1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Ελλάδα
  6. »
  7. Πηγή ενημέρωσης για τα τρέχοντα ζητήματα κυβερνοασφάλειας το 1ο Cyber Security...

Πηγή ενημέρωσης για τα τρέχοντα ζητήματα κυβερνοασφάλειας το 1ο Cyber Security Conference!

Πηγή ενημέρωσης για τα τρέχοντα ζητήματα κυβερνοασφάλειας το 1ο Cyber Security Conference!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το πρώτο συνέδριο για την κυβερνοασφάλεια στη Β. Ελλάδα, ολοκλήρωσε τις εργασίες του με μεγάλη παρουσία επαγγελματιών και ενδιαφερόμενων για τον κλάδο του cyber security!

Η διοργάνωση του 1st Cyber Security Conference έλαβε μέρος στις 27 Απριλίου στο Grand Hotel Palace στην Θεσσαλονίκη και αποτέλεσε πηγή ενημέρωσης για εκατοντάδες επιχειρηματίες, ιδιώτες και φοιτητές για τα τρέχοντα ζητήματα του cyber security όπως επίσης και για τα μέσα και τις κατάλληλες πρακτικές οι οποίες είναι αναγκαίες προκειμένου να διατηρήσουν τα δεδομένα τους ασφαλή και ιδιωτικά.

Η συμμετοχή στο 1st Cyber Security Conference ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με πάνω από 200 παρευρισκόμενους στον χώρο του συνεδρίου καθώς επίσης και 400+ διαδικτυακούς σύνεδρους, οι οποίοι παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις των καλεσμένων – ειδικών γύρω από το cyber security και το cyber insurance.

Το πρώτο αυτό συνέδριο στέφθηκε με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία ενώ μάλιστα ανέδειξε και την μεγάλη  ανάγκη για ενημέρωση γύρω από το μείζον θέμα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Την έναρξη του συνεδρίου σήμανε ο κ. Αριστείδης Βασιλειάδης, Founder της Insurance Innovation, επισημαίνοντας τη σημασία της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, καθώς επίσης και την αξία της πρόληψης και της ορθής εκπαίδευσης. Δεδομένου του ότι παρατηρείται ένα κενό ενημέρωσης όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια, ο κ. Βασιλειάδης υπογράμμισε πως παρά την είσοδο πολλών επιχειρήσεων σε τεχνολογίες τελευταίας γενιάς, η ενημέρωση των ιδίων δεν είναι η δέουσα.

Ακολουθώντας, θεσμικό χαιρετισμό απηύθυναν οι: Άγγελος Χαριστέας, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, Α’ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Πολύμνεια Αλεξιάδου, Γενική Γραμματέας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Ευάγγελος Ουζούνης, Επικεφαλής του Τμήματος Policy Development and Implementation του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας (ENISA), Γιώτα Παπαρίδου, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και Δρ. Αναστάσιος Δρόσου, Ερευνητής Γ’ Βαθμίδας του Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους και συνέβαλαν στην ανάδειξη του περιεχομένου του συνεδρίου.

Ανταποκρινόμενο στις ανάγκες προστασίας που δημιουργούνται γύρω από τις νέες απειλές που αναδύονται στον κυβερνοχώρο, το 1st Cyber Security Conference έδωσε βάση σε όλο το φάσμα του cyber security, από το περιεχόμενό του και την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, τους τρόπους αναγνώρισης και αντιμετώπισης ενός cyber attack, έως και στα μέτρα πρόληψης και ανάκτησης των δεδομένων σε περίπτωση απώλειάς τους. Οι ομιλητές, επαγγελματίες και θεσμικοί φορείς του κλάδου του cyber security, κάλυψαν πλήρως τα θέματα τα οποία περιβάλουν την επικαιρότητα της κυβερνοασφάλειας, όπως επίσης και απάντησαν σε ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Αρχικά ο κ. Βασίλειος Ε. Παπακώστας, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και Αστυνομικός Διευθυντής, αναφέρθηκε στην παρούσα κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τα κυβερνοεγκλήματα ενώ μάλιστα τόνισε πως στην Ελλάδα παρατηρείται αυξητική τάση των κυβερνοεπιθέσεων και ως επί των πλείστων, των υποθέσεων που έχει αναλάβει η ΔΙ.Δ.Η.Ε. Παράλληλα, μας μίλησε για τους τρόπους και τα βήματα που ακολουθεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ώστε να εντοπίσει τον δράστη, να μετριάσει τις επιπτώσεις από τις ενέργειές του καθώς επίσης και να διασφαλίσει την προστασία των πολιτών στον κυβερνοχώρο.

