1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Ποιες είναι οι επιπτώσεις των τυφώνων στην ασφάλιση και την αντασφάλιση;

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των τυφώνων στην ασφάλιση και την αντασφάλιση;

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των τυφώνων στην ασφάλιση και την αντασφάλιση;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Για το 2024 προβλέπεται μια πολύ ενεργή περίοδος τυφώνων στον Ατλαντικό, η οποία θα μπορούσε δυνητικά να έχει βαθιές επιπτώσεις στους τομείς των αντασφαλίσεων, της CRE και της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και στην πιστοληπτική ικανότητα και τη γενική οικονομική ισχύ για συγκεκριμένες περιοχές και για τις ευρύτερες αγορές, σύμφωνα με τη Moody’s.

Από το 2017, όταν έληξε η 12ετής ξηρασία των τυφώνων, οι τυφώνες του Βορείου Ατλαντικού έχουν κοστίσει στον ασφαλιστικό κλάδο 275 δισεκατομμύρια δολάρια σε ασφαλισμένες απώλειες, εξήγησε η Julie Serakos, Διευθύνουσα Σύμβουλος Ασφαλιστικών Υπηρεσιών.

Με την αύξηση του πληθυσμού στις παράκτιες περιοχές, καθώς και άλλους παράγοντες όπως ο κοινωνικός πληθωρισμός, ο πληθωρισμός των κατασκευών και οι κανονιστικές εντολές, οι ζημίες από συμβάντα έχουν κλιμακωθεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για το 2024 προβλέπονται κατά μέσο όρο 22 καταιγίδες, σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο των 14 καταιγίδων ανά έτος μεταξύ 1991 και 2020. Η Munich Re αναμένει περίπου 23 κυκλώνες στον τροπικό Βόρειο Ατλαντικό, με περίπου 11 από αυτούς να εξελίσσονται δυνητικά σε τυφώνες, εκ των οποίων οι πέντε μπορεί να εξελιχθούν σε ισχυρούς τυφώνες, φτάνοντας ταχύτητες ανέμου άνω των 110 mph (177 km/h).

«Ενώ η περίοδος των τυφώνων του 2023 ήταν απαλλαγμένη από δαπανηρούς τυφώνες, η μακροπρόθεσμη τάση είναι τρομερή», δήλωσε ο Chris Lafakis, Climate Economist, Moody’s Analytics. «Ο συνδυασμός των αυξανόμενων θερμοκρασιών και της αύξησης των αξιών των ακινήτων έχει ως αποτέλεσμα οι 17 από τους 19 πιο δαπανηρούς τροπικούς κυκλώνες στις ΗΠΑ να σημειωθούν τα τελευταία 20 χρόνια, ακόμη και μετά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Απότομα μειωμένη η αντασφαλιστική κάλυψη σε Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές P&C

Ο Chris Lafakis συνέχισε: «Επιπλέον, το συνολικό κόστος των καταστροφών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ κατά τα τελευταία 5 χρόνια (2018-2022) ανέρχεται σε 595,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με μέσο ετήσιο κόστος 5 ετών 119,1 δισεκατομμύρια δολάρια, το τελευταίο εκ των οποίων είναι σχεδόν τριπλάσιο του μέσου ετήσιου κόστους 43 ετών προσαρμοσμένου στον πληθωρισμό. »

Αυτές οι δαπανηρές καταιγίδες απειλούν επίσης να αποσταθεροποιήσουν την ασφαλιστική αγορά.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και θετικές προβλέψεις, καθώς αναφέρεται επίσης ότι οι αντασφαλιστές εισέρχονται στην περίοδο των τυφώνων του 2024 «καλά προετοιμασμένοι, με ισχυρά κεφάλαια», όπως τόνισε ο James Eck, αντιπρόεδρος της Moody’s-Senior Credit Officer, Financial Institutions.

Ο ίδιος συνέχισε: «Η τιμολόγηση των καταστροφών περιουσίας παραμένει υψηλή, αν και εισέρχεται στην αγορά περισσότερος ανταγωνισμός, ιδίως στο τμήμα των αντασφαλιστικών προγραμμάτων.

«Οι κίνδυνοι – συμπεριλαμβανομένων των επαναλαμβανόμενων διαταραχών, των ζημιών στις εγκαταστάσεις και των χαμένων εσόδων και εξόδων – θα πρέπει να ωθήσουν τις εταιρείες να συνεχίσουν τον επανασχεδιασμό των δικτύων της αλυσίδας εφοδιασμού τους και να διαφοροποιήσουν τους βασικούς κόμβους εξυπηρέτησης και τους προμηθευτές για να περιορίσουν την έκθεση σε αυτές τις επικίνδυνες ζώνες».

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.