1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Άρθρα
  6. »
  7. Ποια είναι η ασφαλέστερη θέση στο αεροπλάνο;

Ποια είναι η ασφαλέστερη θέση στο αεροπλάνο;

Ποια είναι η ασφαλέστερη θέση στο αεροπλάνο;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τα αεροπλάνα είναι απίστευτα ασφαλή σε σύγκριση με άλλα μέσα μεταφοράς, αλλά αν αναρωτιέστε ποιες θέσεις είναι ασφαλέστερες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και πώς να εξασφαλίσετε την ασφάλειά σας σε ένα αεροπλάνο, η απάντηση είναι σαφής – εξαρτάται από το είδος της έκτακτης ανάγκης, αλλά μελέτες δείχνουν ότι είναι συνήθως ασφαλέστερο να βρίσκεστε στη μέση ή στο πίσω μέρος του αεροσκάφους.

Είναι ασφαλή τα αεροπορικά ταξίδια;

Το 2023 ήταν η δεύτερη ασφαλέστερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ για την ασφάλεια των αερομεταφορών, όπως προκύπτει από το σύνολο των αεροπορικών συμβάντων που καταγράφηκαν πέρυσι στη βάση δεδομένων του δικτύου Aviation Safety Network. Σύμφωνα με αυτή τη βάση δεδομένων, σε 35 εκατομμύρια πτήσεις, σημειώθηκαν 1213 σοβαρά περιστατικά, 134 ατυχήματα, 5 θανατηφόρα ατυχήματα και 105 θάνατοι. Όπως αναφέρει το airlineratings.com, ο μέσος όρος των τελευταίων πέντε ετών είναι 13 ατυχήματα κάθε χρόνο και 300 θάνατοι.

Σε έρευνες που έχουν διεξαχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του αιώνα, τα ταξίδια με αεροπλάνο κατατάσσονται σταθερά στις υψηλότερες θέσεις ως ασφαλέστερη μορφή ταξιδιού, σε σύγκριση με το αυτοκίνητο, για παράδειγμα.

Μια μελέτη της Washington Post διαπίστωσε ότι υπάρχουν 7,28 θάνατοι για κάθε δισεκατομμύριο επιβατικά μίλια με αυτοκίνητο – μακράν οι περισσότεροι από κάθε άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς. Ακολουθεί το πλοίο (3,17 θάνατοι ανά δισεκατομμύριο μίλια), το τρένο (0,43), το μετρό (0,24), το λεωφορείο (0,11) και το αεροπλάνο με 0,07 θανάτους ανά δισεκατομμύριο επιβατικά μίλια. Παρόμοιες μελέτες έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα: Το επιβατηγό αεροπλάνο είναι ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους για να ταξιδέψει κανείς σε μεγάλες αποστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι καλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο για το 2024

Υπάρχουν επίσης διαφοροποιήσεις ως προς την ασφάλεια σε διάφορους τύπους μεταφορών ανάλογα με το πού βρίσκεστε στον κόσμο. Οι αριθμοί ασφάλειας στα σιδηροδρομικά ταξίδια είναι σημαντικά καλύτεροι από ό,τι ήταν τη δεκαετία του 1970, αλλά μια μελέτη διαπίστωσε ότι είναι 58 φορές πιο πιθανό να τραυματιστείτε αν ταξιδέψετε με το Amtrak στις ΗΠΑ από ό,τι μέσω τρένου στη Γαλλία, για παράδειγμα.

Ομοίως, εξαρτάται από την αεροπορική εταιρεία με την οποία πετάτε. Μια μελέτη του ΜΙΤ του 2020 διαπίστωσε σημαντικές περιφερειακές διαφορές μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών, με τις αεροπορικές εταιρείες με το χαμηλότερο κίνδυνο να εδρεύουν στις ΗΠΑ, στις χώρες της ΕΕ, στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία και στο Ισραήλ. Τις τελευταίες δεκαετίες, η μελέτη σημείωσε ότι το ποσοστό των θανάτων μειώθηκε γρηγορότερα από ότι οι φόβοι του κόσμου για τις πτήσεις.

Οι ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες

Έτσι, αν φοβάστε τις πτήσεις, θα μπορούσατε να καθησυχάσετε τους φόβους σας αν επιλέγατε μια αεροπορική εταιρεία που κατατάσσεται σταθερά ψηλά στον ετήσιο κατάλογο των ασφαλέστερων αεροπορικών εταιρειών στον κόσμο σύμφωνα με το airlineratings.com.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά μεταξύ αυτών των 25 κορυφαίων εταιρειών είναι αρκετά μικρή. Η Air New Zealand κατέχει σήμερα την πρώτη θέση ως η ασφαλέστερη αεροπορική εταιρεία, ακολουθούμενη από την Qantas, την Virgin Australia, την Etihad Airways και την Qatar Airways. Οι 5 πιο ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους για το 2024 είναι οι Jetstar, easyJet, Ryanair, Wizz και Norwegian.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.