1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Συνεντεύξεις
  6. »
  7. Παναγιώτα Κοβάνη: Έρχεται η δύση του παραδοσιακού finance

Παναγιώτα Κοβάνη: Έρχεται η δύση του παραδοσιακού finance

Παναγιώτα Κοβάνη: Έρχεται η δύση του παραδοσιακού finance
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Οι σαρωτικές αλλαγές στην ασφάλιση, ο ρόλος της τεχνολογίας, οι νέες τάσεις και η ευελιξία ως κύριο χαρακτηριστικό ενός σύγχρονου ασφαλιστικού οργανισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης μας με την Παναγιώτα Κοβάνη, Head of Insurance στην βρετανική Bearing Point.

Από Άγγελος Ανδρέου | digital-finance.gr

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνομιλία με έναν άνθρωπο που γνωρίζει σε βάθος τη ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά, με τεκμηριωμένη άποψη για το πώς ένας ασφαλιστικός οργανισμός θα καταφέρει να βγει κερδισμένος από τις αλλαγές που συντελούνται στον κλάδο του αλλά και στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα. Η Παναγιώτα Κοβάνη είναι από τους επαγγελματίες που μπορεί να εξηγήσει με πολύ απλά λόγια τι συμβαίνει μεταξύ ασφάλισης και τεχνολογίας, πολύ απλά γιατί γνωρίζει το επάγγελμά της, έχοντας τα «ραντάρ» της συνεχώς σε εγρήγορση για κάθε τι νέο που προκύπτει. Ως Head of Insurance, η Παναγιώτα Κοβάνη κλήθηκε από το Digital Finance να αξιολογήσει τις συμμετοχές στα πρώτα Digital Finance Awards που διοργανώνει το περιοδικό και η Boussias – άρα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να αφήσει και το αποτύπωμα της στο περιοδικό και να μεταφέρει τόσο την εμπειρία της αλλά και τις τάσεις που έρχονται από την Ευρώπη στον ασφαλιστικό κλάδο, και που αργά ή γρήγορα θα δούμε και στη χώρα μας.

Τι σημαίνουν για σας τα Digital Finance Awards;

Με τα Digital Finance Awards δείχνει ότι χαράζει μια νέα εποχή για την Ελλάδα. Μιλάμε για digital finance πολλά χρόνια, ιδίως στο εξωτερικό στα μεγάλα οικονομικά και tech κέντρα του κόσμου αλλά συνήθως στην Ελλάδα είμαστε μερικά βήματα πιο πίσω. Οι ρυθμοί τώρα έχουν αυξηθεί και στην χώρα μας. Ακολουθούμε από πολύ πιο κοντά τα διάφορα trends που υπάρχουν στο χώρο, αλλά για μένα αυτά τα βραβεία δείχνουν ότι η Ελλάδα πλέον αγκαλιάζει την digital εποχή, όχι αποκλειστικά για το insurance αλλά για όλο το χρηματοοικονομικό τομέα. Προφανώς έχουμε πολλά ταλαντούχα άτομα στην Ελλάδα και αυτό αναγνωρίζεται και στο εξωτερικό. Βλέποντας και τις επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας αλλά και τις διάφορες μνείες που γίνονται στα αντίστοιχα περιοδικά στο χώρο του finance καταλαβαίνεις ότι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης την Ελλάδα και στο fintech τομέα της.

Τα βραβεία αυτά είναι μια επικύρωση και αναγνώριση ότι περάσαμε σε αυτή την εποχή και μιλάμε πια για digitization και financial service. Από εδώ και πέρα στην Ελλάδα θα μιλάμε μόνο για Digital Finance και το παραδοσιακό finance όπως το ξέρουμε θα αρχίσει να βλέπει τη δύση του.

Αυτό το σηματοδοτούν και πρωτοβουλίες και μέσα στην Ελλάδα. Το Μάιο η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα ξεκίνησαν το regulatory sandbox ώστε να μπορούν τα διάφορα fintechs να πειραματίζονται με καινούργιες ιδέες και αυτό που μένει να βγαίνει μετά στην αγορά ως ένα innovative service product.

