Ταμείο ασφαλιστών εργατικών αποζημιώσεων και εποπτικό φορέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τεχνητή νοημοσύνη εξέτασε η Επιτροπή
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/03/2024, εξέτασε το νομοσχέδιο: Ο περί Διαφανών και Προβλέψιμων Όρων Εργασίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024. Από την εξέταση του νομοσχεδίου έγινε φανερή η ανάγκη δημιουργίας ενός εποπτικού φορέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, καθώς επίσης και η ανάγκη δημιουργίας ενός ασφαλιστικού ταμείου αποζημιώσεων.
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Διαφανών και Προβλέψιμων Όρων Εργασίας Νόμου, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη η εφαρμογή του, καθώς και η εφαρμογή του περί της Σύστασης Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου.
Εποπτικός φορέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης
Πιο συγκεκριμένα, την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα εποπτεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις τεχνολογίες που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη, εξέφρασε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εργασίας της 6ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων Τάσος Αντωνιάδης.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, η οποία συζήτησε την τεχνητή νοημοσύνη στην σύγχρονη αγορά εργασίας, ο κ. Αντωνιάδης είπε ότι «οι Βουλευτές άκουσαν τις θέσεις και εισηγήσεις μας και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είναι επιβεβλημένη και επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα εποπτεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις τεχνολογίες που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη».
«Είναι ανάγκη ως κοινωνία, αν θέλουμε να προχωρήσουμε, να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο από την φθορά όσο το δυνατό πιο σύντομα γίνεται», πρόσθεσε.
Ανάγκη δημιουργίας ταμείου ασφαλιστών εργατικών αποζημιώσεων
Στην ανάγκη δημιουργίας ταμείου ασφαλιστών εργατικών αποζημιώσεων, αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας.
«Έχουμε αποταθεί με ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας για να δούμε τις προθέσεις του Υπουργείου για τη δημιουργία ταμείου ασφαλιστών εργατικών αποζημιώσεων και την ίδια στιγμή να συμβάλουμε στη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για το συγκεκριμένο ταμείο», πρόσθεσε.
Ο κ. Μυριάνθους είπε ότι αναμένουν τις απαντήσεις από πλευράς Κυβέρνησης και την ίδια στιγμή θα δούμε με ποιον τρόπο, όπως είπε, «μπορούμε να βοηθήσουμε στην προώθηση του συγκεκριμένου ασφαλιστικού ταμείου».
Ανέφερε ότι «από το 1989 που έχει ψηφιστεί η νομοθεσία προνοούσε τη δημιουργία του συγκεκριμένου ταμείου κάτι ανάλογο με το ταμείο ασφαλιστών μηχανοκίνητων οχημάτων, το οποίο αποζημιώνει τους ανασφάλιστους οδηγούς σε περίπτωση που διαπράξουν οποιοδήποτε ατύχημα».
Πρόσθεσε ότι το ίδιο συμβαίνει σήμερα και με τα ζητήματα εργοδοτών, οι οποίοι ενώ θα έπρεπε να είχαν ασφάλεια ευθύνης εργοδότη ή ενώ είχαν ασφάλεια ευθύνης εργοδότη οι ασφάλειες έχουν πτωχεύσει, σε περίπτωση εργατικών ατυχημάτων αυτά τα άτομα δεν αποζημιώνονται με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια κοινωνικά προβλήματα.
Ο κ. Μυριάνθους έφερε ως για παράδειγμα την περίπτωση που ένας εργαζόμενος «μένει ανάπηρος από εργατικά ατυχήματα, πηγαίνουν στο δικαστήριο και επικυρώνεται απόφαση δικαστηρίου υπέρ τους, παίρνουν αποζημίωση και δυστυχώς είτε λόγω της οικονομικής δυσχέρειας του εργοδότη είτε γιατί η ασφάλεια έχει πτωχεύσει στο τέλος ένας άνθρωπος με τεράστια προβλήματα υγείας δεν αποζημιώνεται με αποτέλεσμα να πηγαίνει ολόκληρη η οικογένεια του θύμα αυτής της κατάστασης»
Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.