Ποιες ασφαλιστικές καλύψεις χρειάζεται μια επιχείρηση για να μείνει ζωντανή
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα πλήθος κινδύνων που μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία και την επιβίωσή τους.
Προσεγγίζοντας το θέμα αυτό, προσκαλέσαμε στην εκπομπή Insurance Talks τους Σάκη Διονυσίου και ο Ανδρέα Χατζησοφοκλέους, ιδιοκτήτες των γραφείων DHD Insurance και HJS Insurance αντίστοιχα, με τους οποίους μιλήσαμε για τις ασφαλίσεις επιχειρήσεων.
Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός, η τεχνολογική εξέλιξη, οι συνεχείς αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και οι αυξανόμενες κυβερνοαπειλές συνιστούν μερικούς από τους σημαντικότερους κινδύνους που καλούνται να διαχειριστούν, όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση με τους καλεσμένους μας. Η ασφάλιση, ως εργαλείο διαχείρισης κινδύνων, παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία των επιχειρήσεων από αυτές τις προκλήσεις.
Αρχικά ο Ανδρέας Χατζησοφοκλέους αναφέρθηκε στους κυριότερους κινδύνους των επιχειρήσεων. Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του γραφείου HJS Insurance είναι οι διαδικτυακοί κίνδυνοι. Με την αυξανόμενη ψηφιοποίηση των λειτουργιών τους, οι επιχειρήσεις γίνονται όλο και περισσότερο ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις, όπως επιθέσεις από hackers και διαρροή προσωπικών δεδομένων. Αυτή η απειλή έχει γίνει πιο επίκαιρη λόγω της νομοθεσίας του GDPR (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων), που επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης δεδομένων.
Επιπλέον, ο Ανδρέας ανέφερε ότι ο έντονος ανταγωνισμός για τη διατήρηση του ταλέντου και του προσωπικού αποτελεί άλλο ένα σημαντικό κίνδυνο. «Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κρατήσουν τους καλούς υπαλλήλους τους προσφέροντας ωφελήματα, όπως συνταξιοδοτικά πακέτα και ασφαλιστικά προγράμματα υγείας, τα οποία πλέον θεωρούνται ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.», όπως μας είπε χαρακτηριστικά.
Το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο συνεχώς αλλάζει λόγω της παγκοσμιοποίησης και των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου που πρόσθεσε στη συζήτηση.
Στη συνέχεια ο Σάκης Διονυσίου μας μίλησε για εκείνες τις ασφαλιστικές καλύψεις που επιλέγουν περισσότερο ή και λιγότερο οι επιχειρήσεις.
Οι βασικές καλύψεις που προτιμώνται, λοιπόν, περιλαμβάνουν την ασφάλιση της περιουσίας, των εγκαταστάσεων, των μηχανημάτων και του εξοπλισμού, την ευθύνη του εργοδότη και την αστική ευθύνης καθώς ασφαλίσεις ευθύνης διευθυντών και μετόχων (DLO). Αυτές οι ασφαλίσεις εξασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να ανακάμψουν από απρόβλεπτα γεγονότα.
Η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας των ασφαλίσεων ποικίλλει ανάμεσα στις επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης της DHD Insurance «Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με περισσότερους πόρους και εμπειρία, κατανοούν την αξία της ασφάλισης και επενδύουν σε αυτήν για να διασφαλίσουν το μέλλον τους. Από την άλλη, οι μικρότερες επιχειρήσεις συχνά αγνοούν τη σημασία της ασφάλισης, εστιάζοντας περισσότερο στις άμεσες ανάγκες και λιγότερο στην πρόληψη.»
Ακολούθως, ο Ανδρέας μίλησε στην κάμερα του Insurance Talks για τα πολυασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα συμβόλαια προσφέρουν πολλές διαφορετικές καλύψεις κάτω από μία “στέγη”, εξυπηρετώντας έτσι τις σύνθετες ανάγκες μιας επιχείρησης. Περιλαμβάνουν βασικές καλύψεις όπως η ασφάλιση κτιρίου και περιεχομένου, η προστασία από το σπάσιμο ελοπίνακων, η αστική ευθύνη, η κάλυψη για απώλεια κερδών και η ευθύνη εργοδότη. Ο Ανδρέας στα πλαίσια της εκπομπής μας εξήγησε ολοκληρωμένα το τι γίνεται στη σύγχρονη ασφαλιστική αγορά σε σχέση με τα πολυασφαλιστήρια και τι καλύψεις προσφέρονται σε σχέση με τις επιχειρήσεις.
Ένα υποτιμημένο προϊόν το οποίο όμως είναι μια καθημερινή ιστορία μπελάδων είναι η κυβερνοασφάλιση, για το οποίο μας μίλησε ο Σάκης. Όπως ανέφερε στα πλαίσια της εκπομπής, «υπάρχουν δυο είδη επιχειρήσεων: αυτές που έχουν χακαριστεί και αυτές που δεν έχουν ακόμη χακαριστεί» δηλώνοντας ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί η ζημιά. Στη συνέχεια μας μίλησε για όλα τα προβλήματα που έπονται μετά από μια τέτοια επίθεση για μία επιχείρηση μιλώντας μας και για μία πραγματική ιστορία.
Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να μιλήσουμε στην εκπομπή μας για την ασφάλιση ευθύνης διευθυντών. Ο Ανδρέας Χατζησοφοκλέους, μας εξήγησε όλες τις καλύψεις που προσφέρει το εν λόγω ασφαλιστήριο για μια επιχείρηση. Επισήμανε ότι ακόμη και για μία μικρή επιχείρηση αυτή είναι μια σημαντική ασφαλιστική κάλυψη!