Η πρώτη ενότητα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στη προάσπιση της ασφάλειας κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και στην μελέτη και ανάλυση περιστατικών κυβερνοεπιθέσεων που έχουν υποκινηθεί από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Ο κ. Ανδρέας Αγραφιώτης, Technology Manager, GCC Hellas, σύστησε ένα καινούργιο και πιο ασφαλή δίκτυο WAN, το Fortinet SD-WAN, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μείνουν διασυνδεδεμένες χωρίς αυτό να λειτουργεί εις βάρος της ταχύτητας του δικτύου προλαμβάνοντας μάλιστα ρήξεις του συστήματος ασφαλείας που διαθέτει.

Έπειτα, ο κ. Λευτέρης Καραφίλης, Executive director, Giant Stride, στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του, ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για τις ιδιαιτερότητες που έχουν οι διαδικτυακές επιθέσεις όπως επίσης παρουσίασε ένα πρακτικό πλαίσιο ασφαλείας το οποίο μπορούν να εφαρμόσουν μία πληθώρα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να μείνουν ασφαλείς στον κυβερνοχώρο.

Στη συνέχεια, ο κ. Παναγιώτης Γαλιώτος, Manager of Cybersecurity team, Empist μέσω της ομιλίας του, επισήμανε την σημασία της εκπαίδευσης του προσωπικού μίας επιχείρησης (cyber awareness), με σκοπό την πρόληψη ζητημάτων που δοκιμάζουν την ασφάλεια έναντι απειλών στον κυβερνοχώρο.

Ο κ. Παναγιώτης Πιέρρος, Managing Director, TicTac Cyber Security και Μιχάλης Μίγγος, IT Director, TicTac Cyber Security, παρουσίασαν μία άκρως διαδραστική ομιλία όπου πρότειναν στο κοινό τα βέλτιστα μέσα και πρακτικές τα οποία μπορεί να ακολουθήσει προληπτικά μία επιχείρηση, αλλά και σε περίπτωση διαδικτυακής επίθεσης, τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσει προκειμένου να ανακτήσει τα δεδομένα της.

Επιπλέον, ο κ. Δημήτρης Παπαμαρτζιβάνος, Senior Cybersecurity Researcher, UBITECH, αναφέρθηκε στην ανάγκη εγκαθίδρυσης σχέσεων εμπιστοσύνης με τις ψηφιακές υπηρεσίες καθώς και με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ταυτόχρονα, μας εισήγαγε στο πλαίσιο χρήσης των μικρών AOD συσκευών, ή αλλιώς ονομαζόμενες ως embedded devices και στην μετάβασή τους σε έμπιστους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης.

Το 1ο μέρος ολοκληρώθηκε με τη χρήσιμη και ενδιαφέρουσα ομιλία του Αχιλλέα Κωνστάντζου, Chief Technology Officer, Cygnus Technologies. Στην ομιλία του ο κ. Κωνστάντζος αναφέρθηκε στον ανθρώπινο παράγοντα των κυβερνοεπιθέσεων, ο οποίος μάλιστα όπως αναφέρει και ο ίδιος αποτελεί μία από τις κυριότερες απειλές στον κυβερνοχώρο!

Κατά το 2ο μέρος του συνεδρίου, οι ομιλίες επικεντρώθηκαν στην αξία της ασφάλειας των δεδομένων καθώς επίσης και στην αξία του cyber insurance, ως ένα καινοτόμο ασφαλιστικό προϊόν στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά.

Η κα Άννυ Τρύφων, Αντιπρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Designia Insurance Brokers, επισήμανε την αξία που προσδίδει ένα ασφαλιστικό προϊόν cyber insurance στην ανθεκτικότητα μίας επιχείρησης απέναντι σε απειλές του κυβερνοχώρου καθώς και την ασφάλεια που παρέχει αυτό το στις βασικές δομές της.

Συνεχίζοντας, ο κ. Απόστολος Ζηκούλης,  Managing Director-Insurance Broker της Zia insurance, μίλησε για τα σύγχρονα θέματα της κυβερνοασφάλειας και για το πώς αυτά καθιστούν το cyber insurance ένα προϊόν όχι απλά σημαντικό αλλά αναγκαίο για κάθε είδους επιχείρηση, ειδικά στη ψηφιακή εποχή που διανύουμε.

