1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Ελλάδα
  6. »
  7. Οι πιο επικίνδυνες μέρες και ώρες για τροχαία ατυχήματα

Οι πιο επικίνδυνες μέρες και ώρες για τροχαία ατυχήματα

Οι πιο επικίνδυνες μέρες και ώρες για τροχαία ατυχήματα
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Υπάρχουν ημέρες στους δρόμους που όλα μοιάζουν ήρεμα. Η κίνηση κυλά ομαλά, τα φανάρια λειτουργούν κανονικά, κι όμως, εκεί που δεν το περιμένεις, ένα ατύχημα μπορεί να αλλάξει την πορεία της ημέρας σου. Τι είναι αυτό που μετατρέπει έναν ήσυχο δρόμο σε σκηνή σύγκρουσης; Η καθημερινή ρουτίνα κρύβει περισσότερα από όσα φαίνονται στην επιφάνεια. Παίζουν άραγε ρόλο οι ημέρες και οι ώρες στην πρόκληση τροχαίων; Η στατιστική μίλησε και η Hellas Direct σας αποκαλύπτει τις πιο «γκαντέμικες» μέρες και ώρες που είναι πιο πιθανόν να εμπλακείς σε τροχαίο ατύχημα.

Ποια μέρα καταγράφονται τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα;

Μπορεί η Δευτέρα να είναι ο φόβος και ο τρόμος πολλών οδηγών, ωστόσο η Τετάρτη φαίνεται πως κρύβει τους μεγαλύτερους κινδύνους στους δρόμους. Η κόπωση που συσσωρεύεται τις πρώτες δύο ημέρες της εβδομάδας, σε συνδυασμό με το έντονο άγχος και την πίεση από τις υποχρεώσεις, καθιστούν την Τετάρτη την πιο επικίνδυνη μέρα για την πρόκληση ατυχημάτων το 2023. Τα περισσότερα τρακαρίσματα σημειώνονται κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας, αποδεικνύοντας ότι το «αγκάθι» της εβδομάδας δεν είναι η Δευτέρα, όπως συχνά πιστεύουμε.

Η Τρίτη ακολουθεί, με τους οδηγούς να φαίνεται πως δυσκολεύονται να επανέλθουν σε ρυθμούς μετά το ξεκίνημα της εβδομάδας. Παράλληλα, η Δευτέρα, αν και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο το 2022, το 2023 καταγράφει λιγότερα περιστατικά, αλλά παραμένει επικίνδυνη για τους οδηγούς. Η Κυριακή, από την άλλη, αποδεικνύεται η πιο «ειρηνική» ημέρα για τα οχήματα στους δρόμους, καθώς σημειώνει τα λιγότερα τροχαία ατυχήματα. Ωστόσο, οι κίνδυνοι του Σαββατοκύριακου δεν πρέπει να υποτιμούνται, καθώς τα πιο σοβαρά ατυχήματα συνήθως συμβαίνουν σε χαλαρές και πιο άδειες περιόδους, όταν οι οδηγοί είναι πιο ανέμελοι.

Οι ημέρες-φωτιά για τα τροχαία ατυχήματα!

Ώρες κινδύνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τροχαίο 1,12 εκατ. ευρώ - Bentley έπεσε πάνω σε Aston Martin, Ferrari, Rolls Royce και Porsche

Όσον αφορά τις ώρες της ημέρας, η «καυτή» ζώνη είναι το μεσημέρι, μεταξύ 12:00 και 15:00. Η βιασύνη των οδηγών να τελειώσουν τις εργασιακές υποχρεώσεις, η κούραση και το άγχος συχνά οδηγούν σε λάθη και απροσεξίες, αυξάνοντας τις πιθανότητες σύγκρουσης. Το ίδιο επικίνδυνη είναι και η χρονική περίοδος μεταξύ 15:00 και 18:00, με το πρωινό διάστημα 9:00 έως 12:00 να ακολουθεί στην τρίτη θέση.

Οι ημέρες-φωτιά για τα τροχαία ατυχήματα!

Η κατάρα των Χριστουγέννων και ο χαλαρός Αύγουστος

Η ανάλυση των τροχαίων ατυχημάτων αποκαλύπτει επίσης ενδιαφέρουσες τάσεις όσον αφορά τις εποχιακές περιόδους. Ο Δεκέμβριος αναδεικνύεται ως ο πιο δύσκολος μήνας του έτους αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα με τα Χριστούγεννα του 2023 να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση αυτοκινητιστικών περιστατικών. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, η αυξημένη κίνηση ενόψει εορτών και η αναπόφευκτη βιασύνη δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στους δρόμους.

Αντίθετα, ο Αύγουστος καταγράφει τα λιγότερα ατυχήματα. Οι δρόμοι των πόλεων αδειάζουν, καθώς πολλοί επιλέγουν να φύγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ενώ η αποσυμφόρηση στις αστικές περιοχές μειώνει τον κίνδυνο ατυχημάτων. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως πρέπει να χαλαρώσουμε, καθώς οι κίνδυνοι στους επαρχιακούς και τουριστικούς δρόμους παραμονεύουν.

Οι ημέρες-φωτιά για τα τροχαία ατυχήματα!

Οι κυριότερες αιτίες ατυχημάτων

Οι συνηθέστερες αιτίες ατυχημάτων είναι προβλέψιμες: μη τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, απροσεξία και παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας. Ειδικά η χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών κατά την οδήγηση παίζουν τον δικό τους ρόλο, προκαλώντας αποσυντονισμό του οδηγού και μειώνοντας την αντίδρασή του σε κρίσιμες καταστάσεις. Δεν πρέπει να υποτιμάται επίσης ο κίνδυνος ατυχημάτων όταν τα οχήματα είναι σταθμευμένα, καθώς πολλές μικρές «επαφές» καταγράφονται σε πολυσύχναστους χώρους στάθμευσης και στενούς δρόμους. Το πιο απλό που μπορεί κανείς να κάνει; Να έχει την κατάλληλη ασφάλεια, προφανώς, ώστε σε κάθε απρόοπτο εκείνη να αναλάβει την αποζημίωση αυτοκινήτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  5 λόγοι που αξίζει να κάνεις περιεκτική ασφάλεια στο αυτοκίνητό σου

Προληπτικά μέτρα και η αξία της ασφάλισης

Παρόλο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια ένα τροχαίο ατύχημα, οι οδηγοί μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα για τη μείωση των πιθανοτήτων. Η προσεκτική οδήγηση, η τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας και η αποφυγή της απρόσεκτης συμπεριφοράς είναι καθοριστικοί παράγοντες για την ασφάλεια στο δρόμο.

Τα τροχαία ατυχήματα δεν είναι απλά ένα στατιστικό φαινόμενο, αλλά αποτυπώνουν την πραγματικότητα της καθημερινής κυκλοφορίας. Οι οδηγοί πρέπει να είναι υποψιασμένοι και προετοιμασμένοι λαμβάνοντας όλα τα προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους. Παρόλο που τα ατυχήματα δεν μπορούν να εξαλειφθούν, η σωστή συμπεριφορά και η καλή ασφάλιση μπορούν να κάνουν τη διαφορά! Με την Hellas Direct έχεις έναν πολύτιμο σύμμαχο δίπλα σου ανεξαρτήτως ημερών και ωρών, γιατί για την Hellas Direct προτεραιότητα είσαι εσύ!

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.