1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Στην 50η θέση το Συνταξιοδοτικό Σύστημα της Κύπρου σύμφωνα με την...

Στην 50η θέση το Συνταξιοδοτικό Σύστημα της Κύπρου σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για τις Συντάξεις της Allianz!

Στην 50η θέση το Συνταξιοδοτικό Σύστημα της Κύπρου σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για τις Συντάξεις της Allianz!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Allianz παρουσίασε τη δεύτερη έκδοση της Παγκόσμιας Έκθεσης για τις Συντάξεις, η οποία αναλύει 75 συνταξιοδοτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τον δείκτη Allianz Pension Index (API).

Ο δείκτης αποτελείται από τρεις πυλώνες που περιλαμβάνουν την ανάλυση των βασικών δημογραφικών και δημοσιονομικών συνθηκών, τον προσδιορισμό της βιωσιμότητας (π.χ.  περίοδοι χρηματοδότησης και εισφορών) και την επάρκεια του συνταξιοδοτικού συστήματος. Για τον καθορισμό του δείκτη, εξετάζονται συνολικά 40 παράμετροι, με τιμές που κυμαίνονται από 1 (πολύ καλή) έως 7 (πολύ κακή). Στο σταθμισμένο άθροισμα όλων των παραμέτρων, η αξιολόγηση του αντίστοιχου συστήματος αποκρυσταλλώνεται σε μία συνολική βαθμολογία.

Γενικά Συμπεράσματα

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε μείωση του προσδόκιμου ζωής σε πολλές χώρες ενώ σε κάποιες χώρες έχει καταγραφεί μία μικρή αύξηση των γεννήσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, πρόκειται μόνο για βραχυπρόθεσμη διακοπή της αμείωτης και επιταχυνόμενης τάσης της γήρανσης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένων έως το 2050 αυτός αναμένεται να  αυξηθεί από 15,1% που είναι σήμερα σε 26,3%. Ο δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένων αποτελεί το γινόμενο μεταξύ του πληθυσμού με ηλικία άνω των 65 ετών και του πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 16 και 64. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 η προβλεπόμενη αύξηση ήταν στο 25,3% με τα τελευταία στοιχεία από Κίνα, Κορέα και Ιταλία να δείχνουν επιτάχυνση της δημογραφικής αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αυτές είναι οι βασικές τάσεις κινδύνου για τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη το 2025

Ειδικότερα, τα ποσοστά γεννήσεων εξελίσσονται ακόμη χειρότερα από ό,τι προβλεπόταν, παρ’ όλες τις προσπάθειες οικογενειακής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την έκθεση, οι νεότερες γενιές Υ και Ζ  καλούνται να προνοήσουν ακόμη περισσότερο οι ίδιες για τα γηρατειά τους αφού η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να εργάζονται περισσότερο και να αποταμιεύουν περισσότερα με πιο εστιασμένο τρόπο.

Η αξιολόγηση των Συνταξιοδοτικών Συστημάτων

Η έκθεση της Allianz αξιολόγησε συνολικά τα συνταξιοδοτικά συστήματα 75 χωρών με την μη σταθμισμένη συνολική βαθμολογία για όλα τα συνταξιοδοτικά συστήματα που μελετήθηκαν να είναι 3,6 και να κρίνεται ελάχιστα ικανοποιητική σημειώνοντας μία μικρή βελτίωση σε σύγκριση με την τελευταία έκθεσή το 2020.

Τα αποτελέσματα δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη αφού μετά τον Covid 19, τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση, τα δημοσιονομικά των περισσότερων χωρών έχουν περιοριστεί ακόμη περισσότερο. Από την άλλη, ωστόσο, είναι πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι ενώ η ανάγκη για συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις δεν αμφισβητείται, η ρητορική σπάνια ακολουθείται από ισχυρές δράσεις και ως αποτέλεσμα οι ενέργειες που απαιτούνται στο πεδίο των συντάξεων δεν προχωρούν.

Σύμφωνα με την έκθεση μόνο λίγες χώρες  όπως η Γαλλία και η Κίνα κατάφεραν να βελτιώσουν σημαντικά τη βαθμολογία τους μέσω μεταρρυθμίσεων. Η Γαλλία, σύμφωνα με την έκθεση, αποτελεί ένα παράδειγμα του πολιτικού διλήμματος που υπάρχει συνήθως για τέτοιες μεταρρυθμίσεις καθώς ανατρέπουν τη συνήθη πολιτική πρακτική και αντί να μοιράζουν επιδόματα σήμερα με αποτέλεσμα να πρέπει να επιβάλουν επιβαρύνσεις αργότερα παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα σήμερα για να αποφύγουν μελλοντικές περικοπές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι Ασφαλιστικές εταιρείες που βρίσκονται ανάμεσα στα κορυφαία brands παγκοσμίως

Επίσης, τα λίγα συνταξιοδοτικά συστήματα που τα πάνε καλά σήμερα, σε χώρες όπως η Δανία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία, με συνολική βαθμολογία πολύ κάτω από του 3 έχουν επίσης κοινό χαρακτηριστικό ότι χάραξαν την πορεία προς τη βιωσιμότητα πολύ νωρίς, σε μια εποχή που η δημογραφική «βόμβα» εξακολουθούσε να χτυπά αθόρυβα. Ως εκ τούτου, μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες έχουν ακόμη ένα παράθυρο ευκαιρίας να σταθεροποιήσουν τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα. Σε πολλές άλλες χώρες, ωστόσο, δύσκολα θα είναι δυνατό να επιτευχθεί αυτό χωρίς επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Η βαθμολογία Κύπρου & Ελλάδας

Η Κύπρος βρίσκεται στην 50η θέση ανάμεσα στις 75 χώρες που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση με μέση βαθμολογία 3,9. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον δείκτη της Allianz η βαθμολογία 1 αντιστοιχεί σε πολύ καλή και φτάνει μέχρι την βαθμολογία 7 που αντιστοιχεί σε πολύ κακή. Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Κύπρου αξιολογείται με 4,1 όσον αφορά τις βασικές δημογραφικές και δημοσιονομικές συνθήκες, με 4,3 όσον αφορά τη βιωσιμότητα του και με 3,3 όσον αφορά την επάρκεια του.

Από την άλλη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 29η θέση, με μέση βαθμολογία 3,4. Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας αξιολογείται με 5,0 όσον αφορά τις βασικές δημογραφικές και δημοσιονομικές συνθήκες και με 3,0 όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την επάρκεια του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η Allianz απέσυρε την προσφορά για την εξαγορά της Income Insurance

Ολόκληρη η κατάταξη

Δείτε πιο κάτω την πλήρη κατάταξη των 75 χωρών που αξιολογήθηκε το Συνταξιοδοτικό τους Σύστημα

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.