1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ζωής & Υγείας
  6. »
  7. Συνασφάλιση vs. Απαλλαγή: Τι να Επιλέξετε για το Συμβόλαιο Υγείας σας

Συνασφάλιση vs. Απαλλαγή: Τι να Επιλέξετε για το Συμβόλαιο Υγείας σας

Συνασφάλιση vs. Απαλλαγή: Τι να Επιλέξετε για το Συμβόλαιο Υγείας σας
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τα συμβόλαια Ασφάλισης Υγείας που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Κύπρο, είναι γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις διαφέρουν σε ένα βαθμό μεταξύ τους.

Παρά το γεγονός αυτό όμως, υπάρχουν ορισμένοι όροι που τους συναντάμε σε όλα τα σχέδια Υγείας που είναι διαθέσιμα στην ασφαλιστική αγορά. Για κάθε καταναλωτή λοιπόν που θέλει να είναι σωστά ενημερωμένος, είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζει όλα όσα αφορούν το συμβόλαιο του και ιδιαίτερα μερικές από τις πιο σημαντικές πρόνοιες του συμβολαίου. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να ζητήσει συγκεκριμένες διευκρινήσεις από τον ασφαλιστικό του σύμβουλο ή την ασφαλιστική του εταιρεία πριν προχωρήσει στην αγορά του συμβολαίου.

Στη συνέχεια του άρθρου αυτού θα δούμε μαζί τι είναι η συνασφάλιση, τι η απαλλαγή καθώς και αυτά που πρέπει κάθε ασφαλισμένος να προσέξει έτσι ώστε να επιλέξει το είδος και το ύψος που θα ανταποκρίνεται στις δικές του μοναδικές ανάγκες.

Τι είναι η συνασφάλιση και τι απαλλαγή;

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Τι είναι η συνασφάλιση και τι η απαλλαγή;

Συνασφάλιση: Όπως μαρτυρά η σύνθετη αυτή λέξη (συν + ασφάλιση), επιλέγοντας κάποιος συνασφάλιση σε ένα συμβόλαιο, αναλαμβάνει την υποχρέωση σε περίπτωση απαίτησης να καλύψει ο ίδιος ένα μέρος των εξόδων νοσηλείας του ενώ η ασφαλιστική του εταιρεία θα πληρώσει για το υπόλοιπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Γιατί είναι σημαντικό το Ιατρικό Ιστορικό στην Ασφάλιση Υγείας;

Η συνασφάλιση έχει τη μορφή ενός ποσοστού που αφορά τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στα έξοδα νοσηλείας μετά την αφαίρεση της απαλλαγής που θα δούμε πιο κάτω. Οι επιλογές όσον αφορά το ποσοστό της συνασφάλισης διαφέρουν ανάμεσα στις διάφορες εταιρείες ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί μία ασφαλιστική να μην προσφέρει αυτή τη δυνατότητα.

Απαλλαγή: Εδώ πρόκειται για ένα σταθερό και συγκεκριμένο ποσό που ο ασφαλισμένος θα κληθεί να πληρώσει πριν η Ασφαλιστική του Εταιρείας ξεκινήσει να καλύπτει τα όποια έξοδα. Μπορεί να συναντήσουμε απαλλαγή που αφορά κάθε περιστατική/απαίτηση ή απαλλαγή που να αφορά ολόκληρη την ασφαλιστική περίοδο.  

Συνασφάλιση και Απαλλαγή αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες ενός συμβολαίου Ασφάλισης Υγείας και είναι καλό κάθε ασφαλισμένος να φροντίζει να είναι πλήρως ενημερωμένος από τον ασφαλιστικό του σύμβουλο για τα ζητήματα αυτά.

Να επιλέξω ποσοστό συνασφάλισης ή απαλλαγή;

Η απόφαση να προσθέσουμε στο συμβόλαιο μας κάποιο ποσοστό συνασφάλισης ή απαλλαγή, είναι σημαντική.

Τόσο η συνασφάλιση όσο και η απαλλαγή, αποτελούν δύο σημαντικά εργαλεία που έχει ο ασφαλισμένος στη διάθεση του έτσι ώστε να διαμορφώσει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που θα ικανοποιεί από τη μία της ασφαλιστικές του ανάγκες αλλά και από την άλλη να μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά σύμφωνα με τον οικογενειακό του προϋπολογισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Σταυρινός Γεωργίου: «Ένας Ασφαλιστικός Σύμβουλος πρέπει να έχει αξιοπιστία και ακεραιότητα»

Ο γενικός κανόνας που πρέπει να θυμάστε είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η απαλλαγή ή το ποσοστό συνασφάλισης τόσο χαμηλότερα θα είναι τα ασφάλιστρα που θα πληρώσουμε. Παρ’ όλα αυτά ο ασφαλισμένος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός να επιλέξει τέτοιο ύψος απαλλαγής ή συνασφάλισης που να είναι σε θέση να ανταποκριθεί οικονομικά σε περίπτωση νοσηλείας.

Ειδικότερα στην περίπτωση της συνασφάλισης, θα πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη την περίπτωση μίας δαπάνης νοσηλείας πολύ υψηλού κόστους.

Θα λέγαμε ότι η επιλογή της απαλλαγής είναι μία πιο σίγουρη απόφαση αφού στην περίπτωση αυτή θα γνωρίζουμε εκ των προτέρων το ακριβές ποσό που θα πρέπει να πληρωθεί από εμάς σε περίπτωση νοσηλείας.

Σε κάθε περίπτωση η ασφαλιστική μας εταιρεία ή ένας επαγγελματίας ασφαλιστικός σύμβουλος είναι σε θέση να μας συμβουλεύσει για το κατάλληλο ποσό ή ποσοστό απαλλαγής ή συνασφάλισης με βάση τα δικά μας ιδιαίτερα δεδομένα.

Το σίγουρο είναι ότι αποτελούν δύο πολύ σημαντικά εργαλεία, που πολλοί ασφαλισμένοι έχουν αξιοποιήσει τα τελευταία χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ έτσι ώστε να διατηρήσουν το συμβόλαιο Υγείας τους.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.