Οπότε προσπαθούμε να θεμελιώσουμε στην Ελλάδα και θεσμικά και από άποψη κανονισμών ότι από εδώ και πέρα μιλάμε για digital finance.

Τι περιμένετε από τις υποψηφιότητες των βραβείων;

Από τις υποψηφιότητες περιμένω να δω τέσσερα πράγματα. Το πρώτο και κύριο για εμένα είναι δω μέσα από το οποιοδήποτε product as a service παράγει οποιαδήποτε υποψηφιότητα ότι σπρώχνουν λίγο πιο πέρα τα παραδοσιακά ελληνικά όρια που ξέραμε μέχρι στιγμής στα ασφαλιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Βλέπουμε και ομαδοποιημένα προϊόντα ή καινούργια προϊόντα και υπηρεσίες που ενδεχομένως η ελληνική αγορά δεν έχει δει μέχρι στιγμής.

Το δεύτερο είναι η customer-first προσέγγιση. Να βλέπουμε προϊόντα εξειδικευμένα για τον κάθε πελάτη. Προϊόντα που να μιλάνε στον εκάστοτε πελάτη και όχι αυτά τα generic προϊόντα όπου η Χ,Ψ και Ω ασφαλιστική είχαν αυτά τα προϊόντα στην ασφάλιση υγείας, για παράδειγμα ή στην ασφάλεια ζωής. Περιμένω κάτι που θα δίνει τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες με το οποίο θα μπορούν να διαμορφώσουν ένα προϊόν και μια υπηρεσία που να ταιριάζει «γάντι» στον πελάτη.

Το τρίτο που θέλω να δω είναι το user experience. Ότι προσφέρουν ένα προϊόν με το στόχο την εμπειρία του χρήστη.

Ο καταναλωτής από τη στιγμή που μπαίνει στο site, βλέπει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που χρειάζεται, ψάχνει κι αγοράζει μέχρι και που έχει υπογράψει το συμβόλαιο του, ανεξάρτητα από πιο κανάλι χρησιμοποίησα είτε μίλησα στο τηλέφωνο κάποιον σύμβουλο, είτε μπήκα από το website, ενδεχομένως και από το κινητό, να έχω πάρει την ίδια ποιότητα εμπειρίας και όλο αυτό να έχει γίνει χωρίς δυσκολίες.

Με άλλα λόγια, αυτό το προϊόν βοηθάει είτε την ασφαλιστική είτε τον πελάτη να λάβει την ίδια ποιότητα εμπειρίας; Ή κόβεται σε κάποιο σημείο οπότε πρέπει να σταματήσω να πάρω κάποιον τηλέφωνο και να περιμένω στη γραμμή να με εξυπηρετήσει;

Και το τελευταίο πράγμα που περιμένω να δω είναι το «fast and first to market». Δηλαδή μια τεχνολογία που θα μου δώσει την δυνατότητα να μπορώ να προσφέρω ένα καινούργιο προϊόν ή υπηρεσία είτε πρώτος στην αγορά ή πολύ γρήγορα. Δηλαδή, μίλησα σήμερα με τον πελάτη, δημιουργήθηκε το προϊόν και σήμερα έχω κλείσει αυτόν τον πελάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κυπριακή παρουσία στην κορυφαία συνάντηση τεχνολογίας και ασφάλισης στην Αθήνα - Δείτε τι θα συζητηθεί

Είτε θα έχει δημιουργήσει μια δέσμη προϊόντων είτε ένα προϊόν πολύ γρήγορα για τον συγκεκριμένο πελάτη το οποίο δεν έχει υπάρξει για κάποιον άλλο.

Θα ήθελα να μας μεταφέρετε την εμπειρίας από το Λονδίνο και την Ευρώπη γενικότερα. Ποιες τάσεις κυριαρχούν στις τεχνολογίες και τι βλέπετε να επικρατεί στο άμεσο μέλλον;

Υπάρχει πάρα πολύ υψηλό focus στο user experience. Μέχρι πριν από πέντε χρόνια υπήρχε πολύ το brand loyalty. Άπαξ και ήσουν πελάτης μιας ασφαλιστικής εταιρείας έμενες εκεί, επειδή ήσουν χρόνια πελάτης και γενικά ήσουν ευχαριστημένος. Οπότε έπαιρνες όλα σου τα προϊόντα από τον ίδιο πάροχο. Αυτό έχει αλλάξει πάρα πολύ τα τελευταία 5 χρόνια και η αγορά κινείται πια καθαρά σε μοντέλο καλύτερων τιμών.

