Οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκπαίδευση πρώτων βοηθειών
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών (World First Aid Day) καθιερώθηκε το 2000, με πρωτοβουλία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, για να τονισθεί η σπουδαιότητα των Πρώτων Βοηθειών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και στην καθημερινότητα, εκεί όπου η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει μια αναπηρία ή να σώσει μια ζωή.
Με αφορμή αυτή τη μέρα, σας παρουσιάζουμε 10 βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την εκπαίδευση πρώτων βοηθειών, όπως απαντώνται από τη Σχολή Ασφάλειας και Υγείας Χείρωνας.
Γιατί εκπαιδευόμαστε στις Πρώτες Βοήθειες;
Η εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες αποτελεί νομική ευθύνη του εργοδότη. Ο πιο σημαντικό λόγος όμως είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι γύρω μας. Η οικογένεια μας, οι φίλοι μας, οι συναδέλφοι μας, οι πελάτες στη δουλειά μας αλλά και ο κάθε άγνωστος στο δρόμο που πιθανό να χρειαστεί τη βοήθεια μας. Το ρητό της Σχολής μας είναι ότι ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΛΟΓΗ.
Ποιός μπορεί να με εκπαιδεύσει και να με πιστοποιήσει σαν Πρώτο Βοηθό με αναγνωρισμένο πιστοποιητικό;
Αναγνωρισμένα πιστοποιητικά προσφέρουν μόνο οι Σχολές ή εκπαιδευτές που είναι εγκεκριμένοι απο το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, TEE του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων YEKA.
Σε ποιό πρόγραμμα Πρώτων Βοηθειών θα πρέπει να εκπαιδευτώ;
Θα πρέπει η εταιρεία ή το άτομο να αξιολογήσει τις ανάγκες του και να αποφασίσει για το πιο είναι το πιο κατάλληλο πρόγραμμα. Για τις εταιρείες η γραπτή εκτίμηση κινδύνου αποτελεί οδηγό για την επιλογή του καταλληλότερου προγράμματος.
Λήγει ένα πιστοποιητικό πρώτων Βοηθειών;
Τα πιστοποιητικά για τα προγράμματα Πρώτες Βοήθειες στην Εργασία ισχύουν για τρία χρόνια. Τα πιστοποιητικά για τον Απινιδωτή ισχύουν για ένα χρόνο.
Αν έχω ασφάλεια εργοδότη, θα πρέπει να εκπαιδεύσω το προσωπικό μου στις Πρώτες Βοήθειες;
Η ασφάλεια εργοδότη δεν απαλλάσσει τον εργοδότη απο την υποχρέωση να εκπαιδεύει το προσωπικό στις Πρώτες Βοήθειες.
Αν εμπλακώ σε περιστατικό παροχής Πρώτων Βοηθειών είναι πιθανόν να έχω αστικές ή ποινικές ευθύνες σε περίπτωση αποτυχίας των προσπαθειών μου;
Ο περί ασφάλειας και υγείας στην εργασία νόμος του 2009 προβλέπει μεταξύ άλλων ότι :
“… Πρώτος Βοηθός που παρέχει Πρώτες Βοήθειες, δεν έχει ποινική ή αστική ευθύνη σε περίπτωση αποτυχίας των προσπαθειών παροχής Πρώτων Βοηθειών σε πρόσωπο που ασθενεί ή τραυματιστεί στους χώρους εργασίας, εφόσον ενεργεί με καλή θέληση, έχει εκπαιδευτεί στις Πρώτες Βοήθειες, έπραξε με βάση τα όσα έχει διδαχτεί ή σε κάθε περίπτωση έπραξε ότι είναι λογικό να πράξει κάποιος για να σώσει ένα συνάνθρωπο του…”.
Χρειάζεται να κάνω ενδιάμεσο φρεσκάρισμα των γνώσεων και δεξιοτήτων μου;
Το ενδιάμεσο φρεσκάρισμα των γνώσεων και δεξιοτήτων μου δεν απαιτείται απο το νόμο ή τους κανονισμούς αλλά το εισηγούνται ανεπιφύλακτα ‘όλοι οι σοβαροί οργανισμοί Πρώτων Βοηθειών.
Τι είναι ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής ΑΕΑ;
Αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (AED) είναι μια φορητή συσκευή που χρησιμοποιείται για να χορηγεί ηλεκτρική εκκένωση(απινίδωση) στην καρδιά ώστε να αποκαθιστά τον φυσιολογικό ρυθμό της καρδιάς κατά την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.
Θα πρέπει να διαθέτει ο χώρος εργασίας κουτί Πρώτων Βοηθειών και τι πρέπει να περιέχει;
Η νομοθεσία προβλέπει ότι ο εργοδότης πρέπει να μεριμνά να παρέχονται στο χώρο εργασίας υλικά πρώτων βοηθειών. Το κουτί πρώτων βοηθειών στο χώρο εργασίας θα πρέπει να περιέχει κατ’ ελάχιστον αυτά που προβλέπει η νομοθεσία.
Μπορεί ο πρώτος βοηθός να δίνει φάρμακα;
Ο πρώτος βοηθός δεν καλύπτεται να δίνει φάρμακα σε τραυματίες και γενικότερα πάσχοντες. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν φάρμακα στο κουτί πρώτων βοηθειών στην εργασία. Μπορεί όμως να βοηθήσει τον πάσχοντα να πάρει τα δικά του φάρμακα.