαλου

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!