Τα παγκόσμια ασφάλιστρα θα ξεπεράσουν τα 10 τρισεκατομμύρια μέχρι το 2030
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Τα παγκόσμια ασφάλιστρα προβλέπεται να φτάσουν τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με την έκθεση της Bain & Company με τίτλο «Ασφάλιση 2030: Καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι, οι ασφαλιστές στοχεύουν στην αύξηση της προστασίας μέσω της πρόληψης».
Η έρευνα επισημαίνει επίσης τον εξελισσόμενο ρόλο του ασφαλιστικού κλάδου που σχετίζεται με τον κίνδυνο και την παροχή κινήτρων. Παρά τη μείωση των θανάτων που σχετίζονται με τροχαία ατυχήματα στις ΗΠΑ, η έκθεση αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τις οικονομικές απώλειες κατά δέκα φορές τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Ο Andrew Schwedel, συνεργάτης της Bain & Company και επικεφαλής των προγραμμάτων Macro Trends και Bain Futures, δήλωσε ότι η μακροπρόθεσμη ματιά των δεδομένων υποδηλώνει ότι ο κόσμος γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος.
“Η φύση του κινδύνου αλλάζει”, δήλωσε ο Schwedel συμπληρώνοντας ότι “οι νέοι κίνδυνοι έχουν μόλις αρχίσει να καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και το κλίμα αλλά και άλλες αναδυόμενες κοινωνικές ανάγκες. Τα οικονομικά του κλάδου πρόκειται να αλλάξουν με τρόπο που θα επιταχύνει την ανάπτυξη και θα βελτιώσει την κερδοφορία. Με γνώμονα την τεχνολογία και την ανάλυση δεδομένων, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τους ασφαλιστές να διαχειρίζονται προληπτικά και να μειώνουν το κόστος των απαιτήσεων πριν συμβούν.»
Ο ρόλος του ασφαλιστή αλλάζει από την επιστροφή χρημάτων στον μετριασμό των ζημιών και στην πρόληψη σε συνεργασία με τον ασφαλισμένο, πρόσθεσε ο Schwedel.
“Οι ασφαλισμένοι που αποτελούν «καλούς» κινδύνους και που είναι προνοητικοί και προσεκτικοί, θα επωφεληθούν από καλύτερες τιμές και περισσότερες υπηρεσίες”, δήλωσε ο Schwedel. “Εκείνοι που είναι «κακοί» κίνδυνοι, όπως οι βαριές βιομηχανίες εκπομπής άνθρακα, θα δυσκολευτούν να λάβουν κάλυψη σε ευνοϊκή τιμή”.
Η έρευνα δείχνει ότι η τεχνολογία όπως η αυτοματοποίηση και το ΙοΤ (internet of Things) μπορεί να βοηθήσει τους κατόχους ασφαλιστηρίων συμβολαίων να αποτρέψουν πιθανά γεγονότα. Η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να μειώσει το λειτουργικό κόστος έως και 50% μέσω της αυξημένης αποδοτικότητας ενώ οι πληρωμές απαιτήσεων μπορούν να μειωθούν κατά 20% με τον μετριασμό του κινδύνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας.
Η αυξημένη χρήση της τεχνολογίας και των δεδομένων θα διατηρήσει επίσης τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα, δήλωσε ο Schwedel.
“Η ικανότητα μείωσης του λειτουργικού κόστους θα είναι απαραίτητη για να είναι οι εταιρείες ανταγωνιστικές”, ανέφερε. “Έχουμε μόλις τα πρώτα δεδομένα των ασφαλιστικών εταιρειών που αποδέχονται την αυτοματοποίηση. Κινούμαστε προς την πλήρη αυτοματοποίηση των διαδικασιών από άκρο σε άκρο χρησιμοποιώντας την τεχνολογία «machine learning».
Η έκθεση επισημαίνει ότι καθώς ο μετριασμός των κινδύνων γίνετε πιο δημοφιλής, θα αυξήσει την πίεση στους «κακούς» κινδύνους. Για παράδειγμα, οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια θα έχουν πολύ ψηλό κόστος για να καλυφθούν. Επιπλέον, όμως, η στροφή προς περισσότερη πρόληψη έχει δημιουργήσει τη δυνατότητα ενσωματωμένης ασφάλισης, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, θα αναδιαμορφώσει τον κλάδο.