Πώς ασφαλίζουν τους ηλικιωμένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Δείτε τα ευρήματα έρευνας
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Το θέμα της αύξησης των ασφαλίστρων οχημάτων για οδηγούς τρίτης ηλικίας βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο πρόσφατων συζητήσεων με τη Βουλή των Αντιπροσώπων να δίνει στη δημοσιότητα έρευνα για τις πρακτικές καθορισμού ασφαλίστρων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της 24ης Συνόδου της Βουλής των Γερόντων, παρουσιάστηκαν αιτήματα για παρέμβαση του κράτους με στόχο τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των ηλικιωμένων οδηγών, ειδικά για εκείνους που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Ο βουλευτής Λεμεσού κ. Αντρέας Καυκαλιάς ζήτησε τη διεξαγωγή της εν λόγω έρευνας με το σχετικό αίτημα να στέλνεται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Κοινοβουλευτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ECPRD), με ερωτήματα που αφορούν την ύπαρξη διάκρισης στα ασφάλιστρα για ηλικιωμένους οδηγούς.
Στο σχετικό αίτημα ανταποκρίθηκαν δεκαεπτά χώρες, καταγράφοντας ποικίλες προσεγγίσεις.
Στις περισσότερες χώρες (π.χ. Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Λιθουανία), η ηλικία λαμβάνεται υπόψη ως παράγοντας στον καθορισμό ασφαλίστρων, χωρίς να οδηγεί σε διακρίσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ασφάλιστρα καθορίζονται με βάση παράγοντες όπως:
- Ιστορικό ζημιών: Οδήγηση χωρίς ατυχήματα επιβραβεύεται με εκπτώσεις.
- Τεχνικά χαρακτηριστικά οχήματος: Κατηγορία, ισχύς κινητήρα.
- Χρήση οχήματος: Χιλιομετρικές αποστάσεις, συχνότητα χρήσης.
Σε χώρες όπως η Γερμανία, αναφέρεται ότι τα άτομα άνω των 82 ετών πληρώνουν, κατά μέσο όρο, χαμηλότερα ασφάλιστρα από τους νέους οδηγούς (18 ετών), λόγω εκπτώσεων που σχετίζονται με την οδηγική πείρα και το ασφαλές ιστορικό.
Ωστόσο, σε χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, η ηλικία μπορεί να αυξήσει τα ασφάλιστρα, καθώς θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων λόγω βραδύτερων αντιδράσεων ή άλλων παραγόντων υγείας.
Σε αρκετές χώρες εφαρμόζεται το σύστημα Bonus-Malus, όπου οι οδηγοί με ασφαλές ιστορικό ζημιών λαμβάνουν μπόνους (εκπτώσεις) και οι οδηγοί με ιστορικό ατυχημάτων πληρώνουν υψηλότερα ασφάλιστρα.
Η εικόνα στις άλλες χώρες
Ολλανδία:
Οι ηλικιωμένοι οδηγοί υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις μετά τα 75 έτη, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη στα ασφάλιστρα. Προβλέπεται η δυνατότητα προσφυγής σε ανεξάρτητο ινστιτούτο για περιπτώσεις αθέμιτων διακρίσεων.
Γαλλία:
Οι ηλικιωμένοι συχνά επιλέγουν συμβόλαια «μηδενικής χιλιομετρικής βοήθειας», με ελαφρώς υψηλότερα ασφάλιστρα, για κάλυψη οδικής βοήθειας ακόμη και έξω από το σπίτι τους.
Ρουμανία:
Η κυβέρνηση έχει επιβάλει ανώτατα όρια στα ασφάλιστρα υποχρεωτικής ασφάλισης.
Πορτογαλία:
Οι ασφαλιστικές εταιρείες υποχρεούνται να παρέχουν διαφανείς πληροφορίες σχετικά με τη βαρύτητα των παραγόντων κινδύνου.
Τσεχία και Φινλανδία:
Τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και οι νέοι οδηγοί πληρώνουν υψηλότερα ασφάλιστρα λόγω αυξημένου κινδύνου ατυχημάτων. Παρ’ όλα αυτά, τα ασφάλιστρα των ηλικιωμένων είναι χαμηλότερα από αυτά των νέων.
Ενδιαφέροντα ευρήματα
Στη Γερμανία, έρευνα του 2020 από την Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας κατέδειξε ότι οι ηλικιωμένοι οδηγοί είναι οικονομικά ευνοημένοι σε σχέση με νεότερες ηλικιακές ομάδες, χάρη στο ιστορικό τους.
Στη Σουηδία, η άρνηση ασφάλισης επιτρέπεται μόνο για ειδικούς λόγους, όπως αυξημένος κίνδυνος που τεκμηριώνεται αναλογιστικά.
Τι δείχνει η έρευνα;
Η έρευνα αποδεικνύει ότι στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. δεν εφαρμόζονται συστηματικά πρακτικές που να επιβαρύνουν δυσανάλογα τους ηλικιωμένους οδηγούς. Αντιθέτως, σε πολλές περιπτώσεις, η οδηγική πείρα και το ασφαλές ιστορικό τους οδηγούν σε χαμηλότερα ασφάλιστρα. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, η ηλικία εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντα αύξησης των ασφαλίστρων, ειδικά όταν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων.