Περιπλέκεται η πώληση του χαρτοφυλακίου της Generali σε ιδιωτικά κεφάλαια!
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Η Assicurazioni Generali (GASI.MI) αντιμετωπίζει δυσκολίες στα σχέδιά της να απαλλαγεί από έως και 20 δισεκατομμύρια ευρώ ($21.87 δισεκατομμύρια) από ασφαλιστικές υποχρεώσεις, καθώς η αύξηση των επιτοκίων έχει περιπλέξει τις συζητήσεις με τους αγοραστές, αναφέρει το Reuters.
Ο ιταλικός ασφαλιστικός όμιλος ξεκίνησε την περασμένη χρονιά μια διαδικασία για την πώληση μιας μεγάλης παρτίδας εγχώριων ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής προκειμένου να απελευθερώσει το διαθέσιμο κεφάλαιο.
Η Generali συνεργάζεται με την Goldman Sachs (GS.N) για να αναζητήσει αγοραστές για το χαρτοφυλάκιο, συμπεριλαμβανομένης της GamaLife με έδρα την Πορτογαλία και υποστηριζόμενη από την Apax Partners, καθώς και της Athora με έδρα το Βερμούδα και υποστηριζόμενη από την Apollo Global Management (APO.N).
Επίσης, υπάρχει ενδιαφέρον από την ισπανική MedVida, η οποία ανήκει στο αμερικανικό χορηγικό κεφάλαιο Elliott Management του δισεκατομμυριούχου Paul Singer.
Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων έχει προσθέσει πολυπλοκότητα στη συμφωνία, αμφισβητώντας την αξία του χαρτοφυλακίου και τη ρυθμιστική επιθυμία για έγκριση μιας τόσο μεγάλης μεταφοράς του κινδύνου σε ομάδες εξαγοράς.
Η Generali μπορεί να επανέλθει στις συζητήσεις μετά τη συμφωνία για την απόκτηση των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Liberty Mutual τον προηγούμενο μήνα, η οποία απορρόφησε μεγάλο μέρος της προσοχής της ομάδας.
Ωστόσο, ο ασφαλιστικός οργανισμός είναι ανοιχτός σε εναλλακτικές δομές για την εξωτερική ανάθεση του κινδύνου, για παράδειγμα, μέσω μιας συμφωνίας αντασφάλισης.
Τα βιβλία ασφάλισης επιστροφής, κλειστού ή διαρκούς τύπου ασφάλισης αποτελούνται από συμβόλαια που δεν πωλούνται πλέον σε νέους πελάτες αλλά παραμένουν σε ισχύ, απαιτώντας από τους ασφαλιστές να διατηρούν κεφάλαια έναντι μελλοντικών υποχρεώσεων.
Οι παραδοσιακοί ασφαλιστικοί οργανισμοί έχουν αποχωρίσει αυτά τα παλαιά χαρτοφυλάκια για να απελευθερώσουν κεφάλαιο και να το χρησιμοποιήσουν αλλού.
Η κλιμάκωση της αύξησης των επιτοκίων σε όλο τον δυτικό κόσμο σημαίνει ότι η διατήρηση παλαιών συμβολαίων ασφαλίσεων μπορεί να αποβεί φθηνότερη για τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς οι σχετικές αποδόσεις που πληρώνουν στους πελάτες μειώνονται σε σχέση με άλλες επενδύσεις.
Ωστόσο, η αλλαγή στον κύκλο των επιτοκίων έχει επίσης προκαλέσει ορισμένους ασφαλισμένους, ιδιαίτερα στην Ιταλία, να αποσύρουν τα χρήματά τους νωρίς για να επενδύσουν σε προϊόντα με υψηλότερες αποδόσεις, ασκώντας πίεση στον τομέα και οδηγώντας στην αποτυχία της Eurovita, μιας μεσαίας ασφαλιστικής εταιρείας που ανήκει στην επενδυτική εταιρεία Cinven. Ενώ εταιρείες αξιολόγησης θεωρούν την Eurovita ως ασυνήθιστη περίπτωση, η υπόθεση έχει εντείνει τον ρυθμιστικό έλεγχο του κλάδου, οδηγώντας σε επιβράδυνση στη σύναψη συμφωνιών.