Συστάσεις προς τις ασφαλιστικές εταιρείες από την Αν. Έφορο Ασφαλίσεων ενόψει της Έκθεσης ORSA για το 2022
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Με εγκύκλιο που αποστάλθηκε στις αρχές του μήνα προς τους Γενικούς Διευθυντές των Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Επιχειρήσεων, η Αναπληρώτρια Έφορος Ασφαλίσεων κα. Τώνια Τσαγγαρη, ζητά να προχωρήσουν σε βάθος αξιολόγηση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν, δίδοντας εξαιρετική έμφαση σε αυτούς που απορρέουν από το μακροοικονομικό περιβάλλον και έχουν άμεσο αντίκτυπο στον καθορισμό της στρατηγικής τους και των αναγκών τους σε κεφάλαια.
Όπως αναφέρει η κα. Τσαγγάρη, ενόψει της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας και των πολλών και πολλαπλών προκλήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, η υπηρεσία ελέγχου θεωρεί ότι τα Διοικητικά Συμβούλια και οι εταιρείες οφείλουν να αξιολογούν σε τακτές περιόδους το όλο επιχειρηματικό τους μοντέλο και να καθορίζουν τη στρατηγική τους στη βάση αυτή.
Ακόμα η αναπληρώτρια έφορος αναφέρεται στη συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού και αναμένει από τις εταιρείες όπως εκτιμήσουν και αξιολογήσουν τις αρνητικές επιδράσεις του πληθωρισμού πάνω στα έξοδα λειτουργίας τους καθώς και πάνω στις απαιτήσεις τους, οι οποίες απορρέουν από τις εργασίες τους στον Γενικό Κλάδο και συγκεκριμένα στον Κλάδο Αυτοκινήτων και Περιουσίας.
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι επιδράσεις του πληθωρισμού στο καταναλωτικό κοινό, με πιθανές επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη των ασφαλισμένων και ενδεχομένως πιθανές διακοπές ασφαλιστηρίων ή αδυναμίες στην πληρωμή των ασφαλίστρων.
Ακόμα αναφέρει ότι η αξιολόγηση των διαφόρων σεναρίων σε σχέση με τον πληθωρισμό θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το πιθανό αντίκτυπο στη ρευστότητα των ασφαλιστικών εταιρειών και να περιλαμβάνει σενάρια με επιπτώσεις στις επενδυτικές τους επιλογές ενώ αναφορά γίνεται και στην αξιολόγηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αλλά και στους κινδύνους σε σχέση με την ασφάλεια των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών.
Όπως αναφέρει εμφαντικά «σε περιόδους αβεβαιότητας, όπως είναι η τωρινή, αναμένουμε ότι οι εταιρείες θα προβούν σε ουσιαστικές ασκήσεις αντοχής με ιδιαίτερη έμφαση στην αντίστροφη μεταβολή ακραίων καταστάσεων (reverse stress test), για να μπορέσουν να βοηθήσουν τα Διοικητικά Συμβούλια να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές ή τα μελλοντικά πλάνα τους».
Τέλος, επαναλαμβάνεται ότι η έκθεση ORSA είναι καθαρά άσκηση για να βοηθήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ως προς τη μελλοντική πορεία της εταιρείας και τον καθορισμό των στόχων , προβλέψεων και στρατηγικής, και δεν αποτελεί εποπτική εξέταση σε ότι αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες της εταιρείας.
Είναι όμως τονίζεται, και εποπτικό εργαλείο το οποίο βοηθά την εποπτική αρχή να αξιολογήσει την ετοιμότητα της εταιρείας και την αποτελεσματικότητα του Διοικητικού Συμβουλίου ως προς την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η ασφαλιστική εταιρεία.