Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 17o Ασφαλιστικό Συνέδριο
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες για το 17ο Ασφαλιστικό Συνέδριο, χθες Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Hilton Cyprus. Το συνέδριο που διοργανώνει κάθε χρόνο το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου, πραγματοποιήθηκε υβριδικά και προσέλκυσε εκατοντάδες στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς.
Το συνέδριο που είχε σαν τίτλο «Ατενίζοντας το μέλλον – The future is NOW» πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία ξανά μετά από ένα χρόνο λόγο της πανδημίας.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο προεδρεύων του συνεδρίου Κ. Γιάννος Μωϋσέως ενώ ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κ. Χαράλαμου Χαμπουρή.
Ο κύριος Χαμπουρής αναφέρθηκε στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση και η οποία έχει επηρεάσει την ζωή μας, την επικοινωνία μας, την εργασία μας και τον τρόπο εκπαίδευσης μας και που επιβάλλουν αλλαγές που επηρεάζουν το περιβάλλον, την οργανωτική δομή, την λειτουργία και την απόδοση σε ατομικό και εταιρικό επίπεδο.
Επίσης ο κ. Χαμπούρης αναφέρθηκε και στον διαχρονικό ρόλο του Ινστιτούτου και χρησιμοποιώντας την ρήση του Πλάτωνα, «ο καθείς δικαιούται να έχει γνώμη, το ζητούμενο όμως είναι, έχει ο καθείς την γνώση για να έχει γνώμη;» τονίζοντας ότι «αυτή την γνώση θέλουμε (σ.σ σαν ινστιτούτο) να στηρίξουμε, την γνώση που αναδύετε μέσα από την γνώμη και το ήθος, αυτή είναι η πορεία αυτή και η αποστολή μας» και συμπλήρωσε «οι απαιτήσεις των καιρών έχουν καθορίσει την διαχρονική μας δράση προς την γνώση και την αριστεία, με το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα να έχει προσαρμοστεί ανάλογα»
Το συνέδριο ήταν χωρισμένο σε πέντε ενότητες και κατά την διάρκεια του συμμετείχαν είτε σαν ομιλητές είτε σαν συμμετέχοντες στις ανοικτές συζητήσεις 28 διακεκριμένα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς και τεχνοκράτες, οι οποίοι έδωσαν σημαντική γνώση στους συνέδρους μέσα από τις τοποθετήσεις τους.
Η πρώτη ενότητα είχε σαν θέμα το «πως η υγειονομική κρίση επηρεάζει την ασφαλιστική μας βιομηχανία» και στην ανοικτή αυτή συζήτηση συμμετείχαν 7 γενικοί διευθυντές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του τόπου μας. Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα που επηρέασαν την ασφαλιστική αγορά ενώ ειδική αναφορά έγινε και στο πως η πανδημία επηρεάζει τις ασφάλειες υγείας και το πως οι εταιρείες θα αντιμετωπίζουν στο μέλλον ασφαλισμένους που έχουν νοσήσει αλλά και το πως θα επηρεαστεί η τιμολόγηση των προϊόντων.
Η δεύτερη ενότητα είχε θέμα «Οι Υποχρεωτικές ασφαλίσεις στην Κύπρο και οι αναμενόμενες αλλαγές». Η ενότητα ξεκίνησε με μία παρουσίαση από τον κ. Μιλτιάδη Μιλτιάδους, Λέκτορα του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου, όπου αναφέρθηκε στην νέα οδηγία που αναμένετε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αλλαγές που θα επιβάλει στα κράτη μέλη. Στη συζήτηση που ακολουθήσε συμμετείχαν 5 Γενικοί Διευθυντές ή Αναπληρωτές διευθυντές ασφαλιστικών εταιρειών, και κάλυψε όλο το φάσμα των υποχρεωτικών ασφαλειών που υπάρχουν αυτή την στιγμή, τα κενά και τις επεκτάσεις που χρειάζονται ορισμένες από αυτές. Αναφορά έγινε ακόμη στην συζήτηση που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για την υποχρεωτικότητα ασφάλισης από ακραία φυσικά φαινόμενα όπως φωτιές, πλημμύρες και άλλα φαινόμενα που όλο και αυξάνονται λόγο της κλιματικής αλλαγής.
Το θέμα της τρίτης ενότητας ήταν «ο ασφαλιστικός κλάδος από το σήμερα στο αύριο» και κάλυψε 6 ξεχωριστά θέματα. Αρχή έκανε ο κ. Χρίστος Μιχαηλίδης της εταιρείας ερευνών Cypronetwork οπού παρουσίασε τα πολύ ενδιαφέρων αποτελέσματα των δύο ερευνών που πραγματοποίησε και που αποτυπώνουν τις διαχρονικές τάσεις σχετικά με την αντίληψη που υπάρχει στο καταναλωτικό κοινό και τις εταιρείες σχετικά με τον ασφαλιστικό τομέα.
Στην συνέχεια ο κ. Λάμπρος Παπασάββας και ο Δρ. Ανδρέας Λοίζου, αναφέρθηκαν εκτενώς στα συστήματα αυτόνομων οχημάτων, στα προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού αλλά και στην Ηλεκτρονική ανάκτηση δεδομένων ατυχήματος οχημάτων (EDR – Black Box).
Τα υπόλοιπα θέματα αυτής της ενότητας είχαν να κάνουν με την τεχνητή νοημοσύνη και το πως εφαρμόζεται στον ασφαλιστικό τομέα, την κλιματική αλλαγή με μία πολύ ενδιαφέρον παρουσίαση από τον κ. Νίκο Καμακιώτη σχετικά με την πρόσφατη μεγάλη φωτιά στην ορεινή Λεμεσό και Λάρνακα που έγινε τον περασμένο Ιούλιο, την κρίση των οσπριοειδών και τέλος την ψηφιοποίηση των απαιτήσεων και την μετάβαση από τις απαιτήσεις στις υπηρεσίες.
Η τέταρτη ενότητα είχε σαν θέμα το μέλλον της συνταξιοδότησης στην Κύπρο και το πως μπορούν οι ασφαλιστικές εταιρείες να αντικαταστήσουν ή να συμπληρώσουν τις κρατικές συντάξεις ενώ η Πέμπτη ενότητα είχε σαν θέμα την «επικοινωνία και τις προσδοκίες» με ομιλητή τον Κ. Δημήτρη Βυθό. Το συνέδριο έκλεισε με ένα ωραίο μουσικό δρώμενο από 2 παιδιά με ιδιαίτερα χαρίσματα, την Νεφέλη και τον Νικόλα, από τον σύνδεσμο ΧΑΡΙΣΜΑ.
Το 17ο Ασφαλιστικό συνέδριο τελούσε κάτω από την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής Κας. Αννίτας Δημητρίου ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της απηύθυνε η βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.