1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Πώς να πληρώνετε λιγότερους φόρους με την Ασφάλιση Ζωής

Πώς να πληρώνετε λιγότερους φόρους με την Ασφάλιση Ζωής

Πώς να πληρώνετε λιγότερους φόρους με την Ασφάλιση Ζωής
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Καθώς βρισκόμαστε στην περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για την προηγούμενη χρονιά, είναι μία καλή ευκαιρία να δούμε πως μπορούμε όλοι να αξιοποιήσουμε τις πρόνοιες της νομοθεσίας σχετικά με τα Ασφαλιστήρια Συμβόλαια Ζωής. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε όχι μόνο να πληρώνουμε λιγότερους φόρους, αλλά και να προσφέρουμε προστασία σε εμάς και την οικογένεια μας. 

Αν και δεν αρέσει σε κανένα, η φορολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής για κάθε πολίτη και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική του κατάσταση αλλά και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα οικονομικά του. Ως εκ τούτου κάθε άνθρωπος, αναζητεί νόμιμους τρόπους για να μειώσει την φορολογία που θα πληρώσει στο τέλος κάθε χρονιάς.

 Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να το πετύχει αυτό, είναι μέσω της Ασφάλισης Ζωής αφού η νομοθεσία στη χώρα μας δίνει συγκεκριμένες φορολογικές ελαφρύνσεις. Πάμε λοιπόν να δούμε πως μπορεί η ασφάλιση να μας βοηθήσει να πληρώνουμε λιγότερους φόρους!

Η Φορολογία στην Κύπρο

Αρχικά να σημειώσουμε ότι κάθε φυσικό πρόσωπο που είναι φορολογικός κάτοικος Κύπρου φορολογείται και πληρώνει φόρους για το εισόδημα που κερδίζει ή προέρχεται τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό ενώ όσα πρόσωπα δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου, φορολογούνται μόνο στο εισόδημα που προέρχεται από πηγές στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η Σημασία της Ασφάλισης Ζωής για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες

Κάποιος θεωρείται φορολογικός κάτοικος Κύπρου αν μένει στη χώρα για περισσότερες από 183 ημέρες σε ένα χρόνο. Επίσης, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να θεωρηθεί φορολογικός κάτοικος αν μένει στην Κύπρο για μία ή περισσότερες περιόδους που συνολικά αθροίζονται στις 60 ημέρες.

Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή ισχύουν οι πιο κάτω φορολογικοί συντελεστές:

Φορολογητέο εισόδημα απόΦορολογητέο εισόδημα μέχριΦορολογικός συντελεστήςΥπολογισμός φόρουΣυσσωρευμένος φόρος
%
019.500000
19.50128.000201.7001.700
28.00136.300252.0753.775
36.30160.000307.11010.885
60.001Και άνω35  

Τι ισχύει με τις Ασφαλίσεις Ζωής;

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας παρέχει συγκεκριμένες φορολογικές εκπτώσεις για τα φυσικά πρόσωπα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα Ασφάλιστρα Ζωής, οι εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και το ΓεΣΥ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αυτές δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 1/5 του φορολογητέου μας εισοδήματος ενώ υπάρχει και ο όρος ότι το ετήσιο ασφάλιστρο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 7% της ασφαλιστικής κάλυψης .

Πάμε να δούμε όμως ένα παράδειγμα

Για χάριν του παραδείγματος μας, έχουμε ένα άτομο που έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία 50,000 ευρώ τον χρόνο. Αυτό αναλογεί για 13 μισθούς, σε 3,846 ευρώ τον μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς να υπολογίσετε τις ανάγκες σας σε ασφάλεια ζωής

Το άτομο αυτό λοιπόν θα πληρώνει στο ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων το 8,8% του εισοδήματος του, δηλαδή στην περίπτωση μας €4,400. Επίσης θα συνεισφέρει στο Γεσυ 2,65% δηλαδή ακόμη €1,325.

Δηλαδή αφού το 1/5 του εισοδήματος του είναι €10,000, άρα απομένει ένα ποσό της τάξης των €4,275 που μπορεί να πληρώσει σε ασφάλιστρα ζωής και να τα φορο-απαλλάσεται σύμφωνα με τον φορολογικό συντελεστή της εισοδηματικής του κλίμακας .

Στο παράδειγμα μας, το άτομο αυτό εμπίπτει στην κλίμακα του του 30% άρα αν καταβάλλει ασφάλιστρα στο μέγιστο του περιθωρίου του θα πληρώνει λιγότερο φόρο €1282,50 (€4275 Χ 30%).  

Το σημαντικότερο σημείο

Εύλογα κάποιος μπορεί να πει ότι στο πιο πάνω παράδειγμα, ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά €2,993 αφού θα πληρώνει ασφάλιστρα €4,275 και θα γλυτώσει φόρο €1,282.50.

Θα μπορούσε να ισχύει εάν δεν αγνοούσαμε την ουσία της ασφάλισης ζωής, που δεν είναι άλλη από την προστασία των αγαπημένων μας προσώπων εάν κάτι μας συμβεί.

Δηλαδή ουσιαστικά θα προσφέρουμε στους αγαπημένους μία κάλυψη ασφάλισης ζωής ύψους που αντιστοιχεί σε ασφάλιστρα €4,275 ενώ ουσιαστικά θα πληρώνουμε μόνο €2,993.

Τα φορολογικά κίνητρα δεν δόθηκαν από το κράτος για να πληρώνουμε απλά λιγότερους φόρους. Αν το ήθελαν αυτό θα μπορούσαν απλά να μειώσουν τους συντελεστές. Τα φορολογικά κίνητρα δίνονται πάντα με ένα απώτερο σκοπό. Στην περίπτωση μας είναι για να δοθεί το κίνητρο στον κόσμο αν ασφαλίσει τη ζωή του και να προνοήσει για το μέλλον, τόσο το δικό του όσο και των αγαπημένων του προσώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Προστασία εισοδήματος ή ασφάλεια ζωής: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για την προστασία της οικογένειάς σας;

Σωστός Φορολογικός Σχεδιασμός

Στη Nimela Insurance, με πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στις Ασφαλίσεις Ζωής, μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Με τη στήριξη του Ασφαλιστικού Συμβούλου Φειδία Παπανικολάου, μπορούμε να κάνουμε μαζί ένα ολοκληρωμένο ασφαλιστικό σχεδιασμό έτσι ώστε να πληρώνεις λιγότερους φόρους!

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!