Πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να δημιουργήσουν καλύτερες σχέσεις με τους πελάτες τους;
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής έστω κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε πάντα αφού χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία εφαρμογών, από την αναγνώριση προσώπου και τη φωνή μέχρι την αυτόνομη οδήγηση και τη ρομποτική.
Πέραν των πιο πάνω εφαρμογών, η τεχνητή νοημοσύνη έχει επίσης τη δυνατότητα να αλλάξει στο μέλλον τον τρόπο με τον οποίο οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αλληλοεπιδρούν με τους πελάτες τους.
Η Ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI)
Πριν όμως πάμε να δούμε όμως πως η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, ας ρίξουμε μία ματιά στην ιστορία της.
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι ένα πεδίο της επιστήμης των υπολογιστών που ασχολείται με την ανάπτυξη συστημάτων που μπορούν να σκέφτονται και να ενεργούν με τρόπους παρόμοιους με τους ανθρώπους.
Η ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 και του 1950, όταν οι επιστήμονες άρχισαν να αναπτύσσουν τα πρώτα προγράμματα υπολογιστών που μπορούσαν να παίξουν παιχνίδια, να μεταφράσουν γλώσσες και να απαντήσουν σε ερωτήσεις.
Η πρώτη φορά που σημειώθηκε σημαντική προόδος στο πεδίο της ΤΝ ήταν στο πλαίσιο του Project Dartmouth Summer Research Project on Artificial Intelligence, το οποίο πραγματοποιήθηκε το 1956 στο Dartmouth College. Το έργο έφερε μαζί μερικούς από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους της AI, όπως οι John McCarthy, Marvin Minsky και Allen Newell.
Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, η ΤΝ γνώρισε μια περίοδο έντονης έρευνας και ανάπτυξης. Ωστόσο, η δεκαετία του 1980 χαρακτηρίστηκε ως μια περίοδο απογοήτευσης, καθώς οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει.
Στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, η TN γνώρισε μια νέα περίοδο ανάπτυξης, με την ανάπτυξη νέων αλγορίθμων και μεθόδων. Σήμερα, η TN είναι ένα από τα πιο δυναμικά και αναπτυσσόμενα πεδία της επιστήμης των υπολογιστών ειδικότερα μετά το λανσάρισμα του ChatGPT στο ευρύ κοινό στις αρχές της χρονιάς.
Εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης
Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει σήμερα εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων. Ας δούμε στα σύντομα μερικούς:
- Υγεία: Η ΤΝ χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εργαλείων, για την εξατομικευμένη θεραπεία ασθενών και για την πρόληψη ασθενειών.
- Μεταφορές: Η ΤΝ χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων, για τη βελτιστοποίηση των συστημάτων μεταφορών και για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.
- Τεχνολογία: Η ΤΝ χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, για την αυτοματοποίηση εργασιών και για την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών.
- Χρηματοοικονομικά: Η ΤΝ χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη της αγοράς, για την διαχείριση κινδύνου και για την λήψη επενδυτικών αποφάσεων.
- Εκπαίδευση: Η ΤΝ χρησιμοποιείται για την εξατομικευμένη μάθηση, για την παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και για την αξιολόγηση των μαθητών.
- Ψυχαγωγία: Η ΤΝ χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη νέων παιχνιδιών, για την δημιουργία προσωποποιημένου περιεχομένου και για την βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να γίνει σύμμαχος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή.
Αυτό το περιβάλλον λοιπόν που διαμορφώνει η Τεχνητή Νοημοσύνη, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πολύ ευνοϊκό για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Τουλάχιστο για αυτούς που θα την αξιοποιήσουν με τρόπο που θα δίνει προστιθέμενη αξία στην συνδιαλλαγή τους με τους πελάτες.
Η τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει γίνει σήμερα πιο προσιτή και προηγμένη, γεγονός που την καθιστά πιο προσιτή για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Επιπλέον, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για ασφαλιστικά προϊόντα και υπηρεσίες που βασίζονται στην AI. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πελάτες αναζητούν πιο εξατομικευμένες και προσωποποιημένες εμπειρίες.
Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που χρησιμοποιούν την ΤΝ μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως:
- Καλύτερη κατανόηση των αναγκών των πελατών: Η ΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση δεδομένων από διάφορες πηγές, όπως ιστορικά αρχεία συναλλαγών, έρευνες πελατών και κοινωνικά μέσα, έτσι ώστε να κατανοήσει ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής καλύτερα τις ανάγκες των πελατών του. Αυτή η γνώση μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν εξατομικευμένες προτάσεις και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες των πελατών του.
- Εξατομικευμένη εξυπηρέτηση: Η ΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρέχει εξατομικευμένη εξυπηρέτηση στους πελάτες. Για παράδειγμα, η ΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απαντήσει σε ερωτήσεις πελατών, να προγραμματίσει συναντήσεις και να διαχειριστεί αιτήσεις αποζημίωσης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να εξοικονομήσουν χρόνο και να επικεντρωθούν στη δημιουργία ισχυρών σχέσεων με τους πελάτες τους.
- Δυναμικές σχέσεις: Η ΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει δυναμικές σχέσεις με τους πελάτες. Για παράδειγμα, η ΤΝ μπορεί να παρακολουθεί τη συμπεριφορά των πελατών, να προβλέπει τις ανάγκες τους και να προτείνει νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να διατηρήσουν τους πελάτες τους ικανοποιημένους και να τους εμπνεύσουν να παραμείνουν πελάτες.
- Αύξηση της παραγωγικότητας: Η ΤΝ και η τεχνολογία γενικότερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτοματοποίηση εργασιών που προς το παρόν εκτελούνται από ανθρώπους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να απελευθερώσουν χρόνο για τους ανθρώπους τους έτσι ώστε να επικεντρωθούν σε πιο στρατηγικές εργασίες.
Μπορεί για την εγχώρια αγορά τα ποιο πάνω να φαίνονται λίγο εξωπραγματικά, αλλά οι παγκόσμιες τάσεις δείχνουν ότι ο δρόμος προς ψηφιακή μετεξέλιξη εταιρειών και επαγγελματιών είναι μονόδρομος. Όσο μακρινά και να σας φαίνονται τα πιο πάνω θα πρέπει να αρχίσετε να τα λαμβάνετε υπόψιν στους μελλοντικούς σας σχεδιασμούς αφού h χρήση της ΤΝ από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές είναι μια τάση που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που δεν θα αξιοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη στο μέλλον θα μείνουν πίσω από τους ανταγωνιστές τους.