Ακολουθώντας, η κα Μυρτώ Χαμπάκη, Partner, Experto Crede Consultants αναφέρθηκε στις διαφορές της προστασίας και της ασφάλειας δεδομένων, τονίζοντας πως η προστασία δεδομένων αποτελεί υποσύνολο της ασφάλειας και ότι και οι δύο έννοιες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων ψηφιοποιημένων επιχειρήσεων. Ακόμη, αναφέρθηκε στην ψηφιακή κανονιστική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δεκαετία 2020 – 2030.

Κλείνοντας το 2ο μέρος, ο κ. Σωτήρης Ιωάννου, Head, Spectrum-XOps, αναφέρθηκε στους τρόπους αναγνώρισης ενός cyber attack καθώς επίσης και στα βήματα που ακολουθεί ένας hacker προκειμένου να προσβάλλει το σύστημα ασφαλείας μίας επιχείρησης ή ενός ιδιώτη.

Έπειτα, κ. Χρήστος Ξενάκης, Καθηγητής Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Πειραιώς και Επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας παρουσίασε στους συνεδριαζόμενους το περιεχόμενο και τον σκοπό του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κυβερνοασφάλειας όπως επίσης και μας μίλησε για τις συμμετοχές της ελληνικής ομάδας παγκοσμίως και τις ευκαιρίες (επαγγελματικές και προσωπικές) που παρέχει στους συμμετέχοντες. Παράλληλα αναφέρθηκε στις καινοτομίες και στα προγράμματα που έχει δημιουργήσει ο ENISA προκειμένου να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους ευρωπαίους πολίτες, ανεξαρτήτου ηλικίας, για την αξία του cyber security και την ασφάλεια όλων μας στον κυβερνοχώρο.

Τέλος, ο Δρ. Σταύρος Παπαδόπουλος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του ΕΚΕΤΑ, αναφέρθηκε στις δράσεις του ΕΚΕΤΑ στα πλαίσια του cyber security. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, οι AI τεχνολογίες και το cyber security διαθέτουν μία αμφίδρομη και πολυδιάστατη σχέση. Συγκεκριμένα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει στην περαιτέρω θωράκιση του cyber security ενώ ταυτόχρονα, το cyber security μπορεί να προστατεύσει το AI, το λογισμικό που χρησιμοποιείται καθώς επίσης και τα δεδομένα του.

Μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου, ακολούθησε κλειστό δείπνο δικτύωσης, στο Seros Restaurant του Grand Hotel Palace. Οι σύνεδροι και οι χορηγοί είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν, σε ένα πιο κλειστό, επαγγελματικό κύκλο, καθώς και να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις και πρακτικές του cyber security.

To 1st Cyber Security Conference, αποτέλεσε μία ακόμη πρωτοπορία της Insurance Innovation, διατηρώντας πάντα το στοιχείο που ξεχωρίζει τα συνέδριά της, το networking! Σκοπός του συνεδρίου αποτέλεσε η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς την έννοια του cyber security και των ζητημάτων του. Στην Ελλάδα της σύγχρονης εποχής παρατηρείται ένα σημαντικό κενό ενημέρωσης για θέματα που απειλούν την ασφάλεια όλων μας στον κυβερνοχώρο. Καθώς επιχειρήσεις και ιδιώτες καλούνται να ανταποκριθούν στα σύγχρονα ψηφιακά δεδομένα και να συμβαδίσουν με τους ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης της τεχνολογίας και του διαδικτύου, είναι πολύ σημαντικό να προάγουμε την αξία του cyber security.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους χορηγούς, τις εταιρείες και τους ομιλητές στο cybersecurityconference.gr

Χορηγοί Συνεδρίου:

GOLD: CYGNUS,DESIGNIA INSURANCE BROKERS, EMPIST, FORTINET | GCC,  GIANT STRIDE IT SERVICES, SPECTRUM, TICTAC LABORATORIES, UBITECH, ZIA INSURANCE

SILVER: EXPERTO CREDE CONSULTANTS

ΒΡΟΝΖΕ: Ε.Ν. ΜΑΝΟΣ, INTERWORKS.CLOUD

Το Cyber Security ConferenceThessaloniki τέθηκε υπό την Αιγίδα των: Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, CISCO, Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας

Χορηγοί Επικοινωνίας: cityportal.gr, culpanews.gr, cyprusinsurancenews.com, epixeiro.gr, grtimes.gr, karfitsa.gr, marketnews.gr, moneyview.gr, mynews.gr, myportal.gr, olathessaloniki.com, startup.grΖΟΟ 90.8

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.