Αυτό ασκεί μεγάλη πίεση στις ασφαλιστικές και στα margins που έχουν, αλλά και επειδή έχουν μικρές ποσοστιαίες διαφορές μετράει και πάρα πολύ τι εμπειρία είχε ο καταναλωτής αγοράζοντας το προϊόν.

«Μπορούσα να αποφασίσω εγώ μέσα σε μισή ώρα σε ποιον πάροχο θα πάω; Μπορούσα να το κάνω στο web ή στο κινητό; Θα μιλούσα σε κάποιον agent τηλεφωνικά;». Εδώ παίζει ρόλο το ποιος κερδίζει «την καρδιά» του πελάτη, δηλαδή ποιος προσφέρει την καλύτερη εμπειρία.

Γι’ αυτό βλέπεις ειδικά στις ασφαλιστικές έντονα την υιοθέτηση τεχνολογιών που έχουν να κάνουν ακριβώς με τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη.

Η Salesforce, για παράδειγμα, είναι μια τεχνολογία που την βλέπεις πάρα πολύ πλέον διαδεδομένη στις ασφαλιστικές εταιρείες, και μπήκε και πολύ επιθετικά μέσα στο χώρο. Δηλαδή ξεκίνησαν κάποιες ασφαλιστικές να εφαρμόζουν salesforce και βλέπεις ότι έχουν κάποια επιθετικά πλάνα για την επόμενη διετία όπου έχουν εφαρμόσει το κάθε ένα στοιχείο του salesforce σε όλο το φάσμα του business.

Εκεί δηλαδή που λέγαμε ότι θα το χρησιμοποιήσουμε σε ότι να κάνει για παράδειγμα με την ασφάλεια αυτοκινήτων, τώρα πλέον μιλάμε για εφαρμογή σε όλα τα προϊόντα, σε όλο το εμπορικό κομμάτι. Γιατί θέλουν να αναπτυχθούν γρήγορα και επίσης η δυνατότητα που τους δίνει μια τεχνολογία σαν το salesforce είναι να έχουν υπό συνολική εποπτεία τον πελάτη. Έχουν όλα τα δεδομένα για το τι αγοράζεις εσύ, τι ανάγκες έχεις σε ασφάλεια ζωής ή σπιτιού, αυτοκινήτου οπότε μπορούν να κάνουν πουλήσουν διάφορα προϊόντα πολύ εύκολα.

Ακόμα βλέπεις σε πολύ μεγάλο βαθμό τεχνολογίες σαν το GuideWire το οποίο δίνει την δυνατότητα να μεταφέρονται όλα τα ΙΤ services στο cloud, ώστε να είναι ο οργανισμός πιο ευέλικτος. Γιατί ο μεγάλος πόνος των ασφαλιστικών εταιρειών -και γενικότερα του χρημαοοικονομικού κλάδου αλλά το banking είναι λίγο πιο μπροστά- είναι τα legacy συστήματα. Κόστιζαν πάρα πολύ να τα συντηρούν απλά για υπάρχουν και αν συζητούσαμε για την εισαγωγή ενός καινούριου προϊόντος, ήταν πολύ μεγάλος πονοκέφαλος, με τα legacy συστήματα. Τώρα έρχεται το GuideWire και κάνει μια «προϊοντικοποίηση» των IT υπηρεσιών καθώς τα μεταφέρει στο cloud. Οπότε αυτό που λέγαμε τόσα χρόνια, να προσπαθήσουμε να ευθυγραμμίσουμε το ΙΤ με τα επιχειρηματικά αποτελέσματα τώρα πλέον γίνεται από μόνο του. Τα δυο αυτά στοιχεία συμβαδίζουν, και η δημιουργία ενός καινούριο προϊόντος θα γίνεται πολύ εύκολα. Έτσι ο οργανισμός γίνεται πια ευέλικτος.
Αυτή η τεχνολογία υιοθετείται πια κατά κόρον, και το πόσο το χρειάζεται η αγορά φαίνεται και από το πόσο γρήγορα βγαίνουν και οι εκδόσεις του προϊόντος. To Μάιο η GuideWire έβγαλε την τρίτη έκδοση του Cortina το οποίο είναι μια cloud-based πλατφόρμα που έχουν για υπηρεσίες Property & Casualty και ουσιαστικά, όπου πραγματικά η ενσωμάτωση με τα συστήματα γίνεται «με το πάτημα ενός κουμπιού».

