Συγχώνευση Honda-Nissan; Όσα γνωρίζουμε
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Λίγες μέρες πριν από τη δημοσίευση της τελικής απόφασης για το ενδεχόμενο συγχώνευσης μεταξύ της Honda και της Nissan ας δούμε τα δεδομένα μιας κίνησης που φέρνει ανακατατάξεις στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Στις 23 Δεκεμβρίου 2024 οι δύο ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη διερεύνηση της επιχειρηματικής ενοποίησής τους, μέσω της δημιουργίας μιας κοινής εταιρείας.
Ωστόσο, η συνεργασία τους ξεκινά αρκετούς μήνες νωρίτερα. Στις 15 Μαρτίου 2024, υπέγραψαν το πρώτο μνημόνιο για μια στρατηγική συνεργασία στον τομέα της των ηλεκτρονικών συστημάτων και της ηλεκτροκίνησης.
Από τότε, οι δύο μάρκες προχώρησαν σε συνομιλίες για συνεργασία σε διάφορους τομείς, ενώ την 1η Αυγούστου 2024 υπέγραψαν νέο συμφωνητικό για την εμβάθυνση του πλαισίου της στρατηγικής συνεργασίας.
Παράλληλα, συμφώνησαν να διεξάγουν κοινή έρευνα για βασικές τεχνολογίες στις πλατφόρμες επόμενης γενιάς οχημάτων που καθορίζονται από το λογισμικό, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα στην ευφυΐα των ηλεκτρονικών συστημάτων των αυτοκινήτων, και την ηλεκτροκίνηση.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται, ενώ οι ταχύτατες αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας καθιστούν τη συγχώνευση πιο αναγκαία. Με την υπογραφή του μνημονίου στις 23 Δεκεμβρίου, οι δύο μάρκες επιδιώκουν να διατηρήσουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά τους και να προσφέρουν πιο ελκυστικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Το πλάνο της συγχώνευσης περιλαμβάνει πιθανώς και την Mitsubishi, δημιουργώντας μια ενιαία εταιρεία που θα περιλαμβάνει και τις τρεις μάρκες. Αν επιτευχθεί, η νέα εταιρεία θα έχει αξία άνω των 51 δισεκατομμύρια ευρώ και δυνατότητα παραγωγής περίπου 7,4 εκατομμυρίων οχημάτων ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters.
Το Bloomberg ανεβάζει την εκτίμηση της αξίας στα 57 δισ. δολάρια, ωστόσο αυτή υπολείπεται κατά πολύ από την Toyota (276 δισ. δολάρια) και τη Tesla (άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων).
Η συνεργασία πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού, ειδικά από κινεζικές μάρκες και την Tesla, που ηγούνται της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι οικονομικές επιδόσεις της Nissan δεν βοηθούν την κατάσταση, καθώς τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 93,5% στο πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους.
Η Honda και η Nissan, ως οι δεύτερες και τρίτες μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας αντίστοιχα, αντιμετωπίζουν σημαντικές απώλειες στην κινεζική αγορά, όπου κυριαρχούν μάρκες όπως η BYD.
Το σενάριο περιπλέκεται από την εμπλοκή της Renault, η οποία κατέχει το 35,7% της Nissan. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Honda φοβάται ότι μια τρίτη εταιρεία, όπως η Foxconn, μπορεί να αποκτήσει το ποσοστό της Renault και να απειλήσει τη συγχώνευση.
Η Honda φέρεται να έχει προτείνει την αγορά του ποσοστού της Renault, αλλά η αξία του (περίπου 3,5 δισ. δολάρια) καθιστά τη συμφωνία δύσκολη, ειδικά με την ασταθή οικονομική κατάσταση της Nissan.
Η τελική απόφαση για τη συγχώνευση θα ανακοινωθεί στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ η ολοκλήρωσή της, αν πραγματοποιηθεί, αναμένεται στο τέλος του 2026. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία στον κλάδο μετά τη δημιουργία της Stellantis, που περιλάμβανε την PSA και τη Fiat-Chrysler.
Αυτές οι κινήσεις δεν είναι κάτι νέο στον χώρο, καθώς έχουμε δει παρόμοιες συνεργασίες όπως στον Όμιλο Volkswagen, την Toyota-Mazda-Subaru και τον όμιλο Geely (Volvo, Polestar, Lynk & Co, Lotus κ.ά.). Οι συγχωνεύσεις, άλλωστε, είναι η νέα πραγματικότητα για την επιβίωση σε έναν ολοένα πιο ανταγωνιστικό κόσμο, ιδιαίτερα απέναντι στην άνοδο των κινεζικών κατασκευαστών.