Οι Υποχρεωτικές Ασφαλίσεις στην Κύπρο: Μηχανοκίνητα Οχήματα
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Κάνουμε σήμερα αρχή με μία σειρά από άρθρα τα οποία σκοπό έχουν την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις υποχρεωτικές ασφαλίσεις που η Κυπριακή Νομοθεσία επιβάλει σήμερα.
Αρχή θα κάνουμε με τον πιο γνωστό κλάδο υποχρεωτικής ασφάλισης που δεν είναι άλλος από την ασφάλιση μηχανοκίνητων οχημάτων για νομική ευθύνη σε περίπτωση ζημιάς που θα προκληθεί σε τρίτους.
Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη υποχρεωτική ασφάλιση, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1957 όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο «Νόμος περί Μηχανοκίνητων Οχημάτων». Ο συγκεκριμένος νόμος αποτέλεσε σταθμό στην ανάπτυξη της ασφάλισης οχημάτων στην Κύπρο αλλά και την ασφαλιστικής βιομηχανίας γενικότερα.
Ο νόμος ψηφίστηκε το 1954, στο πρότυπο του αντίστοιχου αγγλικού νόμου του 1930 και καθιστούσε υποχρεωτική την ασφάλιση οχημάτων σε περίπτωση θανάτου ή σωματικής βλάβης σε τρίτους, εκτός των επιβατών του ασφαλισμένου οχήματος.
Το 1992 ο συγκεκριμένος νόμος επεκτάθηκε για να καλύπτει τη νομική ευθύνη το χρήστη του οχήματος σε οδό και σε περιουσία τρίτων και τον Θάνατο και/ή σωματική βλάβη σε επιβάτες, περιλαμβανομένων των μελών της οικογένειας του ασφαλισμένου/χρήστη του οχήματος.
Η υποχρεωτικότητα σημαίνει ότι άτομα τα οποία δεν έχουν την συγκεκριμένη ασφάλιση για το όχημα τους, διαπράττουν ποινικό αδίκημα.
Η ελάχιστη υποχρέωση για ασφάλιση που προβλέπει αυτή την στιγμή ο νόμος είναι για κάθε ένα περιστατικό ή συμβάν € 36,350,000 για σωματική βλάβη ή θάνατο τρίτων και € 1,220,000 σε σχέση με ζημιά σε περιουσία τρίτων. Τα όρια τα οποία καθορίζονται πλέον με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένετε να αυξηθούν το επόμενο διάστημα.
Μία άλλη σημαντική παράμετρος της νομοθεσίας είναι ότι οι ασφαλιστές έχουν υποχρέωση κάλυψης των ζημιών τρίτων ακόμη και σε περιπτώσεις μη εξουσιοδοτημένων οδηγών έχοντας το δικαίωμα να ανακτήσει το συγκεκριμένο ποσό είτε από τον μη εξουσιοδοτημένο οδηγό είτε από τον ασφαλισμένο.
Πληροφορίες από: Βιβλίο «Ασφαλίσεις Κλάδου Γενικής Φύσεως – Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου.