1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Uncategorized
  6. »
  7. Πώς να προστατευτούμε από τον κίνδυνο πυρκαγιάς το καλοκαίρι

Πώς να προστατευτούμε από τον κίνδυνο πυρκαγιάς το καλοκαίρι

Πώς να προστατευτούμε από τον κίνδυνο πυρκαγιάς το καλοκαίρι
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το κυπριακό καλοκαίρι, εκτός από τις όμορφες στιγμές και αναμνήσεις που μας χαρίζει κάθε χρόνο, έχει και τη δύσκολη πλευρά του που δεν είναι άλλη από τον κίνδυνο πυρκαγιών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και εξαιτίας της ανθρώπινης αμέλειας. Υπάρχουν όμως κάποια μέτρα πρόληψης ενάντια στις πυρκαγιές και κάποια μέτρα προστασίας πριν και αφόρου συμβούν; Φυσικά και υπάρχουν!

Αν βρίσκεσαι σε υπαίθριο χώρο εκτός σπιτιού

– Απόφυγε την καύση ξερών χόρτων ή σκουπιδιών σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
– Αν είσαι στο δάσος, απόφυγε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως το barbeque, και μην πετάς τα σκουπίδια σου ή οτιδήποτε εύφλεκτο (όπως π.χ. τσιγάρα) μέσα στο δάσος.
– Απόφυγε εργασίες που μπορεί να δημιουργήσουν σπινθήρες και να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως για παράδειγμα οι ηλεκτροκολλήσεις.
– Αν υπάρχει απαγορευτικό πρόσβασης σε κάποιο σημείο, υπάρχει λόγος… που βρίσκεται εκεί, σεβάσου το.

Αν μένεις μέσα ή κοντά σε δάσος

– Καθάρισε από τα ξερά χόρτα, κλαδιά, πευκοβελόνες σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων από το σπίτι, ώστε να δημιουργήσεις μία αντιπυρική ζώνη.
– Φρόντισε ώστε τα δέντρα που βρίσκονται μέσα ή κοντά στο οίκημά σου να έχουν κλαδευτεί μέχρι το ύψος των 3 μέτρων και να μην ακουμπούν τους τοίχους, τη σκεπή και τα μπαλκόνια του σπιτιού.
– Φρόντισε να μην υπάρχουν εύφλεκτα αντικείμενα στην εξωτερική επιφάνεια του σπιτιού, όπως πλαστικές υδρορροές ή σωληνώσεις, καυσόξυλα και ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμων.
– Προμηθεύσου πυροσβεστήρες και φρόντισε για τη συχνή συντήρησή τους.
– Εξοπλίσου με σωλήνα ποτίσματος με το κατάλληλο μήκος και, αν είναι δυνατόν, με μία δεξαμενή νερού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Έλεγχος αυτοκινήτου μετά τις διακοπές: τι περιλαμβάνει;

Αν αντιληφθείς ότι υπάρχει πυρκαγιά

– Ενημερώνεις έγκαιρα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας στο 112.
– Αν είσαι στο σπίτι: κλείσε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα, καθώς και τις καμινάδες, ανέβασε τις τέντες και κλείσε τις παροχές υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι. Ρίξε νερό με τους σωλήνες ποτίσματος στην περίμετρο του σπιτιού.
– Αν είσαι στο αυτοκίνητο: μην περάσεις μέσα από τις φλόγες, ιδίως όταν είναι περιορισμένη η ορατότητα, γιατί υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού. Άφησε ανοιχτά τα φώτα του οχήματος, ώστε να είναι ορατό μέσα στους καπνούς. Κλείσε παράθυρα και αεραγωγούς, για να μην εισέρχεται μέσα ο καπνός. Οδήγησε με χαμηλή ταχύτητα, γιατί η ορατότητα είναι περιορισμένη, αλλά και για να διευκολύνεις τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων. Αν πρέπει να σταματήσεις, μην σταθμεύεις κάτω από μεγάλα δέντρα ή θάμνους.

Ας ευχηθούμε να έχουμε ένα καλοκαίρι με όσο το δυνατόν λιγότερες πυρκαγιές και περισσότερη ξεγνοιασιά, με μόνο υπέροχες στιγμές για όλους! Και φυσικά, μην ξεχνάς όλα όσα έχουν να σου προσφέρουν για ηρεμία και ασφάλεια τα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου και κατοικίας της Anytime.

Πηγή: Anytime Blog

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!