Θα έλεγα ότι αυτές είναι οι δύο πιο δημοφιλείς τεχνολογίες στον κλάδο. Αυτό που θα δούμε στα επόμενα 5 χρόνια στον κλάδο σε ό,τι αφορά τις τάσεις στην τεχνολογία θα είναι ό,τι έχει να κάνει με cloud, ή την ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών διαδικασιών. Για παράδειγμα, είτε μιλάμε για αξίωση αποζημιώσεων, είτε για αποθήκευση δεδομένων, θα είναι διαδικασίες που θα γίνονται πλέον χωρίς να έχουμε μεγάλα τμήματα, μεγάλες ομάδες ανθρώπων, που θα τα αναλαμβάνουν. Η διαδικασία θα είναι end to end, μια straight-through επεξεργασία χωρίς πολύ μεγάλη παρέμβαση του ανθρωπίνου παράγοντα για να γίνεται γρήγορα και να μειώνει το κόστος για την εταιρεία.

Μια άλλη τάση είναι αυτό που ήδη αναφέραμε, δηλαδή η «προϊοντικοποίηση» του IT. Πλέον το ΙΤ τμήμα μιας εταιρίας δεν είναι κάτι αποκομμένο από την υπόλοιπη εταιρεία αλλά είναι ευθυγραμμισμένο με τους επιχειρηματικούς στόχους και συμβαδίζει με την οργάνωση παραγωγής προϊόντων της εταιρείας και τα βλέπουμε πλέον ως ένα. Τέλος, πλέον μιλάμε για data analytics 2.0.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κυπριακή παρουσία στην κορυφαία συνάντηση τεχνολογίας και ασφάλισης στην Αθήνα - Δείτε τι θα συζητηθεί

Πάντα μιλούσαμε για το πόσο σημαντικά είναι τα data analytics, αλλά πλέον τα ανάγουμε σε ένα επόμενο επίπεδο όπου προσπαθούμε να καταλάβουμε τη σημασιολογία τους. Γιατί ωραία τώρα πια έχουμε μαζέψει πάρα πολλά data, τι σημαίνουν αυτά για τον πελάτη μου; Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι εικόνα ζωγραφίζουν για τον πελάτη για να μπορέσουμε και μετά να πουλήσουμε τα κατάλληλα προϊόντα που θα μιλάνε στον συγκεκριμένο πελάτη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπήρξε η πανδημία παράγοντας επιτάχυνσης της ανάπτυξης της τεχνολογίας;

Υπήρξε σε σημεία, αλλά σε τομείς όπως η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών είχε γίνει πολύ πριν την πανδημία. Ειδικά για τον κλάδο αυτό των financial services έγινε πολύ εύκολα. «Πόσοι είμαστε σε αυτή την εταιρεία; 2000 άτομα; Δουλεύουμε όλοι τώρα από το σπίτι. Δεν έγινε και τίποτα». Επίσης τα ασφαλιστικά προϊόντα προ πολλού προσφέρονταν εξ αποστάσεως, γιατί προ πολλού ο πελάτης δεν ήθελε να μιλήσει με agent, δεν ήθελε να πάει αυτοπροσώπως σε κάποιο υποκατάστημα που πια δεν ξέρω και αν υπάρχουν.

