1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Σημαντική λογιστική αλλαγή στα IFRS 17

Σημαντική λογιστική αλλαγή στα IFRS 17

Σημαντική λογιστική αλλαγή στα IFRS 17
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της AM Best, τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (IFRS) 17 υφίστανται μια σημαντική λογιστική αλλαγή που απαιτεί αλλαγές στην ανάλυση των επιδόσεων στην αντασφαλιστική αγορά.

Με εφαρμογή στο τέλος του 2023, τα IFRS 17 έφτασε κατά τη διάρκεια των δυσκολότερων αντασφαλιστικών αγορών των τελευταίων δεκαετιών. Το νέο πρότυπο αναθεώρησε τις προηγούμενες μεθόδους μέτρησης και αναφοράς των ασφαλιστικών αποτελεσμάτων και εισήγαγε νέα ορολογία, παρουσιάζοντας προκλήσεις για τις αντασφαλιστικές εταιρείες κατά την προετοιμασία των οικονομικών τους καταστάσεων.

Η Antonietta Iachetta, ανώτερη οικονομική αναλύτρια της AM Best, εξήγησε: «Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες των οικονομικών καταστάσεων -είτε οι ασφαλισμένοι είτε οι επενδυτές- κατανοούν, ερμηνεύουν και συγκρίνουν αυτές τις νέες καταστάσεις».

Παραδοσιακά, ο αντασφαλιστικός κλάδος αξιολογούσε την απόδοση χρησιμοποιώντας μετρήσεις όπως οι συνδυασμένοι δείκτες, η απόδοση των εσόδων και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων. Ενώ αυτές οι μετρήσεις παραμένουν σχετικές με τα IFRS 17, δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες με εκείνες που αναφέρονται σύμφωνα με τα U.S. GAAP.

Αυτή η μετατόπιση μειώνει τη δυνατότητα σύγκρισης των επιδόσεων αναδοχής με βάση τις απαιτήσεις και τα έξοδα, ιδίως για τους αντασφαλιστές σε σύγκριση με την άμεση αγορά. Για παράδειγμα, οι εταιρείες δεν αναφέρουν πλέον τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα- αντ’ αυτού, η κορυφαία γραμμή παρουσιάζεται πλέον ως έσοδα από ασφαλιστικές υπηρεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Υποβαθμισμένος ο κλάδος προσωπικών ασφαλίσεων στην Αμερική

Ο Dan Hofmeister, αναπληρωτής διευθυντής της AM Best, σημείωσε: «Τα προηγούμενα χρόνια, τα IFRS 4 και τα U.S. GAAP είχαν συγκριθεί μεταξύ τους και μάλιστα ενοποιήθηκαν σε σύνθετα στοιχεία.

Κάποιοι μπορεί να επιχειρήσουν να ενοποιήσουν και να συγκρίνουν τις οικονομικές καταστάσεις του IFRS 17 και των U.S. GAAP, αλλά κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε διαστρέβλωση του τι πραγματικά μας λένε οι αριθμοί».

Η συνολική κερδοφορία δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά βάσει του IFRS 17, αν και ο χρόνος μπορεί να διαφέρει σημαντικά βάσει της νέας προσέγγισης, ιδίως για τους αντασφαλιστές ζωής.

«Σύμφωνα με το νέο πρότυπο, η προσδοκία είναι ότι, καθώς η ασφαλιστική υπηρεσία παρέχεται με την πάροδο του χρόνου, τα κέρδη θα αναγνωρίζονται στην κατάσταση αποτελεσμάτων, γεγονός που αναμένεται να παράγει μια πιο σταθερή τάση κερδών που είναι πιο αντιπροσωπευτική ενός υποκείμενου ρυθμού λειτουργίας», κατέληξε ο Hofmeister.

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!