1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Solvency II: Μια «χρυσή ευκαιρία» για την απελευθέρωση δισεκατομμυρίων για την...

Solvency II: Μια «χρυσή ευκαιρία» για την απελευθέρωση δισεκατομμυρίων για την Ευρώπη

Solvency II: Μια «χρυσή ευκαιρία» για την απελευθέρωση δισεκατομμυρίων για την Ευρώπη
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η ασφαλιστική βιομηχανία κάλεσε την ΕΕ να αξιοποιήσει την «χρυσή ευκαιρία» που προσφέρει η αναθεώρηση της Οδηγίας Solvency II για να απελευθερώσει επιπλέον κεφάλαιο. Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε χθες, η Insurance Europe ανέφερε ότι με την αύξηση της επενδυτικής ικανότητας των ασφαλιστικών εταιρειών, η βιομηχανία θα μπορούσε να συμβάλει περαιτέρω στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές που έθεσε η πρόσφατα επανεκλεγείσα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συγκεκριμένα στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, στην επιτάχυνση των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων και στη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής κεφαλαιαγοράς.

Η ΕΕ βρίσκεται σε συζητήσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες που απαιτούνται για την εφαρμογή της αναθεώρησης της Solvency II, η οποία αναμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζεται η ασφαλιστική βιομηχανία. Στη δήλωσή της, συνοδευόμενη από αρκετά έγγραφα θέσεων, η Insurance Europe ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες πρέπει να αντικατοπτρίζουν στενά την πολιτική συμφωνία που έγινε πέρυσι.

Αυτό περιλαμβάνει μια πρόταση για τη μείωση του περιθωρίου κινδύνου – το απόθεμα που οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες αναμένεται να διατηρούν σε σπάνια περίπτωση αφερεγγυότητας – το οποίο αυτή τη στιγμή μειώνει το διαθέσιμο κεφάλαιο των ασφαλιστικών κατά 141 δισ. ευρώ. Η Insurance Europe ζητά περαιτέρω βελτιώσεις, οι οποίες θα μειώσουν περίπου στο μισό το μέγεθος και τη μεταβλητότητα του περιθωρίου κινδύνου, αυξάνοντας τη δυνατότητα ανάληψης κινδύνων της βιομηχανίας κατά έως και 70 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη δέσμευση της ΕΕ, αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με τη μείωση του γραφειοκρατικού και επιχειρησιακού φόρτου για τη βιομηχανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η μοναδικότητα του Ασφαλιστικού Κλάδου

Ο Angus Scorgie, επικεφαλής της κανονιστικής ρύθμισης φερεγγυότητας & διεθνών υποθέσεων και αντασφάλισης στην Insurance Europe, δήλωσε: «Το απόθεμα που οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες αναμένεται να διατηρούν σε σπάνια περίπτωση αφερεγγυότητας είναι υπερβολικό και περιττό. Όταν εξετάζετε ότι το τρέχον περιθώριο κινδύνου στην Ευρώπη είναι έως και τρεις φορές μεγαλύτερο από το Ηνωμένο Βασίλειο, διπλάσιο από την Ιαπωνία και, στις ΗΠΑ δεν υπάρχει καθόλου περιθώριο κινδύνου, οι τρέχουσες ευρωπαϊκές ρυθμίσεις κρατούν πίσω το κεφάλαιο που η οικονομία της Ευρώπης απεγνωσμένα χρειάζεται. Η αναθεώρηση της Solvency II είναι μια χρυσή ευκαιρία για τη νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της να απελευθερώσει κεφάλαια και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ.»

Πέρα από αυτό, άλλα ζητήματα υπό συζήτηση περιλαμβάνουν την εξωστρακιστική προσέγγιση των επιτοκίων χωρίς κίνδυνο, την προσαρμογή στη μεταβλητότητα και το υπο-μοντέλο μετοχών μακροπρόθεσμης διάρκειας, τα οποία είναι επίσης πολύ σημαντικά, καθώς θα επηρεάσουν σημαντικά το αν η αναθεώρηση της Solvency II θα επιτύχει στη διασφάλιση του μακροπρόθεσμου επιχειρηματικού μοντέλου των ασφαλιστικών εταιρειών. Το έγγραφο θέσης της Insurance Europe για τη βελτίωση της αντιμετώπισης των μακροπρόθεσμων επιχειρήσεων αναφέρεται λεπτομερώς σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα.

Η δήλωση δημοσιεύθηκε συνοδευόμενη από τρία έγγραφα θέσεων σχετικά με τη Βελτίωση της αντιμετώπισης των μακροπρόθεσμων επιχειρήσεων, την Αύξηση της κανονιστικής αποδοτικότητας (αναλογικότητα και αναφορές) και τα Σχέδια κινδύνου βιωσιμότητας της Solvency II.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!