Πώς η προσωπικότητά σας επηρεάζει την υγεία σας;
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Εσείς γνωρίζατε πως το τι χαρακτήρας είστε μπορεί να μαρτυρήσει πολλά για την υγεία σας;
Η προσωπικότητα ενός ανθρώπου μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία του, επηρεάζοντας τα πάντα, από την καρδιά και το βάρος μέχρι τη ροπή του σε ατυχήματα και τον κίνδυνο τριχόπτωσης
Ένας σημαντικός όγκος μελετών απ’ όλο τον κόσμο εντόπισαν συσχετισμούς ανάμεσα σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και την υγεία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η προσωπικότητα διαμορφώνει συμπεριφορές και συνήθειες που επηρεάζουν την υγεία. Ο τρόπος που το σώμα αντιδρά είναι αποτέλεσμα του χαρακτήρα.
Ανακαλύψτε τα ενδιαφέροντα ευρήματα:
Οι εξωστρεφείς είναι καλύτεροι εραστές, αλλά κινδυνεύουν από… παχυσαρκία
Είναι κοινωνικοί, έντονοι, η «ψυχή της παρέας». Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις στον ερωτικό στίβο. Γερμανική μελέτη αποκάλυψε ότι η εξωστρέφεια είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν αυτοί που προσφέρουν ευχαρίστηση.
Κι ενώ είναι εξαιρετικοί εραστές, μια μετα-ανάλυση αποκάλυψε ότι δεν είναι και τόσο πιστοί. «Η προσωπικότητα δεν διαμορφώνει μόνο τις προτιμήσεις ενός ατόμου στο σεξ, αλλά και τη συμπεριφορά του σε μια σχέση. Ενώ η εξωστρέφεια υποστηρίζει μια αμοιβαία επωφελή σεξουαλική ζωή, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι έχει αξία δέσμευσης», εξηγούν οι ερευνητές.
Η έντονη εκφραστικότητα, όμως, ενδέχεται να δημιουργήσει συνήθειες που οδηγούν σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας. Για παράδειγμα, ένας κοινωνικός άνθρωπος μπορεί να τρώει συχνότερα έξω. Γερμανική μελέτη συγκέντρωσε τα δεδομένα προσωπικότητας και Δείκτη Μάζας Σώματος σχεδόν 20.000 ανθρώπων, αποκαλύπτοντας ότι η εξωστρέφεια συνδέεται άμεσα με αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας.
«Το σωματικό βάρος αντανακλά τον τρόπο ζωής και συμβάλλει στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους», αναφέρει μελέτη με παρόμοια αποτελέσματα. «Οι εξωστρεφείς συμμετέχοντες είχαν υψηλότερο ΔΜΣ».
Η ανταγωνιστικότητα προστατεύει από τον διαβήτη, αλλά απειλεί την καρδιά
Κάποιοι είναι ανταγωνιστικοί σε κάθε πτυχή της ζωής, θέλουν να διακρίνονται και να επικρατούν. Η ανταγωνιστική φύση τους μπορεί να τους ωφελήσει σε πολλά, όχι όμως και στην υγεία της καρδιάς.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι ο ανταγωνισμός συχνά ισοδυναμεί με αυξημένο άγχος, καθώς, σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα αυτά αναλαμβάνουν πολλές εργασίες ταυτόχρονα, βιάζονται να ανταποκριθούν και έχουν φτωχότερο συναισθηματικό έλεγχο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από καρδιακά προβλήματα.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, το αυξημένο στρες προκαλεί υψηλότερη αρτηριακή πίεση, απειλώντας με χρόνια προβλήματα. «Τέτοια άτομα συνήθως παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις ή στεφανιαία νόσο», σχολίασε η δρ. Rachel Bollaert, φυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο Marquette.
Από την άλλη, αυτό το χαρακτηριστικό λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας έναντι του διαβήτη. Γαλλική μελέτη διαπίστωσε ότι άνθρωποι που ανέφεραν σημαντικά συμπτώματα διαβήτη ήταν λιγότερο ανταγωνιστικά. Αυτό μπορεί να εξηγείται από το γεγονός ότι οι ανταγωνιστικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν κάποια θεραπεία.
«Η μη ανταγωνιστική προσωπικότητα, που χαρακτηρίζεται από λιγότερες στρατηγικές αντιμετώπισης και μειωμένη προσκόλληση στη φροντίδα, είναι πιο διαδεδομένη σε τέτοιους ασθενείς», εξηγούν οι ερευνητές.
Η ευσυνειδησία χαρίζει χρόνια ζωής… αλλά φλερτάρει με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
Όσοι είναι οργανωμένοι και προσανατολισμένοι στη λεπτομέρεια παρουσιάζουν γενικά την καλύτερη υγεία.
Η ευσυνειδησία συνδέεται με μεγαλύτερο αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία. Αυτά είναι εξαιρετικά χαρακτηριστικά για κάποιον που θέλει να ζήσει περισσότερα και καλύτερα χρόνια. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την ευσυνειδησία με πιο υγιεινή διατροφή, περισσότερη σωματική δραστηριότητα και αποφυγή κακών συνηθειών. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μειώνουν σημαντικά την απειλή πολλών προβλημάτων υγείας, όπως καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων.
Ελβετική μελέτη διαπίστωσε ότι τα ευσυνείδητα άτομα είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιοδεικτών IL-6. Πιστεύεται ότι αυτό ισοδυναμεί με σημαντικά μειωμένο συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία.
«Η ευσυνειδησία φαίνεται να σχετίζεται αντιστρόφως με τη χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού. Αυτό είναι συμβατό με την προστασία έναντι καρδιαγγειακού κινδύνου», σημειώνουν οι ερευνητές.
Ωστόσο, η τελειομανία και η σχολαστικότητα ενδέχεται να υπερβεί τα όρια του φυσιολογικού, απειλώντας τους ευσυνείδητους με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας.
«Τα κύρια χαρακτηριστικά της διαταραχής είναι η ευσυνειδησία, η τελειομανία, ο κομφορμισμός και η αφοσίωση στη δουλειά, τα οποία μπορούν να υπερεκτιμηθούν, σε σημείο που επηρεάζουν αρνητικά την επαγγελματική παραγωγικότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Δεν τους αρέσει η ομαδική εργασία ή η ανάθεση καθηκόντων, εκτός εάν οι άλλοι συμμορφώνονται ακριβώς με τον τρόπο σκέψης ή δράσης τους. Είναι άκαμπτοι, γεγονός που συχνά παρεμποδίζει την κοινωνική λειτουργία και προσανατολισμένοι σε κανόνες και θέματα ηθικής», έγραψαν οι ειδικοί.
Εσωστρέφεια ίσον σωματική υγεία – όχι όμως και ψυχική!
Η εσωστρέφεια γίνεται συχνά αντιληπτή ως ελάττωμα. Έρευνες, όμως, αποδεικνύουν ότι οι εσωστρεφείς παρουσιάζουν γενικά καλύτερη σωματική υγεία και ικανότητα. Αυτό συνδέεται και με τα χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας αυτών των ανθρώπων.
Μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell διαπίστωσε ότι οι εσωστρεφείς μαθητές ήταν καλύτεροι στον υπολογισμό ή τη συμμόρφωση με το σωστό μέγεθος μερίδας, σε αντίθεση με τους εξωστρεφείς, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν περισσότερο τη δική τους, εσφαλμένη κρίση. Κατά συνέπεια, υιοθετούσαν πιο υγιεινές συνήθειες.
Τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, πολλών τύπων καρκίνου και μιας σειράς άλλων προβλημάτων υγείας.
Κι ενώ οι εσωστρεφείς φαίνεται να «κερδίζουν» σωματική υγεία, δεν ισχύει το ίδιο και για την ψυχική υγεία. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσε ότι είναι πιο πιθανό αυτά τα άτομα να είναι νευρωτικά, με χαμηλότερη συναισθηματική σταθερότητα και ευαισθησία προς τους άλλους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Σε αυτό συντελεί, άλλωστε, και η μειωμένη κοινωνικότητα και αλληλεπίδραση των εσωστρεφών με άλλα άτομα.
Οι απαισιόδοξοι γλιτώνουν τα ατυχήματα, αλλά ο αρνητισμός τους κοστίζει σε… μαλλιά
Θα μπορούσε η απαισιοδοξία να είναι θετικό στοιχείο της προσωπικότητας; Ναι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην αυτοπροστασία. Έρευνες δείχνουν ότι οι απαισιόδοξοι είναι λιγότερο επιρρεπείς σε ατυχήματα και πιο προσεκτικοί γενικότερα στη ζωή τους, καθώς φοβούνται πάντα για το χειρότερο. Γι’ αυτό, είναι πιο προετοιμασμένοι για δυσάρεστες εκπλήξεις και τις αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά.
Ωστόσο, αυτό το χαρακτηριστικό συσχετίζεται σταθερά με αυξημένο στρες και κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ ερευνητές από το Τόκιο υποστήριξαν ότι μπορεί να σας κοστίσει… σε μαλλιά! Διαπιστώθηκε ότι οι απαισιόδοξοι άνδρες ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών ή αραίωση γύρω από το κεφάλι. Αυτό πιστεύεται ότι μπορεί να οφείλεται στο αυξημένο στρες των απαισιόδοξων.