1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Σε ανάκαμψη οι ασφαλιστικές ζωής στην Ιαπωνία σε αντίθεση με την...

Σε ανάκαμψη οι ασφαλιστικές ζωής στην Ιαπωνία σε αντίθεση με την Κίνα

Σε ανάκαμψη οι ασφαλιστικές ζωής στην Ιαπωνία σε αντίθεση με την Κίνα
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο κλάδος των ασφαλίσεων ζωής της Ιαπωνίας σημειώνει ανάκαμψη, καθώς η οικονομία ξεπερνά τις “χαμένες δεκαετίες” της, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της παγκόσμιας αντασφαλιστικής Swiss Re.
Αντίθετα, οι ασφαλιστικές ζωής της Κίνας αντιμετωπίζουν τώρα το πρόβλημα “αρνητικού spread”. Από το 2020, οι επενδυτικές αποδόσεις στον τομέα των ασφαλίσεων ζωής της Κίνας έχουν μειωθεί κατά πάνω από 300 μονάδες βάσης.

Οι John Zhu, Chief Economist Asia Pacific & Yaxin Chen, Economist, Swiss Re Institute, σημείωσαν: “Εκτιμούμε ότι τα καθαρά κέρδη του τομέα ζωής της Κίνας μειώθηκαν κατά σχεδόν 20% σε ετήσια βάση το 2023, κυρίως λόγω των χαμηλότερων επενδυτικών αποδόσεων”.

Καθώς οι ιαπωνικές ασφαλιστικές εταιρείες ζωής επωφελούνται από την άνοδο των επιτοκίων, οι κινεζικές ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι επενδυτικές αποδόσεις για τις κινεζικές ασφαλιστικές εταιρείες ζωής μειώθηκαν στο 2,16%.

Οι κινεζικές εταιρείες έχουν λιγότερες ευκαιρίες για ξένες επενδύσεις. Ωστόσο, μπορούν να βελτιώσουν την κερδοφορία τους εστιάζοντας σε προϊόντα προστασίας και αξιοποιώντας τα κέρδη στον κίνδυνο θνησιμότητας και νοσηρότητας, σημειώνουν οι αναλυτές.

Οι ασφαλιστικές ζωής της Ιαπωνίας αγωνίστηκαν με παρατεταμένα οικονομικά ζητήματα, όπου οι εγγυήσεις για παλαιότερα προϊόντα ξεπέρασαν τις αποδόσεις των τρεχουσών επενδύσεων.

Η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, αν και μικρή, ήταν συμβολικά σημαντική μετά από 17 χρόνια. Ενώ οι ιαπωνικές ασφαλιστικές εταιρείες αναμένουν αύξηση των προϊόντων αποταμίευσης ζωής και προσόδων, οι κινεζικές ασφαλιστικές εταιρείες βιώνουν παρόμοια μείωση των αποδόσεων των επενδύσεων, οδηγώντας σε σημαντικές μειώσεις κερδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Το μέλλον της αγοράς ασφάλισης κυβερνοχώρου

Για να αυξήσουν τις επενδυτικές αποδόσεις, οι ιαπωνικές ασφαλιστικές εταιρείες ζωής διαφοροποιήθηκαν σε ξένους τίτλους και επωφελήθηκαν από την υποτίμηση του γεν.

Οι κινεζικοί ασφαλιστές, ωστόσο, έχουν περιορισμένες επενδυτικές επιλογές στο εξωτερικό, γεγονός που ασκεί πρόσθετη πίεση στις αποδόσεις τους. Ο Zhu πρόσθεσε: “Ένα πιο εφαρμόσιμο μάθημα για την Κίνα θα ήταν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες της Ιαπωνίας μετατόπισαν επίσης το μείγμα των προϊόντων τους προς τα συμβόλαια τύπου προστασίας, όπως οι παραδοσιακές ασφαλίσεις ζωής και οι ασφαλίσεις ιατρικής ή μακροχρόνιας φροντίδας, για να καλύψουν καλύτερα τις ανάγκες ενός γηράσκοντος πληθυσμού”.

Στην Ιαπωνία, η στροφή αυτή υποστηρίχθηκε από την απορρύθμιση, οδηγώντας σε σημαντική μείωση των συμβολαίων προικοδότησης από 86% το 1970 σε 8% μέχρι το 2010.

Για τις κινεζικές ασφαλιστικές εταιρείες, η αποτελεσματική διαχείριση του κινδύνου θνησιμότητας και νοσηρότητας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της κερδοφορίας εν μέσω της μείωσης των περιθωρίων επιτοκίου.

Στην Ιαπωνία, η βελτίωση της μακροζωίας συνέβαλε στην αντιστάθμιση των αρνητικών ζητημάτων των περιθωρίων, με τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα ποσοστά θανάτου να μειώνουν τις πληρωμές.

Ο συνδυασμός της ωρίμανσης συμβολαίων υψηλής απόδοσης, των υψηλότερων αποδόσεων των ξένων περιουσιακών στοιχείων και της σημαντικής μείωσης του κόστους (μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 20% από το 1992 έως το 2002) βελτίωσε τα περιθώρια επιτοκίου, με τα καθαρά περιθώρια να γίνονται θετικά έως το 2013 σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Swiss Re: Πουλά τις δραστηριότητες της iptiQ στην Allianz

Ο Zhu δήλωσε: “Ορισμένες από τις προκλήσεις της Κίνας είναι ακόμη πιο επείγουσες: ο πληθυσμός της ήδη συρρικνώνεται, ενώ ο πληθυσμός της Ιαπωνίας άρχισε να μειώνεται μόλις το 2009.”

Αυτό το δυναμικό, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη διείσδυση των ασφαλίσεων ζωής σε σύγκριση με την Ιαπωνία τη δεκαετία του 1980, στηρίζει την αύξηση των νέων ασφαλίστρων και τους δείκτες κέρδους των ασφαλιστικών εταιρειών.

Και οι δύο χώρες δίνουν έμφαση στις μεταρρυθμίσεις. Η Ιαπωνία ενισχύει την εταιρική διακυβέρνηση, συμβάλλοντας στις ισχυρές επιδόσεις του Nikkei 225. Η Κίνα, συνεχίζοντας τις χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις, μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα και την κατανομή του κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.