1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Πώς η Ψυχική Υγεία επηρεάζει τις Ασφαλίσεις Ζωής & Υγείας

Πώς η Ψυχική Υγεία επηρεάζει τις Ασφαλίσεις Ζωής & Υγείας

Πώς η Ψυχική Υγεία επηρεάζει τις Ασφαλίσεις Ζωής & Υγείας
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η ψυχική υγεία αποτελεί πλέον έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες που επηρεάζουν τη συνολική ευημερία του ανθρώπου, τη λειτουργία της κοινωνίας και την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του Παναγιώτη Σκαβάρα, Chief Commercial Officer της MedNet Greece, στο 20ό Ασφαλιστικό Συνέδριο Κύπρου.

Στην ομιλία του με τίτλο: «Οι Επιπτώσεις της Ψυχικής Υγείας στις Ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας» που ανέδειξε τόσο τις προκλήσεις όσο και τις ευκαιρίες για τον ασφαλιστικό κλάδο, ο κ. Σκαβάρας υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για μια νέα, ολιστική προσέγγιση, η οποία θα αναγνωρίζει τη στενή σύνδεση ψυχικής και σωματικής υγείας και θα τοποθετεί την ψυχική ευεξία στο επίκεντρο των ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Το μήνυμα ήταν σαφές: η ασφαλιστική βιομηχανία έχει καθοριστικό ρόλο να παίξει στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας όχι μόνο τη βιωσιμότητα των χαρτοφυλακίων της αλλά και την προαγωγή μιας καλύτερης ζωής για όλους.

Αρχικά, ο κ. Σκαβάρας περιέγραψε την έννοια της ψυχικής υγείας, χρησιμοποιώντας τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με αυτόν η ψυχική υγεία ορίζεται ως μια κατάσταση ευεξίας όπου το άτομο συνειδητοποιεί τις ικανότητές του, μπορεί να αντιμετωπίζει το άγχος της καθημερινότητας, να εργάζεται παραγωγικά και να συμβάλλει στην κοινότητα. Τόνισε ότι η ψυχική υγεία δεν είναι απλώς η απουσία ψυχικών διαταραχών, αλλά περιλαμβάνει τη συναισθηματική ευεξία, την κοινωνική υγεία και την ψυχική ανθεκτικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Συμβουλές αποφυγής πτώσεων για 65χρονους

Στην ομιλία του, παρουσίασε ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν την επιδείνωση της ψυχικής υγείας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα δεδομένα, το 27% των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποφέρουν από στρες και κατάθλιψη, ενώ 14 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 15-29 ετών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Επιπλέον, σχεδόν το 49% των νέων και το 23% των ενηλίκων στερούνται πρόσβασης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα περιλαμβάνουν το άγχος, την κατάθλιψη, την εξάρτηση από ουσίες, τη διπολική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια.

Ο κ. Σκαβάρας επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αναγνωρίσει τη σοβαρότητα του προβλήματος και έχει δρομολογήσει στρατηγικές παρεμβάσεις. Στόχος αυτών είναι η βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας ψυχικής υγείας, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση ψυχικών ασθενειών, η προώθηση της ψυχικής ευεξίας στους εργασιακούς χώρους και τα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, καθώς και η στήριξη ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, όπως εργαζόμενοι σε επισφαλείς συνθήκες ή άτομα με εξαρτήσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σύνδεση της ψυχικής υγείας με τη σωματική υγεία, καθώς τα δύο αυτά πεδία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σκαβάρας παρουσίασε μελέτες που δείχνουν ότι το χρόνιο άγχος και το στρες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ τραυματικές εμπειρίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Τόνισε επίσης ότι παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση, η ξεκούραση και η συναισθηματική ευεξία είναι καθοριστικοί για τη συνολική υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πόσο νωρίς φαίνεται ο καρκίνος;

Η επιδείνωση της ψυχικής υγείας έχει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στα ασφαλιστικά χαρτοφυλάκια, όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Άμεσα, παρατηρείται αυξημένος όγκος απαιτήσεων στα χαρτοφυλάκια που καλύπτουν ψυχικά νοσήματα, εξαιτίας της αυξημένης νοσηρότητας. Από την άλλη έμμεσα, άτομα με αδιάγνωστα ή μη αντιμετωπισμένα ψυχικά προβλήματα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές σωματικές ασθένειες, γεγονός που επηρεάζει και άλλες κατηγορίες ασφαλίσεων.

Ο κ. Σκαβάρας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την προσαρμογή της ασφαλιστικής βιομηχανίας στις σύγχρονες ανάγκες. Πρότεινε την ενσωμάτωση καλύψεων για ψυχικά νοσήματα στα ασφαλιστικά προϊόντα, εφαρμόζοντας την αρχή της «ισότητας κάλυψης» μεταξύ σωματικής και ψυχικής υγείας. Εισηγήθηκε επίσης την παροχή προληπτικών υπηρεσιών, όπως ετήσιοι έλεγχοι ψυχικής υγείας και κάλυψη συνεδριών με ειδικούς ψυχικής υγείας. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία των ψηφιακών πλατφορμών ευεξίας που προσφέρουν υποστήριξη και ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, καθώς και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, όπως επιδόματα για την αντιμετώπιση τραυματικών γεγονότων, που ενισχύουν την οικονομική ασφάλεια των ασφαλισμένων σε κρίσιμες στιγμές.

Κλείνοντας, ο κ. Σκαβάρας τόνισε ότι η ψυχική υγεία δεν αποτελεί απλώς έναν κρίσιμο κοινωνικό παράγοντα, αλλά και μια στρατηγική προτεραιότητα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού κλάδου. Η ενσωμάτωσή της στις ασφαλιστικές καλύψεις δεν είναι μόνο πράξη κοινωνικής ευθύνης αλλά και αναγκαία προσαρμογή στις απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας, η οποία διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών χαρτοφυλακίων. Με καινοτόμες λύσεις και στοχευμένες δράσεις, η ασφαλιστική βιομηχανία μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη βελτίωση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού, συμβάλλοντας παράλληλα στη διασφάλιση ενός βιώσιμου και πιο ανθρώπινου μέλλοντος για όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Φυματίωση: 8,2 εκατομμύρια νοσούν παγκοσμίως

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.