Σκάνδαλο Tesla: Έτσι παραπλανά τις Aρχές στα ατυχήματα με το Autopilot
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Το σύστημα αυτόνομης οδήγησης Autopilot της Tesla έχει κατηγορηθεί ότι δεν είναι τόσο ασφαλές όσο υπόσχεται. Τώρα όμως έρχονται στην επιφάνεια κάποιες πολύ πιο σοβαρές υποψίες για τον τρόπο που η Tesla καλύπτει τα ατυχήματα.
Το πολυδιαφημισμένο σύστημα αυτόνομης οδήγησης της Tesla, το περιβόητο Autopilot, έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο διαφόρων οργανισμών και υπηρεσιών. Το σύστημα που χρεώνεται έως και 7.500 ευρώ στο έξτρα εξοπλισμό, διαφημίζεται από την Tesla ως το πιο εξελιγμένο σύστημα καθαρής αυτόνομης οδήγησης.
H εταιρία στήριξε και στηρίζει πολλά πάνω σε αυτό, με τον ίδιο τον Musk να έχει δηλώσει ότι ένα Tesla δεν αξίζει τίποτα χωρίς αυτό. Όμως υπάρχουν και έντονες αντιδράσεις σε αρκετές χώρες για τον τρόπο που προωθείται ως σύστημα πλήρους αυτόνομης οδήγησης.
Ακόμα και για το όνομά του έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια, στην Γερμανία για παράδειγμα, για παραπλάνηση των καταναλωτών. Έτσι η Tesla υποχρεώθηκε να αναγράφει ότι δεν πρόκειται για ένα σύστημα απλής υποβοήθησης της οδήγησης με απαραίτητη την παρουσία του οδηγού.
Τα ατυχήματα όμως των Tesla τα οποία οδηγούνται με το Autopilot συνεχίζουν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του Τύπου και των καταναλωτών. Κυρίως γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπιστωθεί αν όντως βρίσκονταν σε λειτουργία Autopilot και έτσι να μην είναι εύκολο για τον οδηγό να ζητήσει αποζημιώσεις από την Tesla.
Τώρα έρχεται στην επιφάνεια μία μάλλον σοκαριστική λεπτομέρεια. Οι υποψίες ότι η Tesla έχει ρυθμίσει έτσι το Autopilot ώστε να απενεργοποιείται λίγο πριν την σύγκρουση, έτσι ώστε να μην φαίνεται ότι ήταν ενεργοποιημένο όταν θα κάνουν την έρευνα οι αρμόδιες αρχές.
Πιο συγκεκριμένα, η NHTSA, η υπηρεσία για την οδική ασφάλεια των ΗΠΑ εξετάζει αν η Tesla έχει εγκαταστήσει στα αυτοκίνητά της μία συσκευή η οποία απενεργοποιεί το Autopilot λίγο πριν από μία επικείμενη σύγκρουση.
Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Κυκλοφορίας Αυτοκινητοδρόμων (NHTSA) μέχρι τώρα θεωρούσε επαρκείς τις εξηγήσεις της Tesla ότι οι οδηγοί ήταν ενήμεροι για την λειτουργία του Αutopilot και ήταν δική τους ευθύνη αν εμπλακούν σε ατύχημα. Τα προβλήματα στην λειτουργία του συστήματος ήταν πολλά (όπως για παράδειγμα ο ελάχιστος χρόνος προειδοποίησης στον οδηγό να αναλάβει τον έλεγχο), όμως η NHTSA δεν είχε ασχοληθεί παραπάνω.
Τα ατυχήματα όμως με το Autopilot συνεχίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, και φαίνεται ότι το σύστημα έχει σημαντικά προβλήματα στην ανίχνευση εμποδίων στον δρόμο, και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα της Tesla από το 2014 έως σήμερα.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και την ιστοσελίδα του Γερμανικού “AutoMotor Und Sport”, η NHTSA αποφάσισε να αλλάξει τακτική. Και δημοσιεύει μία έκθεση στην οποία οι ειδικοί ερευνητές αποκαλύπτουν μία σοκαριστική λεπτομέρεια από την διερεύνηση κάποιων ατυχημάτων. Σε 16 από αυτές τις περιπτώσεις, το Autopilot απενεργοποιήθηκε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο πριν από την σύγκρουση.
Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός δεν θα προλάβαινε να ανακτήσει τον έλεγχο του οχήματος. Και το πιο σημαντικό είναι ότι οδηγεί τις ανακριτικές αρχές σε λάθος συμπεράσματα, καθώς φαίνεται το αυτοκίνητο να κινείται χωρίς το Autopilot.
Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η υποψία, ότι υπάρχει δηλαδή μία συσκευή απενεργοποίησης του Autopilot, προκειμένου να εξαπατηθούν οι ανακριτικές αρχές, η Tesla θα βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο σκάνδαλο. Ιδίως στις ΗΠΑ όπου οι αρμόδιες αρχές είναι ιδιαίτερα αυστηρές σε τέτοιες πρακτικές.
Ο ιδιαίτερα ενεργός στα social media Elon Musk δεν έχει κάνει ακόμα κάποια δήλωση για το συγκεκριμένο θέμα. Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του ένθερμο υποστηρικτική της αυτόνομης οδήγησης. Και ήδη έχει βάλει την εταιρία να διεξάγει δοκιμές σε δημόσιους δρόμους για το επόμενο στάδιο, έστω και αν το λογισμικό δεν έχει ακόμα εξελιχθεί πλήρως.
Ο Musk θεωρούσε ότι από το 2020 τα Model 3 θα ήταν πλήρως αυτόνομα, όμως ακόμα και σήμερα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το επίπεδο 2, πολύ δε περισσότερο να φθάσει στην πλήρη αυτονομία επιπέδου 5 που ονειρευόταν. Ο μόνος κατασκευαστής με εγκεκριμένο σύστημα επιπέδου 3 αυτή την στιγμή είναι η Mercedes. Ενώ σύμφωνα με το Consumer Reports στην Αμερική, το Autopilot πήρε την δεύτερη θέση πίσω από το σύστημα Super Cruise της GM.
Οι δυσλειτουργίες του συστήματος είναι πολλές, και δεν αφορούν μόνο την πρόσκρουση σε αυτοκίνητα στην άκρη του δρόμου. Υπάρχουν διαρκείς αναφορές για ακούσιο φρενάρισμα (το λεγόμενο και “φρενάρισμα φάντασμα”) όπου ξαφνικά και χωρίς κανέναν λόγο το αυτοκίνητο μειώνει δραστικά την ταχύτητά του. Πάνω από 350 οδηγοί έχουν παραπονεθεί ήδη στην NHTSA για αυτό το φαινόμενο, το οποίο είναι εν δυνάμει επικίνδυνο για σύγκρουση.
Το σύστημα της Tesla για την πλήρως αυτόνομη κλήση του οχήματος σε μικρές αποστάσεις με οπτική επαφή και χαμηλή ταχύτητα (Smart Summon) προκαλεί επίσης τακτικά προβλήματα. Πρόσφατα, ένα Tesla που βρισκόταν σε λειτουργία Smart Summon συγκρούστηκε με ένα ιδιωτικό τζετ σε ένα αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια αεροπορικής έκθεσης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τροπή που παίρνει το θέμα της λειτουργίας του Autopilot δημιουργεί νέα δεδομένα για την εταιρία και για την φήμη της. Αν επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα και ισχύει ότι υπάρχει αυτό το σύστημα παραπλάνησης των αρχών μετά από ένα ατύχημα, το σκάνδαλο θα είναι πραγματικά τεράστιο. Και η Tesla θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα, ιδίως σε ένα σύστημα το οποίο αποτελεί κομβικό στοιχείο της φιλοσοφίας της.