Η αλλαγή έγινε περισσότερο στις προτιμήσεις του κόσμου και λιγότερο στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. Σε πρόσφατη έρευνα από μεγάλη συμβουλευτική ρώτησαν τους πελάτες για τις προτιμήσεις τους σε ασφαλιστικά προϊόντα, πως τους επηρέασε ο Covid-19. Γύρω στο 20% για τις ηλικίες 25 – 45 ετών απάντησε ότι λόγω του κορωνοϊού είναι πιο πιθανό να αγοράσουν ασφάλεια ζωής. Oι άνω των 45 απάντησαν ότι τους ενδιαφέρει και η ασφάλεια ζωής αλλά περισσότερο φοβούνται τον αντίκτυπο που θα έχει η πανδημία στο πλάνο συνταξιοδότησης, οπότε αναμένεται να προχωρήσουν σε μια αναθεώρηση του πλάνου τους.

Αυτό ωθεί τις ασφαλιστικές να στραφούν προς αυτό το κομμάτι των ασφαλειών. Η αγοραστική συμπεριφορά και το πώς σκέφτεται ο κόσμος άλλαξε, και αυτό διαμόρφωσε το καινούριο business plan των ασφαλιστικών εταιρειών. Κάποιες επιχειρήσεις που είχαν προγραμματίσει κάποια μεγάλα τεχνολογικά projects, στην ουσία η πανδημία τους ανάγκασε να τα επισπεύσουν για να τα κλείσουν μέσα στην επόμενη χρονιά.

Κακά τα ψέματα, το risk analysis και το crisis planning είναι στην καρδιά των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όποιες δεν είναι πολύ καλές σε αυτό δεν είναι και πολύ βιώσιμες, εκ των πραγμάτων. Γι’ αυτό όλες ήταν καλά προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο πανδημίας.

Ποιες είναι οι τάσεις που δημιουργούνται σε επίπεδο corporate;

Αυτό που σίγουρα θα δούμε άμεσα μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, γιατί έχουν ήδη ξεκινήσει τα στρατηγικά πλάνα να μπαίνουν σε εφαρμογή, είναι το integration of customer interaction channels. Ο καταναλωτής δηλαδή να έχει ίδια εμπειρία στο κινητό το τηλέφωνο ή το web και να μπορεί να αλλάζει αυτά τα κανάλια πολύ εύκολα, σε περίπτωση που ενδιαφέρεται για κάποιο προϊόν. Να μπορεί να ξεκινά την έρευνα αγοράς εύκολα στην εφαρμογή, να μπορεί να μιλήσω σε κάποιο αν θέλει και να ολοκληρώσει την αγορά του στο διαδίκτυο. Και αυτή η διαδικασία να γίνεται εύκολα, χωρίς να χρειάζεται να δώσει τα στοιχεία του δυο φορές. Να σηκώνει ο σύμβουλος το τηλέφωνο και να είναι ενημερωμένος, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να κάνει εκ νέου τις διαδικασίες ο πελάτης. Σε αυτό επενδύουν οι εταιρείες πάρα πολύ γιατί πιστεύουν ότι είναι κάτι που θα κερδίσει τους πελάτες.

Το άλλο που θα δούμε από οικονομική άποψη και ίσως προσωπική άποψη είναι ότι οι ασφαλιστικές θα ισχυροποιήσουν τους οικονομικούς ισολογισμούς γιατί αυτό που φάνηκε τώρα ήταν ότι είχαν πάρα πολύ μεγάλες αιτήσεις αποζημίωσης από μεγάλες εταιρείες. Από ναυτιλιακές επιχειρήσεις σε αεροπορικές εταιρείες, οι αξιώσεις ήταν πολλών εκατομμυρίων και οι ασφαλιστικές επηρεάστηκαν πολύ. Είχαν τη ρευστότητα, βέβαια, για να ανταπεξέλθουν αλλά πιστεύω ότι θα κοιτάξουν πώς να ενισχύσουν και να ισχυροποιήσουν τους ισολογισμούς τους.
Μερικοί τρόποι για αυτό και έχει ήδη ξεκινήσει στην Αγγλία είναι οι εξαγορές άλλων εταιρειών, όπως της Hastings Insurance από την LV.

