Τα ταξίδια μας κρατούν υγιείς και νέους – Δες πώς
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Το συναίσθημα του να ξυπνάς πολύ πρωί για να πας στο αεροδρόμιο και να κοιτάς τα σύννεφα στον ουρανό καθώς απομακρύνεσαι από τις ανησυχίες και τα άγχη σου δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο. Κι ενώ γνωρίζαμε ότι τα ταξίδια μπορούν να βελτιώσουν την ψυχολογίας μας και να μας ανανεώσουν, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan στην Αυστραλία υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Journal of Travel Research, οι θετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική υγεία ενός ατόμου.
Μάλιστα, η ερευνητική ομάδα προτείνει την «ταξιδιωτική θεραπεία» σε όσους θέλουν να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα:
- Οι νέες εμπειρίες και η αλλαγή του περιβάλλοντος έχουν σημαντική επίδραση στους μεταβολικούς ρυθμούς του σώματος, στις ικανότητές του να αυτοοργανώνεται και στην απόκριση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Οι ορμόνες που ευνοούν την αναγέννηση των ιστών μπορεί να απελευθερωθούν και να προάγουν τη λειτουργία του συστήματος αυτοθεραπείας.
- Η σωματική δραστηριότητα που συχνά συμβαδίζει με τα ταξίδια (π.χ. πεζοπορία, αναρρίχηση, ποδηλασία) θα μπορούσε να ενισχύσει την ανοσολογική λειτουργία και τις ικανότητες αυτοάμυνας του σώματος, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά του σε εξωτερικούς κινδύνους. Μπορεί, επίσης, να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, να επιταχύνει τη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών και να ενισχύσει την αποτοξίνωση.
- Η ενασχόληση με την αναψυχή δυνητικά απελευθερώνει την ένταση και την κούραση στους μύες και τις αρθρώσεις. Αυτή η ανακούφιση βοηθά στη διατήρηση της μεταβολικής ισορροπίας του σώματος και αυξάνει την αποτελεσματικότητα του συστήματος κατά της φθοράς.
«Ταξίδια στον χρόνο»
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism έδειξε ότι η βιολογική ηλικία των ανθρώπων αυξάνεται ραγδαία λόγω του αυξημένο άγχος. Τα καλά νέα ότι αυτό μπορεί να αντιστραφεί μετά από μια περίοδο «ανάρρωσης» από στρεσογόνες καταστάσεις.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychology & Health, δύο εβδομάδες ετήσιων διακοπών χωρισμένες σε πέντε σύντομα διαστήματα το χρόνο συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου κατά 24%. Ωστόσο, ακόμη και μια σύντομη, τετραήμερη εκδρομή μπορεί να κάνει θαύματα, υπογραμμίζει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health.