1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Σαρωτικός ο Τυφώνας Beryl που αυτή τη στιγμή έχει στο...

Σαρωτικός ο Τυφώνας Beryl που αυτή τη στιγμή έχει στο στόχαστρο το Μεξικό

Σαρωτικός ο Τυφώνας Beryl που αυτή τη στιγμή  έχει στο στόχαστρο το Μεξικό
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο τυφώνας Beryl ενισχύθηκε ξανά σε καταιγίδα κατηγορίας 3 και κατευθύνεται προς ένα άμεσο χτύπημα στο θέρετρο Tulum της μεξικανικής ακτής της Καραϊβικής από σήμερα νωρίς το πρωί της Παρασκευής, όπου οι αρχές κάλεσαν τους τουρίστες να εγκαταλείψουν τις παραλίες. Τουλάχιστον εννέα είναι ο προσωρινός απολογισμός των νεκρών απο τον τυφώνα Μπέριλ. Ένα νησί σχεδόν ισοπεδώθηκε αφού καταστράφηκε το 90% σπιτιών και υποδομών.

Ο Μπέριλ, ο πρώτος κυκλώνας της εποχής στον Ατλαντικό, προκάλεσε την ανησυχία των ειδικών καθώς αυξήθηκε πολύ γρήγορα η έντασή του στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Για ένα διάστημα είχε φτάσει την κατηγορία 5, την υψηλότερη. Μια τόσο ισχυρή καταιγίδα σπάνια σχηματίζεται τόσο νωρίς την εποχή των κυκλώνων, η οποία στον Ατλαντικό ξεκινά στις αρχές Ιουνίου και ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο Beryl ήταν ο πρώτος τυφώνας κατηγορίας 5 στον Ατλαντικό πριν εξασθενήσει σε καταιγίδα κατηγορίας 2. Όμως ανέκτησε τη δύναμή του αργά την Πέμπτη με ταχύτητες ανέμων 115 μιλίων/ώρα καθώς πλησίαζε προς την προσγείωση πάνω από τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ στο Μαϊάμι.

Ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ εξέδωσε ανακοίνωση αργά την Πέμπτη λέγοντας ότι ο Beryl μπορεί να πλήξει απευθείας το Tulum, το οποίο, αν και μικρότερο από το Κανκούν, εξακολουθεί να έχει χιλιάδες τουρίστες και κατοίκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς η ασφάλιση προσφέρει σταθερότητα σε έναν ασταθή κόσμο

Καθώς ξεκίνησε η Παρασκευή, το κέντρο της καταιγίδας βρισκόταν περίπου 90 μίλια νοτιοανατολικά του Tulum και κινούνταν δυτικά με ταχύτητα 16 μιλίων/ώρα, σύμφωνα με το κέντρο τυφώνων.

Ο Beryl αναμενόταν να εξασθενήσει την Παρασκευή καθώς θα διέσχιζε τη χερσόνησο του Γιουκατάν και θα επανεμφανιζόταν πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού, όπου η εκπληκτικά ανθεκτική καταιγίδα θα μπορούσε να μετατραπεί και πάλι σε τυφώνα και να σημειώσει μια δεύτερη προσγείωση γύρω από τα σύνορα του Μεξικού με το Τέξας την επόμενη εβδομάδα.

Χρειάστηκαν μόλις 42 ώρες για να ενισχυθεί ο Beryl από τροπική ύφεση σε μεγάλο τυφώνα, που είναι καταιγίδα κατηγορίας 3 ή υψηλότερη – ένα κατόρθωμα που επιτεύχθηκε μόνο άλλες έξι φορές στην ιστορία των τυφώνων του Ατλαντικού και με πρωιμότερη ημερομηνία την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα σε θέματα τυφώνων Sam Lillo.

Ο Beryl ήταν επίσης ο τρίτος τυφώνας κατηγορίας 3 που καταγράφηκε ποτέ στον Ατλαντικό τον Ιούνιο, μετά την Audrey το 1957 και την Alma το 1966, δήλωσε ο ειδικός σε θέματα τυφώνων και καταιγίδων Michael Lowry.

“Ο Beryl είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος και σπάνιος τυφώνας για αυτή την εποχή του έτους σε αυτή την περιοχή”, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο τυφώνας Ιβάν το 2004 ήταν ο τελευταίος ισχυρότερος τυφώνας που έπληξε τη νοτιοανατολική Καραϊβική, προκαλώντας καταστροφικές ζημιές στη Γρενάδα ως καταιγίδα κατηγορίας 3.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Γιατί δεν εμφανίζονται νέες αντασφαλιστικές εταιρείες;

Η Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) είχε προειδοποιήσει στα τέλη Μαΐου για μια πρωτοφανή εποχή κυκλώνων, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο σχηματισμού τεσσάρων με επτά κυκλώνων κατηγορίας 3 ή και μεγαλύτερης.

Οι προβλέψεις αυτές συνδέονται με το μετεωρολογικό φαινόμενο Λα Νίνια που αναμένεται να επικρατήσει σύντομα καθώς και με τις ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες στον Ατλαντικό Ωκεανό, εξήγησε η ΝΟΑΑ.

Τι λενε οι αντασφαλιστές για τον τυφώνα Beryl

Αν και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να γίνουν γνωστές οι συνολικές απώλειες και οι επιπτώσεις από τον τυφώνα Beryl, ο John McGlynn, ανώτερος οικονομικός αναλυτής της AM Best, αναμένει ότι οι απώλειες για τον αντασφαλιστικό κλάδο θα είναι εντός της διάθεσης ανάληψης κινδύνου.

Σύμφωνα με την AM Best, οι αντασφαλιστές θεωρούν γενικά την παρουσία τους στην Καραϊβική ως ευκαιριακή και όχι υποχρεωτική.

Οι ασφαλίσιμοι κίνδυνοι σε ολόκληρη την Καραϊβική έχουν αυξηθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία λόγω της πρόσθετης ανάπτυξης ακινήτων, της μεγαλύτερης ιδιοκτησίας αυτοκινήτων αλλά και του πληθωρισμού. Ωστόσο, οι συνολικές ασφαλισμένες αξίες δεν έχουν αυξηθεί αναλογικά με την αύξηση της έκθεσης σε πολλές περιοχές, γεγονός που υποδηλώνει ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων είναι υποασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, λέει ο McGlynn.

Επιπλέον, οι σοβαρές απώλειες από την καταιγίδα μπορεί να επηρεάσουν τη φυσική κατασκευή νέων τουριστικών περιουσιακών στοιχείων στις πληγείσες περιοχές και να περιορίσουν την ασφαλιστική κάλυψη που απαιτείται για την επιδίωξη πρόσθετων επενδύσεων σε υποδομές που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη πρόσθετου τουρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Απότομα μειωμένη η αντασφαλιστική κάλυψη σε Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές P&C

“Εξαιτίας αυτών και άλλων παραγόντων, τα αποτελέσματα των ασφαλιστών της Καραϊβικής βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαν να πιεστούν από το Beryl.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.