Swiss Re: Ξεπέρασαν τα $100bn οι ασφαλισμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές το 2023
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Το Ινστιτούτο Swiss Re αποκάλυψε ότι οι παγκόσμιες ασφαλισμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια για τέταρτη συνεχή χρονιά το 2023, με τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, τις σοβαρές καταιγίδες και τις αστικές πλημμύρες μεγάλης κλίμακας να αποτελούν τους κύριους παράγοντες.
Οι συνολικές παγκόσμιες ασφαλισμένες απώλειες έφτασαν τα 117 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, με τις φυσικές καταστροφές να αποτελούν τα 108 δισεκατομμύρια δολάρια αυτού του ποσού και τις ανθρωπογενείς καταστροφές το υπόλοιπο.
Όντας η πιο καταστροφική φυσική καταστροφή της χρονιάς, ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία προκάλεσε ασφαλισμένες απώλειες ύψους 6,2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Swiss Re.
Η χρονιά χαρακτηρίστηκε επίσης από υψηλή συχνότητα γεγονότων, καθώς οι 142 ασφαλισμένες φυσικές καταστροφές αποτέλεσαν νέο ρεκόρ.
Η Swiss Re εξήγησε ότι οι περισσότερες ήταν μέτριας σοβαρότητας, με αποτέλεσμα ζημιές ύψους 1-5 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, υπήρξαν τουλάχιστον 30 τέτοια γεγονότα το 2023, πολύ περισσότερα από τον προηγούμενο δεκαετή μέσο όρο των 17. Από αυτά τα 30 γεγονότα, τα 21 ήταν σοβαρές καταιγίδες, ένα νέο υψηλό ρεκόρ, αντιπροσωπεύοντας 64 δισεκατομμύρια δολάρια σε ασφαλισμένες ζημιές.
Η Swiss Re παρατήρησε ότι η αυξημένη έκθεση λόγω της οικονομικής και πληθυσμιακής ανάπτυξης, της αστικοποίησης και της συσσώρευσης πλούτου “παραμένει η κύρια δύναμη” πίσω από την αύξηση των ζημιών από έντονες και σοβαρές καταιγίδες, ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πιθανό να επιδεινώσουν την τάση.
“Ένας άλλος παράγοντας είναι οι αλλαγές στα τρωτά σημεία της έκθεσης, όπως η ραγδαία αύξηση των εγκαταστάσεων ηλιακών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας στις στέγες”, δήλωσε η εταιρεία.
Η Swiss Re συνέχισε: “Το πρώτο βήμα για τη μείωση των ζημιών είναι η μείωση του δυναμικού ζημιών μέσω μέτρων προσαρμογής, όπως η επιβολή των οικοδομικών κανονισμών, η κατασκευή αντιπλημμυρικών φραγμάτων και η αποθάρρυνση της εγκατάστασης σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε φυσικούς κινδύνους. Επιπλέον, η συνεργασία με τις ασφαλιστικές ενώσεις και τον δημόσιο τομέα επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων, η οποία είναι καθοριστική για τον κοινό μετριασμό των κινδύνων”.
Οι συνολικές οικονομικές απώλειες το 2023 ανήλθαν σε 291 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων οι φυσικές καταστροφές αποτελούσαν 280 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Jérôme Jean Haegeli, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Swiss Re, σχολίασε: “Ακόμη και χωρίς μια ιστορική καταιγίδα της κλίμακας του τυφώνα Ιαν, που έπληξε τη Φλόριντα το προηγούμενο έτος, οι παγκόσμιες ζημίες από φυσικές καταστροφές το 2023 ήταν σοβαρές.
“Αυτό επιβεβαιώνει εκ νέου την 30ετή τάση ζημιών που οφείλεται στην πληθώρα περιουσιακών στοιχείων σε περιοχές ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές. Στο μέλλον, ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη κάτι περισσότερο: την εντατικοποίηση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα.
“Οι ισχυρότερες καταιγίδες και οι μεγαλύτερες πλημμύρες που τροφοδοτούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη αναμένεται να συμβάλουν περισσότερο στις απώλειες. Αυτό καταδεικνύει πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη για δράση, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ο δομικά υψηλότερος πληθωρισμός που έχει προκαλέσει την εκτίναξη του κόστους μετά από καταστροφές”.
Ο Moses Ojeisekhoba, Διευθύνων Σύμβουλος Global Clients & Solutions της Swiss Re, πρόσθεσε: “Καθώς οι κίνδυνοι από τις καιρικές συνθήκες εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, η αξιολόγηση των κινδύνων και τα ασφάλιστρα πρέπει να συμβαδίζουν με το ταχέως εξελισσόμενο τοπίο των κινδύνων.
“Κοιτάζοντας μπροστά, πρέπει να επικεντρωθούμε στη μείωση του δυναμικού ζημιών. Το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ και η αρχή του 2024 ακολουθεί. Για να διατηρηθεί βιώσιμη και προσιτή η ασφάλιση περιουσίας απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια από τον ιδιωτικό τομέα, τον δημόσιο τομέα και την ευρύτερη κοινωνία – όχι μόνο για τον μετριασμό των κλιματικών κινδύνων, αλλά και για την προσαρμογή σε έναν κόσμο με πιο έντονα καιρικά φαινόμενα”.