Επιπλέον θα επεκτείνουν τα μη βασικά στοιχεία. Θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δουν πού βρίσκεται η ρευστότητα τους και να το ισχυροποιήσουν, μέσω τέτοιων στρατηγικών. Θα κάνουν επανεξετάσουν για να δουν αν έχουν καλής ποιότητας liquid assets, για να καταλάβουν αν σε περίπτωση ρευστοποίησης θα μπορούν να την κάνουν γρήγορα.

Και λόγω της πίεσης στα περιθώρια κέρδους θα κοιτάξουν να επενδύσουν σε υψηλής απόδοσης και υψηλού ρίσκου επενδύσεις, γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος αυτή τη στιγμή με τη μεταβλητότητα που έχει η αγορά προκειμένου να ανταγωνιστούν μεταξύ τους στα low margins.

Σε επίπεδο λειτουργιών επιχείρησης ποιες είναι οι αλλαγές που συντελούνται;

Μετακινούνται τα legacy στο cloud, γιατί το cloud σου δίνει μεγάλη υπολογιστική δύναμη, γιατί με τη συγκέντρωση των δεδομένων των πελατών, το cloud δίνει τη δυνατότητα της εκμετάλλευσής τους και να δώσουν κάποιο νόημα. Επίσης είναι καιρός που οι ασφαλιστικές εταιρείες εφαρμόζουν το εφαρμοσμένο ΑΙ. Εφαρμόζουν δηλαδή την τεχνητή νοημοσύνη στις διαδικασίες που έχουν με σκοπό να γίνουν πιο ικανές να προβλέπουν τι θα γίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κυπριακή παρουσία στην κορυφαία συνάντηση τεχνολογίας και ασφάλισης στην Αθήνα - Δείτε τι θα συζητηθεί

Επίσης οι εταιρείες επενδύουν και προωθούν πολύ το Internet of Things. Αγοράζει κάποιος ιατρική κάλυψη από ασφαλιστική και του κάνει δώρο το apple watch το οποίο μαζεύει biometrics, health και activity data και τα χρησιμοποιούν για να δουν με βάση το lifestyle τι πιθανότητες έχεις να έχει για παράδειγμα ένα ατύχημα στο γόνατο, ή ένα θέμα με την καρδιά του. Χρησιμοποιούν το ΙοΤ για να γνωρίσουν καλύτερα τον πελάτη και να τιμολογούν καλύτερα. Προετοιμάζουν δηλαδή τον οργανισμό και κάνουν την κατάλληλη πώληση στον πελάτη.

Τέλος, βλέπουμε και το process automation επόμενης γενιάς. Μέχρι τώρα μιλούσαμε μόνο για τη ρομποτική όπου γίνονταν μια αντιγραφή της διαδικασίας που την έκανε το ρομποτ, επαναλάμβανε δηλαδή την ίδια διαδικασία. Η επόμενη γενιά του process automation θα κοιτάζει για την αποδοτικότητα. To οποιοδήποτε RPA ή εργαλείο αυτοματοποίησης θα μαζεύει δεδομένα από διαφορετικές πηγές και θα βελτιώνει την διαδικασία και σε καλύτερους χρόνους.

Insurtechs όπως η Lemonade και η Roots – αν και παλιές, πια – έχουν μπει για τα καλά στην ασφαλιστική αγορά. Πώς βλέπετε την είσοδο των insurtechs στο χώρο;

Παρόλο που έχουν παλιώσει έχουν πάρει μερίδιο του πληθυσμού όχι τόσο στην Ευρώπη που είναι πίσω σε σχέση με Αμερική. Γενικότερα είναι μια καλή ιδέα αλλά οι ασφαλιστικές είναι κολοσσοί με τέτοια legacy systems που κάνουν τον οργανισμό λιγότερο ευέλικτο οπότε το βρίσκουν λίγο δύσκολο να ακολουθήσουν τις insurtechs. H Lemonade για παράδειγμα, δεν έχει κανένα φυσικό σημείο. H Roots έχει μια επιχειρηματική τακτική όπου δίνει την ανάλογη ασφάλεια οδήγησης, αφού ζητήσει από τους πελάτες να οδηγήσουν το αυτοκίνητο τους και συλλέξουν τα δεδομένα από την οδήγησή του.

