Οι κύριοι κίνδυνοι του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ σύμφωνα με τις Εποπτικές Αρχές

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Οι τρεις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (EBA, EIOPA και ESMA – οι ESAs) δημοσίευσαν την εαρινή ενημέρωσή τους για το 2025 σχετικά με τους κινδύνους και τις ευπάθειες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ, εστιάζοντας στις προκλήσεις που συνδέονται με τις γεωπολιτικές εντάσεις και τους κυβερνοκινδύνους.
Οι ESAs προειδοποιούν ότι η αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση και οι διογκούμενοι κυβερνοκίνδυνοι δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αυτές περιλαμβάνουν εμπορικές διαμάχες, ταχείες πολιτικές αλλαγές, συνεχιζόμενες διεθνείς συγκρούσεις και τον κίνδυνο οικονομικού κατακερματισμού, οι οποίοι αναδιαμορφώνουν τις παγκόσμιες αγορές και απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση και προσαρμοστικότητα από εποπτικές αρχές και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί πρέπει να διαχειριστούν αυξανόμενες αβεβαιότητες, όπως η έκθεση στις διεθνείς αγορές, οι κίνδυνοι ρευστότητας και ο μεταβαλλόμενος ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η διασφάλιση της ανθεκτικότητας απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις είναι ζωτικής σημασίας.
Για τον λόγο αυτό, οι ESAs υπογραμμίζουν την ανάγκη για προληπτική διαχείριση κινδύνων, ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις και στενή παρακολούθηση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών διασυνδέσεων, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγματικών κινδύνων. Καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές συνεχίζουν να εξελίσσονται, η διεθνής συνεργασία και η κανονιστική προετοιμασία θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της σταθερότητας.
Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επίπεδο γεωπολιτικών κινδύνων, οι ESAs συνιστούν στις εποπτικές αρχές και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να προετοιμαστούν για συνεχιζόμενη μεταβλητότητα των αγορών, να εξετάσουν το ενδεχόμενο υλοποίησης κινδύνων ρευστότητας και να είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν σε δυσμενείς εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης πρόβλεψης αποθεματικών.
Για την καλύτερη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια και την ψηφιοποίηση, οι εποπτικές αρχές και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα πρέπει να συνεχίσουν να επιδιώκουν ισχυρή διακυβέρνηση δεδομένων, να αξιολογούν κριτικά τις λύσεις τεχνητής νοημοσύνης και τη συμμόρφωσή τους με τον Νόμο για την AI (AI Act) και να υποστηρίζουν την έγκαιρη εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού για την Ψηφιακή Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα (DORA).