1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Swiss Re: Πώς τα υψηλά επιτόκια επηρεάζουν τον κλάδο ζωής

Swiss Re: Πώς τα υψηλά επιτόκια επηρεάζουν τον κλάδο ζωής

Swiss Re: Πώς τα υψηλά επιτόκια επηρεάζουν τον κλάδο ζωής
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το Ινστιτούτο Swiss Re προβλέπει αύξηση κατά 40% των επενδυτικών εσόδων των ασφαλιστικών εταιρειών κατά μέσο όρο, για τις μεγαλύτερες οκτώ αγορές ζωής τα επόμενα πέντε χρόνια μέχρι το 2027, κυρίως λόγω των υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο που συγγράφουν οι James Finucane, Ανώτερος Οικονομολόγος, και Loïc Lanci, Οικονομολόγος του Ινστιτούτου Swiss Re, οι δύο οικονομολόγοι εξηγούν ότι το σημερινό περιβάλλον επιτοκίων, τα οποία είναι υψηλά για αρκετό διάστημα, ενισχύει τη ζήτηση για ασφαλιστικά προϊόντα ζωής και τις νέες πωλήσεις, την επενδυτική απόδοση και την κερδοφορία.

“Με τα υψηλότερα επιτόκια σήμερα, ο ανταγωνισμός μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών για την απόκτηση και την αύξηση των περιουσιακών τους στοιχείων, είτε μέσω νέων πωλήσεων είτε μέσω απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από τομείς όπως οι συντάξεις, είναι έντονος”, ανέφεραν.

Ωστόσο, και οι δύο σημειώνουν ότι οι επενδυτικές δυνατότητες και οι βασικές προσφορές θα καθορίσουν ποιος θα προπορευτεί.

Ως εκ τούτου, υποτίθεται ότι αν ο ανταγωνισμός παραμείνει λογικός, θα ωφεληθούν οι καταναλωτές που θα λάβουν πιο ελκυστικά επιτόκια και νέες προσφορές.

Μάλιστα, οι ασφαλιστικές εταιρείες ζωής επιστρέφουν σε επιχειρήσεις με έντονη εξάρτηση από τα περιουσιακά στοιχεία μετά από την δυσκολία να δημιουργήσουν θετικές αποδόσεις κατά τα χρόνια των χαμηλών επιτοκίων.

Οι δύο εξηγούν ότι τα περιθώρια απόδοσης στα παραδοσιακά προϊόντα ασφάλισης ζωής με σταθερές αποδόσεις είναι “πιο ευαίσθητα” στα επιτόκια, και οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν τελικά να επωφεληθούν από την κατοχή περισσότερων από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία τώρα που τα επιτόκια είναι υψηλότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  AM Best: Θετικές οι προβλέψεις της για τον αντασφαλιστικό κλάδο μετά από χρόνια

Επιπλέον, οι ασφαλιστικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται μια νέα προσφορά συμφωνιών σε επίπεδο χαρτοφυλακίου και μαζικών συντάξεων από εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία που επιδιώκουν να μειώσουν τους κινδύνους των υποχρεώσεών τους.

Εστιάζοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα βελτιωμένα επίπεδα χρηματοδότησης στα προγράμματα καθορισμένων παροχών έχουν ενεργοποιήσει νέες αγορές από τη βιομηχανία ασφάλισης ζωής σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτά ανήλθαν σε 49 δισεκατομμύρια λίρες το 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 73% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Ένωση Βρετανικών Ασφαλιστών.

Οι δύο οικονομολόγοι σημειώνουν επίσης ότι οι όγκοι μείωσης των κινδύνων αναμένεται να κορυφωθούν το 2026-27, σύμφωνα με την LCP.

“Ωστόσο, αναμένουμε αυξημένο ρυθμιστικό έλεγχο στις χρηματοδοτούμενες συμφωνίες αντασφάλισης που στηρίζουν κάποιες από αυτές τις συναλλαγές, γεγονός που θα επιβραδύνει την αύξηση της δραστηριότητας το 2024/25″, ανέφεραν.

Ένας σημαντικός παράγοντας που θίγει το άρθρο, είναι πώς οι παραδοσιακές ασφαλιστικές εταιρείες ζωής βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους για να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους αποφεύγοντας την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως με τη χρήση περισσότερων captive ασφαλιστικών εταιρειών.

Επιπλέον, οι Finucane και Lanci δήλωσαν ότι οι δυνατότητες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα είναι ο πρώτος διακριτικός παράγοντας στον “αγώνα για τα περιουσιακά στοιχεία”.

Εκτός αυτού, οι δύο οικονομολόγοι σημειώνουν ότι οι ελκυστικές και ανταγωνιστικές προσφορές προϊόντων θα είναι ο δεύτερος διακριτικός παράγοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Όσα δήλωσε ο πρόεδρος των Lloyd's στο Rising Professionals Global Forum 2024

Αναφέρουν επίσης ότι στις ΗΠΑ, τα υψηλότερα επιτόκια υποστήριξαν μια στροφή από τα μεταβλητά σε σταθερά προϊόντα αποταμίευσης τα τελευταία δύο χρόνια.

“Η επόμενη φάση, αν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά, είναι πιθανό να είναι η επανα-ανάληψη του κινδύνου των προϊόντων, αλλά οι ασφαλιστές είναι υπομονετικοί και προσεκτικοί”, αναφέρει το άρθρο τους.

Συμπερασματικά: “Στην Ευρώπη, μια πλήρης επιστροφή στα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα φαίνεται απίθανη. Αναμένουμε το μείγμα αποταμιευτικών προϊόντων να περιλαμβάνει περισσότερα υβριδικά προϊόντα που προσφέρουν λιγότερες εγγυήσεις και οφέλη που συνδέονται με την επενδυτική απόδοση, και μπορούν να καλύπτουν βιομετρικούς κινδύνους, όπως η ατομική κάλυψη θανάτου που συνδέεται με επενδυτικά προϊόντα. Αυτά είναι λιγότερο ευαίσθητα στις κινήσεις της αγοράς από τα  unit-linked προϊόντα, αλλά προσφέρουν περισσότερη ανοδική πορεία από τις παραδοσιακές προσφορές ασφάλισης ζωής.”

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!