Οι νέες τάσεις καταναλωτικής συμπεριφοράς, η τεχνολογία και πως οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει προσαρμοστούν! Τι κάνει η Trust Insurance;
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Η κρίση της πανδημίας του Covid-19 που ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη τα τελευταία δύο χρόνια έχει αλλάξει τόσο τις καταναλωτικές ανάγκες αλλά και την καταναλωτική συμπεριφορά αναδεικνύοντας νέες τάσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, Future Consumer Index, η οποία παρακολουθεί την καταναλωτική διάθεση και συμπεριφορά, το 42% των καταναλωτών πιστεύουν ότι ο τρόπος που ψωνίζουν θα αλλάξει ριζικά, εξαιτίας της πανδημίας.
Επίσης σε έρευνα της PwC με τίτλο «Global Consumer Insights Pulse Survey» που έγινε τον περασμένο Μάρτιο, καταδεικνύει ότι τόσο οι νεότεροι καταναλωτές αλλά και καταναλωτές που εργάζονται κυρίως από το σπίτι προτιμούν ένα ψηφιακό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής και είναι πιο πιθανόν να ψωνίσουν στο διαδίκτυο ενώ αναμένεται να ξοδέψουν και υψηλότερα ποσά. Επιπρόσθετα φαίνεται ξεκάθαρα ότι η συχνότητα αγορών σε φυσικά καταστήματα από τους καταναλωτές μειώνετε αφού κατατάσσουν την υγεία και την ασφάλεια τους ως προτεραιότητα.
Σε όλο αυτό το περιβάλλον η τεχνολογία παίζει τον κυρίαρχο ρόλο όσο αφορά τις αλλαγές που συντελούνται. Στον ασφαλιστικό κλάδο βλέπουμε να γίνετε συζήτηση για το «Insurance as a Service» μία ψηφιακή εμπειρία για τον καταναλωτή τόσο στην έκδοση του συμβολαίου όσο και την διαχείριση των απαιτήσεων όπου οι εταιρείες προσπαθούν να απλουστεύσουν μέσω της τεχνολογίας παραδοσιακές διαδικασίες που πολλές φορές ήταν περίπλοκες και χρονοβόρες.
Για όλα αυτά συζητήσαμε στο πρόσφατο Insurtech Conference, με τον Operations Manager της Trust Insurance κ. Γιώργο Κωνσταντίνου.
Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο κ. Κωνσταντίνου ανάφερε ότι η Trust Insurance βλέποντας όλες αυτές τις αναβαθμίσεις που συντελούνται στην ασφαλιστική αγορά με την τεχνολογία να είναι στο επίκεντρο, έχει προχωρήσει ήδη στην αναβάθμιση των συστημάτων της έτσι ώστε να υποστηρίζουν όλες τις ανάγκες που δημιουργούνται τόσο σε επίπεδο αναδοχής κινδύνων (underwriting) όσο και διαχείρισης απαιτήσεων.
Συνέχισε λέγοντας ότι αναμένει η παρουσία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στην πώληση να είναι πιο επιτακτική από το παρελθόν ιδιαίτερα σε πιο περίπλοκα συμβόλαια που η συμβουλή ενός επαγγελματία είναι επιβεβλημένη ενώ από την άλλη πλευρά η πώληση των ασφαλίσεων σε ιδιώτες θα γίνετε μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Στην βάση αυτών ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στις ενέργειες της Trust Insurance για να στηρίξει τους διαμεσολαβητές – συνεργάτες της μέσα από την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών έτσι ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να είναι ψηφιακοί ασφαλιστές και σύμβουλοι. Με αυτό τον τρόπο οι διαμεσολαβητές της εταιρείας θα έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετούν τους πελάτες τους τόσο διαδικτυακά όσο και δια ζώσης.
Αναφερόμενος στο κομμάτι των απαιτήσεων, τόνισε την ανάγκη των πελατών για άμεση εξυπηρέτηση, και είπε ότι μέσα από την αναβάθμιση των συστημάτων της εταιρείας, οι πελάτες έχουν συνεχή ενημέρωση από τους συνεργάτες ενώ τα στοιχεία του ατυχήματος καταχωρούνται αυτόματα την στιγμή που η κοστολόγηση των ζημιών γίνετε από προηγμένα συστήματα τιμολόγησης. Όλα αυτά επιτρέπουν την άμεση επαφή με τον πελάτη, η οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντική μετά από ένα ατύχημα έτσι ώστε ο πελάτης να νιώθει ότι τόσο η εταιρεία αλλά και ο διαμεσολαβητής του είναι δίπλα του.
Όσο αφορά την αναδοχή κινδύνου, ο κ. Κωνσταντίνου ανάφερε ότι η τεχνολογία βοηθά τους αξιολογητές κινδύνου να πάρουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινδύνου μέσα από επί τόπου φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση αλλά καθώς καταχώρηση της πρότασης ασφάλισης έτσι ώστε άμεσα να μπορεί μέσα από κάποιες παραμέτρους το συμβόλαιο να στέλνετε είτε στον διαμεσολαβητή είτε στον πελάτη.
Παράλληλα η τεχνολογία θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην προσωποποιημένη ασφάλιση, όπου οι ανάγκες του κάθε πελάτη θα προκύπτουν μέσα από την διαχείριση τόσο μαζικών δεδομένων (Big Data) αλλά δεδομένων που έχουν να κάνουν με τον ίδιο τον πελάτη (συμπεριφορές , συνήθειες, ηλικία, το επάγγελμα κλπ) έτσι ώστε ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής και η ασφαλιστική εταιρεία θα μπορεί στοχευμένα να τους προσεγγίζει για να τους προσφέρει υπηρεσίες που να καλύπτουν τις πραγματικές τους ανάγκες.
Αναφέρθηκε τέλος και στο νέο προϊόν της εταιρείας, το Cyber Shield, ένα προϊόν Cyber Insurance, το οποίο προσφέρει 3 πυλώνες προστασίας, την συμβουλευτική υπηρεσία όσο αφορά τα μέτρα ασφαλείας που χρειάζονται για να αποτρέψουν μία κυβερνοεπίθεση, την κάλυψη των εξόδων που θα προκύψουν μετά από ένα τέτοιο περιστατικό και την κάλυψη ευθύνης έναντι τρίτων.
Εν κατακλείδι λοιπόν, οι εταιρείες που θέλουν να παραμείνουν στο προσκήνιο, πρέπει να παρακολουθούν και να εφαρμόζουν εκείνες τις τεχνολογικές λύσεις που θα βελτιώνουν την εμπειρία του πελάτη τόσο κατά την διάρκεια της συναλλαγής του με την ίδια την εταιρεία αλλά και με τους διαμεσολαβητές.