Ποιοι είναι οι δυνητικοί κίνδυνοι των wearables; 3 περιπτώσεις όπου κρύβονται παγίδες ασφαλείας
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
“Η αγορά των wearables αναμένεται να μεγαλώσει κατά 12,9% από το 2023 έως το 2030, με το σημερινό μέγεθός της να ανέρχεται ήδη στα €71,91 δισ. Τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις αφορούν συσκευές που φοριούνται στο χέρι, το κεφάλι, και τα μάτια”, αναφέρει η έρευνα του ΣΕΠΕ σχετικά με τις παγίδες των wearables.
Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, νέα τεχνολογικά προϊόντα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά. Η τεχνολογία πλέον δεν περιορίζεται μόνο στους υπολογιστές και τα τηλέφωνα αλλά, ως επί το πλείστων κάνει την είσοδό της και σε προϊόντα μόδας. Τέτοιας φύσεως προϊόντα είναι και τα wearables. Με τον όρο wearable αναφερόμαστε στα προϊόντα τεχνολογίας τα οποία, με απλά λόγια, μπορεί να τα φορέσει κάποιος άνθρωπος – μικρά gadgets. Παραδείγματα όπως τα smart watches, τα βλέπουμε καθημερινά.
Η συνεργασία τεχνολογίας και ομορφιάς είναι αυτό που τα έκανε διάσημα ενώ οι δυνατότητές τους είναι πολυάριθμες. Από ρολόγια με απλή μέτρηση βημάτων και παλμών καρδιάς μέχρι και γυαλιά με δυνατότητες ενίσχυσης της πραγματικότητας (AR), τα wearables δεν έχουν μόνο βοηθήσει τον χρήστη τους στην καθημερινότητά του αλλά έχουν ενισχύσει την συνολική εμπειρία του.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου ελλοχεύουν κίνδυνοι;
Όπως όλες οι τεχνολογίες που περιλαμβάνουν την συλλογή και επεξεργασία δεδομένων, έτσι και τα wearables δεν θα μπορούσαν να μείνουν εκτός αυτής της κατηγορίας. Καθώς τέτοιες τεχνολογίες εδραιώνονται στο ευρύ κοινό, όλο και περισσότερο διατρέχουμε τον κίνδυνο διαρροής των προσωπικών μας δεδομένων.
“Όσο οι άνθρωποι επιλέγουν φορητές συσκευές που μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο, τόσο οι κυβερνοεγκληματίες θα προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες σε αυτές ή μέσω αυτών των συσκευών”, αναφέρει η ESET.
Δεδομένα Υγείας
Προηγουμένως, πριν η τεχνολογία συνδυαστεί με τη μόδα, τα wearables αφορούσαν μόνο τα άτομα με προβλήματα υγείας. Αυτά τα gadgets βοηθούσαν το άτομο που τα φορούσε με την διαχείριση των προβλημάτων υγείας του. Τα δεδομένα αυτά αφορούσαν μόνο τους ιδιοκτήτες και τους γιατρούς τους.
Πλέον, αν σκεφτεί κιόλας κάποιος ότι αυτά τα gadgets συνδέονται με φορητές συσκευές, μέσω bluetooth, wifi κ.τ.λ., δεν είναι δύσκολο να σκεφτεί τις πιθανότητες υπόκλεψης των δεδομένων του χρήστη.
Τα δεδομένα έτσι μπορούν να καταλήξουν σε χέρια τρίτων προς αμφίβολου χρήσης, είτε για την υπόκλεψη προσωπικών στοιχείωνείτε για λόγους διαφήμισης και πάει λέγοντας.
Οι λεγόμενες επιθέσεις phishing, vishing ή smishing, εξαπλώνονται σε όλο τον ψηφιακό κόσμο αποτελώντας επίσης, απειλή και για τα φορητά ρολόγια, δεδομένου ότι, πολύ συχνά, οι λειτουργίες τους πλησιάζουν πλέον εκείνες ενός τηλεφώνου.
Κίνδυνοι ως προς τον έλεγχο ταυτότητας
Τα έξυπνα ρολόγια πολλές φορές δεν διαθέτουν αρκετά ισχυρούς ελέγχους ταυτότητας στους χρήστες, καθώς δεν απαιτούν ισχυρούς κωδικούς PIN – κωδικούς πρόσβασης για να ξεκλειδώσει η λειτουργία τους.
Τα μέτρα ελέγχου ταυτότητας, προειδοποιούν οι ειδικοί, είναι αρκετά αδύναμα καθώς αυτές οι συσκευές δεν προσφέρουν το ίδιο σύνολο επεξεργαστικής ισχύος για την παροχή σύνθετων μέτρων ελέγχου ταυτότητας, όπως π.χ. τα τηλέφωνα. Όπως και να ‘χει όμως, καλύτερα ένας αδύναμος κωδικός παρά καθόλου κωδικός
Αποθήκευση δεδομένων σε μονάδες δίσκου
Αναγκαίο πρόβλημα επίσης αποτελεί η αποθήκευση δεδομένων. Τα wearables διαθέτουν πλέον τις δικές τους μονάδες δίσκων και η αποθήκευση δεδομένων κατά τη χρήση τους, αποθηκεύονται εκεί. Αυτές οι μονάδες δίσκου δεν διαθέτουν κρυπτογράφηση ή ακόμα και χρησιμοποιούν λύσεις cloud για την μεταφορά τους σε άλλες συσκευές. Με αυτόν τον τρόπο τα δεδομένα μας είναι αρκετά ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις, όπως π.χ. επιθέσεις MITM (man in the middle).
Είναι πολύ σημαντικό όλοι όσοι κάνουμε χρήση τέτοιων συσκευών να έχουμε γνώση των κινδύνων που μπορεί να παραμονεύουν. Σημαντικό είναι να κάνουμε σωστή χρήση αυτών των συσκευών και να αποφεύγουμε περιπτώσεις εισαγωγής προσωπικών δεδομένων. Σίγουρα αυτές οι τεχνολογίες πολλές φορές μας “λύνουν τα χέρια” αλλά, όπως και σε όλες τις συσκευές τεχνολογίας και internet, συνίσταται η ορθολογική χρήση τους.