Σε νέα διαβούλευση η EIOPA για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη μεταχείριση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για την άμεση έκθεση των ασφαλιστικών εταιρειών σε ειδικευμένους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους (CCPs) στο πλαίσιο της Οδηγίας Solvency II. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τα σχόλιά τους μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2024.
Στο Έγγραφο Διαβούλευσης αναφέρεται ότι οι (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) έχουν έως πρόσφατα χρησιμοποιήσει κεντρικές υποδομές εκκαθάρισης μόνο έμμεσα ως πελάτες για τις συναλλαγές τους με παράγωγα. Ενώ η Οδηγία Solvency II προβλέπει ειδική μεταχείριση για αυτές τις έμμεσες διαρρυθμίσεις, οι άμεσες εκθέσεις σε CCPs δεν έχουν ληφθεί υπόψη και, ως εκ τούτου, θα αντιμετωπίζονταν ως διμερείς εκθέσεις, οδηγώντας σε αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες στον ΕΟΧ με γνωστές παραδοσιακές άμεσες εκθέσεις σε CCPs – καθώς αυτή η διαρρύθμιση μπορεί να αντιβαίνει στην εθνική νομοθεσία σε ορισμένα κράτη μέλη – οι οίκοι εκκαθάρισης έχουν εξελίξει τα μοντέλα πρόσβασής τους. Υπό το λεγόμενο ‘χορηγούμενο μοντέλο’, οι (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν πλέον να γίνουν άμεσοι μέλη των CCPs, με έναν χορηγό να διαχειρίζεται τις εισφορές στο ταμείο εγγυήσεων και τις υποχρεώσεις διαχείρισης αθετήσεων εκ μέρους τους.
Η EIOPA αξιολόγησε αυτές τις εξελίξεις μαζί με τις επιπτώσεις των διαφορετικών μοντέλων πρόσβασης στους κινδύνους έκθεσης των ασφαλιστικών εταιρειών, στις ανάγκες ρευστότητας και στην πολυπλοκότητα των υπολογισμών αξιολόγησης κινδύνου τους.
Το Έγγραφο Διαβούλευσης προτείνει τρεις πολιτικές επιλογές:
- Καμία αλλαγή στο τρέχον καθεστώς (δηλ. μη αναγνώριση των ειδικών χαρακτηριστικών κινδύνου των νέων μοντέλων πρόσβασης και των άμεσων εκθέσεων).
- Επέκταση της μεταχείρισης των έμμεσων εκθέσεων στις άμεσες εκθέσεις (δηλ. μεγαλύτερη ευαισθησία στον κίνδυνο χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των εισφορών στο ταμείο εγγυήσεων).
- Περαιτέρω ευθυγράμμιση της μεταχείρισης των εισφορών στο ταμείο εγγυήσεων με τον Κανονισμό για τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις – η προτιμώμενη επιλογή της EIOPA, καθώς επεκτείνει επίσης την ευαισθησία στον κίνδυνο στις πληρωμές στο ταμείο εγγυήσεων.