Άλλες σημαντικές καλύψεις που συζητήθηκαν σε αυτό το επεισόδιο περιλαμβάνουν και τις ασφαλίσεις εγγυήσεων και πιστώσεων, που βοηθούν στη διαχείριση της ρευστότητας και προστατεύουν από τις οικονομικές επιπτώσεις της μη πληρωμής χρεών, όπως μας εξήγησε ο Σάκης.
Στη συνέχεια του επεισοδίου γίνεται αναφορά στον κλάδο των ασφαλίσεων υγείας, ο οποίος όπως μας εξηγεί ο διευθυντής της HJS, επηρεάστηκε από την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ) στην Κύπρο. Λόγω των αυξημένων εξόδων που συνδέονται με το ΓΕΣΥ, κάποιες εταιρείες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τα ομαδικά συμβόλαια υγείας. Ωστόσο, άλλες εταιρείες, ειδικά στον τεχνολογικό τομέα, συνεχίζουν να προσφέρουν ομαδικά σχέδια υγείας για να διατηρήσουν το προσωπικό τους και να προσελκύσουν νέους υπαλλήλους. Σημείωσε ότι τα ιδιωτικά σχέδια υγείας παρέχουν ευελιξία, όπως η επιλογή γιατρών που μιλούν τη γλώσσα των εργαζομένων ή η δυνατότητα να καλύπτονται θεραπείες που δεν περιλαμβάνονται στο ΓΕΣΥ.
Για τις ασφαλίσεις διακοπής εργασιών, που απέκτησαν μεγαλύτερη σημασία λόγω της πανδημίας COVID-19 μας μίλησε ο Σάκης. Οι ασφαλίσεις αυτές καλύπτουν τις επιχειρήσεις σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω φυσικών καταστροφών ή άλλων έκτακτων περιστατικών. Ενώ πολλές ασφαλιστικές συμβάσεις εξαιρούσαν την πανδημία, είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να εξετάσουν σοβαρά αυτήν την κάλυψη για μελλοντικές καταστάσεις.
Επιπλέον, στη συνέχεια της εκπομπής συναντήσαμε ακόμη μία ασφαλιστική κάλυψη που αφορά τις επιχειρήσεις και δεν είναι άλλη από τα ομαδικά συνταξιοδοτικά σχέδια, που πολλές εταιρείες προτιμούν να προσφέρουν ως μέρος των ωφελημάτων προς τους εργαζομένους τους. Τα σχέδια αυτά παρέχουν φορολογικά κίνητρα τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους υπαλλήλους, και φαίνεται να κερδίζουν έδαφος ως μια εναλλακτική των παραδοσιακών συνταξιοδοτικών ταμείων, όπως μας τόνισε ο Ανδρέας μιλώντας για τη σημαντικότητά τους.
Η συζήτηση με τους δύο φιλοξενούμενους καταλήγει στα συχνά λάθη που κάνουν οι επιχειρήσεις σχετικά με την ασφάλισή τους, με το πιο σημαντικό να είναι η υποασφάλιση. «Οι επιχειρήσεις συχνά δεν εκτιμούν σωστά τις ανάγκες τους ή θεωρούν ότι δεν θα τους συμβεί κάποιο αρνητικό γεγονός, με αποτέλεσμα να μην έχουν επαρκή κάλυψη όταν χρειαστεί.» μας είπε ο Σάκης λέγοντας ότι συχνά η υποασφάλιση μπορεί και παρεξηγήσεις ακόμη να δημιουργήσει. Στα πλαίσια της συζήτησης, οι φιλοξενούμενοι και ο παρουσιαστής της εκπομπής, Παναγιώτης Σοφοκλέους κατέληξαν στη σημασία της εμπιστοσύνης στον ασφαλιστικό σύμβουλο και της σωστής ιεράρχησης των αναγκών ασφάλισης από τις επιχειρήσεις.
Λίγο πριν το τέλος ο Παναγιώτης Σοφοκλέους προέτρεψε τους φιλοξενούμενους να μοιραστούν αληθινές ιστορίες και εμπειρίες που υπογραμμίζουν τη σημασία της ασφάλισης για τις επιχειρήσεις και τον ρόλο του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή.
Μια ιστορία που μας είπε ο Ανδρέας αφορούσε μια εταιρεία cybersecurity που ήθελε να ενταχθεί σε έναν παγκόσμιο οργανισμό. Για να γίνει αυτό, χρειαζόταν εξειδικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα, τα οποία κατάφεραν να αποκτήσουν με τη βοήθεια του ασφαλιστικού συμβούλου τους. Αυτό τους επέτρεψε να κλείσουν μια σημαντική συμφωνία με έναν πελάτη τους και να κατανοήσουν την αξία της ασφάλισης και του ρόλου του διαμεσολαβητή.
Η ιστορία που μοιράστηκε μαζί μας ο Σάκης αφορούσε έναν επιχειρηματία με κατάστημα κατεψυγμένων τροφίμων, ο οποίος κάλεσε τον Σάκη στις 3:30 π.μ. επειδή είχε πιάσει φωτιά το κατάστημα του. Ο ασφαλιστικός σύμβουλος τον καθησύχασε, και μέσα σε μια εβδομάδα, η αποζημίωση είχε εκδοθεί, επιτρέποντας στην επιχείρηση να συνεχίσει τη λειτουργία της χωρίς σημαντικές απώλειες.
Στο τέλος της εκπομπής, οι ομιλητές τόνισαν ότι η ασφάλιση δεν είναι μόνο για αποζημίωση σε περίπτωση ζημιάς, αλλά αποτελεί και στρατηγικό εργαλείο για τη διαχείριση κινδύνων και την ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι παρέχουν κρίσιμη συμβουλευτική που βοηθά τις επιχειρήσεις να είναι προληπτικές και να προστατεύονται από απρόβλεπτους κινδύνους.