Μιλάμε δηλαδή για τη φιλοσοφία της εξατομίκευσης προϊόντων και υπηρεσιών που την ενστερνίζονται οι εταιρείες αλλά δεν μπορούν να το κάνουν στο βαθμό που το κάνουν οι Lemonade και η Roots γιατί έχουν γιγαντιαία συστήματα. Αυτές έχουν τα πάντα στημένα στο cloud με νέες τεχνολογίες, και είναι ευέλικτες.

Σίγουρα υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην αγορά για αυτό αφού οι millennials σε πέντε χρόνια θα είναι το μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού. Το θέμα για τις μεγάλες ασφαλιστικές είναι πριν κυριαρχήσουν οι millennials πληθυσμιακά να έχουν καταφέρει τη μετάβαση.

Πώς βλέπετε να αλλάζει ο κόσμος που εργάζεται στον ασφαλιστικό τομέα;

Σε ότι αφορά την διαμόρφωση των ασφαλιστικών στο μέλλον, πρέπει να μιλήσουμε για το talent και τον κόσμο που βλέπουμε να δουλεύει στο insurance. Είναι ένας παλιός και παραδοσιακός κλάδος και τα άτομα που έβλεπες ήταν 20 χρόνια σε αυτόν, με αυστηρή και βαθιά γνώση του κλάδου. Είναι προφανώς αναγκαίο να υπάρχουν γιατί ένας λογιστής ή ένας risk manager πρέπει να γνωρίζει το αντικείμενο του.

Αλλά σε θέματα τεχνολογίας, στρατηγικής και μετασχηματισμού βλέπουμε να έχουν μπει στο χώρο άτομα από μη παραδοσιακούς κλάδους. Βλέπεις πολύ άτομα που έρχονται από τον τομέα της τεχνολογίας.

Αλλά και ανθρώπους που έρχονται από τον κλάδο του retail, και αυτό γιατί από το retail έχουν μάθει να αντιδρούν πάρα πολύ γρήγορα στις αλλαγές των τάσεων και των προτιμήσεων των πελατών. Άρα διαμορφώνουν την στρατηγική και αντιδρούν πολύ γρήγορα. Έχουν έρθει δε στην ασφάλιση για να αλλάξουν λίγο το mindset και την νοοτροπία, χρειαζόμαστε και αυτού του είδους τα skills.

Θα βλέπουμε πλέον τις ασφαλιστικές εταιρείες να δουλεύουν σε ένα οικοσύστημα. Δεν θα μπορούν να επιβιώσουν αν δουλεύουν μόνες τους. Είτε θα δουλεύει με fintech που θα το παίρνουν υπό την αιγίδα τους, είτε θα γίνεται αυτό που ονομάζουμε κάθετη ενσωμάτωση. Δηλαδή, οι ασφαλιστικές θα δουλεύουν και με άλλους κλάδους για να κερδίσουν κι άλλο κομμάτι από την πίτα. Για παράδειγμα, αν αγοράσεις ένας πελάτης ασφάλεια ζωής θα πάρει επιπλέον 200 λίρες δωροεπιταγή από την Αmazon. Υπάρχει μια συνεργασία ανάμεσα στο retail και το insurance, μια win-win σχέση με την οποία αποκτούν περισσότερους πελάτες και οι δύο. Αυτό το βλέπουμε πάρα πολύ, ξεκίνησε από τη Σκανδιναβία, μετά στην Αγγλία και τώρα και στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες να δουν τους εαυτούς τους όχι μόνο ως παρόχους ασφαλιστικών προϊόντων αλλά να γίνονται μεγάλοι πάροχοι δεδομένων πελατών και να διαμορφώνουν διάφορες tech υπηρεσίες γύρω από αυτό, τις οποίες πουλάνε σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες. Η Allianz για παράδειγμα έχει δημιουργήσει ένα ξεχωριστό μέλος στην εταιρεία, όπου έχει φτιάξει διάφορες τεχνολογίες και πουλάνε τα εργαλεία τις μεθοδολογίες σε άλλες ασφαλιστικές. Αυτό είναι μια επιπλέον πηγή εισοδήματος. Μπορούμε να δούμε παραδοσιακές εταιρείες να μετατρέπονται σε tech providers.

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.