Πώς μπορεί ο ασφαλιστικός κλάδος να αντιμετωπίσει τα cyber attacks;
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Οι κυβερνοεπιθέσεις (cyber attacks) αποτελούν μία σύγχρονη πραγματικότητα για το σύνολο των εταιρειών, οι οποίες, παρά τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν προκειμένου να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα, παρουσιάζουν σημαντικές οικονομικές απώλειες, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της S&P Global Ratings για την αγορά ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Με την πανδημία του COVID-19 να εντείνει την ψηφιοποίηση των δεδομένων και την απομακρυσμένη εργασία, αναδείχθηκαν οι αδυναμίες των εταιρειών όσον αναφορά την προστασία των πληροφοριών τους στο διαδίκτυο, με τις επιθέσεις των χάκερς να γίνονται όλο και πιο στοχευμένες, απειλώντας διαρκώς την εύρυθμη λειτουργία, αλλά και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Παρά το γεγονός ότι η ασφαλιστική αγορά έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα τα προγράμματά της σε σχέση με την προστασία από cyber attacks, η S&P Global Ratings υπογραμμίζει ότι οι ασφαλιστές δε διαθέτουν τα απαραίτητα προϊόντα για την ικανοποιητική κάλυψη της μελλοντικής ζήτησης.
Το μέσο κόστος μιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο αυξήθηκε σχεδόν έξι φορές παγκοσμίως από το 2019 έως το 2020. Ωστόσο, μόνο το 26% των εταιρειών έχει ένα αυτόνομο ασφαλιστήριο συμβόλαιο αποκλειστικά για την προστασία στον κυβερνοχώρο, καθώς οι περισσότερες εταιρείες βασίζονται σε γενικά ασφαλιστήρια συμβόλαια ή δεν έχουν καμία ασφάλεια, σύμφωνα με την έκθεση της Hiscox Cyber Readiness.
Η τελευταία έκθεση της S&P Global Ratings αναφέρει ότι η παροχή ασφάλειας στον κυβερνοχώρο συνήθως συνδυάζεται με τα υπάρχοντα ασφαλιστήρια συμβόλαια ιδιοκτησίας ή αστικής ευθύνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πολιτικές δεν περιλαμβάνουν ρητά αλλά ούτε αποκλείουν την κάλυψη των διαδικτυακών κινδύνων, προκαλώντας «σιωπηλές απώλειες».
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «Ακόμη και όταν συμπεριλαμβάνεται σαφώς η κάλυψη για cyber risks στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, η έλλειψη διαφάνειας τόσο στον ορισμό της πολιτικής για τα συμβάντα στον κυβερνοχώρο, όσο και στους όρους και τις προϋποθέσεις της, προκαλεί σύγχυση ως προς το πεδίο κάλυψης».
Η S&P Global επισημαίνει ότι η ανάπτυξη αυτόνομων προϊόντων ασφάλισης για τους κινδύνους του διαδικτύου, θα προσφέρει έναν πιο αποτελεσματικό και βελτιστοποιημένο έλεγχο του κινδύνου συσσώρευσης της ζήτησης. Επιπλέον, τα αυτόνομα προϊόντα θα ενισχύσουν την αντασφαλιστική κάλυψη και τη συσσώρευση αποθεματικών ζημιών, προσφέροντας βελτιστοποιημένη, συγκεντρωτική και συντονισμένη συλλογή δεδομένων. Η εν λόγω διευκόλυνση και δημιουργία συνεκτικών μέτρων πρόληψης, αποτελεσματικών πρακτικών διαχείρισης προκλήσεων και επαγγελματικής ανάκτησης δεδομένων αποτελεί το μέλλον στο χώρο της ασφάλισης, αξιοποιώντας τη τεχνογνωσία που υπάρχει όσον αφορά την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
«Αυτό θα είχε πολλά πλεονεκτήματα για τους ασφαλιστές, βελτιώνοντας τα αντανακλαστικά τους σε πολλούς διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας και μειώνοντας τις δυσκολίες χειρισμού των νέων απαιτήσεων της τεχνολογίας. Θα τους επέτρεπε επίσης να μετριάσουν τον κίνδυνο σιωπηλών ζημιών για τις επιχειρήσεις και να υιοθετήσουν μια συγκεντρωτική και συντονισμένη προσέγγιση στη συλλογή και έρευνα δεδομένων, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον ακριβή υπολογισμό των ασφαλίστρων για τα cyber attacks».